Šíp.deník.cz

Co Marie Doležalová PROVEDLA svým kolegům z divadla? Ti museli mít "radost"!

13 fotografií 13
Marie Doležalová
Marie Doležalová
Zdroj: Herminapress.cz
Marie Doležalová Nikol Štíbrová Nikole Štíbrová Nikol Štíbrová
Sdílej článek:

Na první pohled je roztomilá a neublížila by ani mouše. Když jí ale o něco jde, dokáže se Marie Doleželová pěkně zapřít a jít si za svým. Nedávno zavařila divadelním kolegům. 

Kafe a cigárko je známá kniha vzniklí podle blogu Marie Doležalové, o kterém je už i seriál. A kmotřička knížky Eliška Balzerová  vyvrátila, že by mladá herečka seděla celý den u kávy a pokuřovala. Naopak, Marie je podle Balzerové extrémně kreativní člověk. Někdy ale její neustálá snaha o vylepšování někomu může trochu zhořknout v ústech. 

"Musím na ni prozradit, že spolu s jednou kolegyní zařídily, že se u nás v divadle nekouří v klubu, takže všichni kuřáci musí jit na dvoreček. A ona, ačkoli nazvala svoji knížku cigárkem, chodí také na ten dvoreček. Takže my všichni tam máme dobrý vzduch," pochválila Balzerová svoji kolegyni. Otázkou ovšem je, co na nový zákaz říkali ostatní kolegové a hosté klubu…

A o čem vlastně hereččina kniha je? 

"Je to krásný vhled do její duše, až na samé dno," pochválila knihu, jejíž předlohou je stejnojmenný blog, který si Marie vede. Kniha dokonce získala ocenění Magnesia Litera.

Balzerová má pro Doležalovou slabost. "V jedné hře jí hraji babičku a já bych jí skutečně mohla být. Potkaly jsme se asi před pěti lety při společné práci a co vstoupila do našeho divadla, je velmi činorodý člověk. K psaní ji to táhlo pořád," vyprávěla Eliška.

"S jednou kolegyní se daly dohromady a psaly Deník Fidlovačky. Zpovídaly kolegy, pořád něco psaly a seděly u počítače. Mně se to moc líbilo, dokonce jsem jim to platila. Dávala jsem jim pětistovku, aby to mohly vytisknout," vzpomínala herečka, která na křtu zaskakovala za nemocného Marka Taclíka. 

"Marušce fandím od začátku, tak jsem chtěla vidět, jak ta její první autogramiáda dopadne. Jsem vděčná, že tady vedle ní můžu sedět a držet ji za ruku," usmívala se Balzerová. 

Marie říká, že o knize se začalo uvažovat před rokem a od té doby se jí blog psal s čím dál většími těžkostmi. "Spíš jsem měla práci sama se sebou. Napsala jsem pár blogů a měla jsem radost, že mi tam lidé píšou, kterým pasážím se smějou a které je na tom baví. V tomhle rozpoložení psát další článek je těžké," vyprávěla Marie. Potom už jsem si sedla k počítači a říkala jsem si, že budu zase vtipná. Začala jsem psát a bylo to strašný. Došlo mi, že během psaní nemůžu myslet na lidi, co to čtou."

Marie byla pochopitelně domluvená s nakladatelstvím a termín vydání už byl v dohledu.

"Tuhle hru jsem poslední rok sama se sebou hrála. Předstírala jsem si, že přece vůbec psát nemusím. Že se nic neděje," prozradila dnes, když je kniha venku, s úlevou Doležalová. Samozřejmostí byla i otázka, zda přijde pokračování. "Já na sebe v tuhle chvíli naprosto netlačím," zasmála se známá herečka.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů