Šíp.deník.cz

Ilona Csáková v exkluzivním rozhovoru: Koho pouští do POSTELE?

10 fotografií 10
Ilona Csáková
Ilona Csáková
Zdroj: archiv
Ilona Csáková Ilona Csáková s milovanými jorkšíry Ilona v muzikálu Kleopatra Ilona s manželem Radkem Vonešem a synem Danem
Sdílej článek:

Zpěvačka Ilona Csáková (45) kromě své práce a rodiny miluje i svého psího kamaráda, jorkšírku Bibinku, kterou přezdívá Štěkalka. Jakou roli hraje pejsek v jejím životě? Co s ním zažila a jak se o něj stará? Přečtěte si zpěvaččiny psí zkušenosti v trochu netradičním rozhovoru o nejvěrnějších přátelích člověka.

Jak dlouho máte vašeho jork­šíra?
Lucinku, tu starší, jsem si pořídila v roce 1995 a je už bohužel několik let v psím nebi. Měla jsem ji jako společnici a talisman. Spala se mnou v posteli, všude se mnou cestovala. Na koncerty, dovolené a dokonce seděla vedle mne na sedadle v letadle. Když jsem někam přijela bez ní, všichni byli překvapení, jak to, že není se mnou. Tak ke mně patřila, že se na ni vždy všichni těšili. Bibince je třináct let a má se hezky. Je zdravá, stále hravá a říkáme jí Štěkalka.
A je jorkšír váš první zvířecí přítel, kterého jste si přivedla domů?
Ano, pakliže nemáte na mysli třeba ještě myšky, vrabčáky, ještěrky nebo mravence. To byla moje první zoo, ale to už je hodně dávno. To jsem byla ještě školou povinná.
Čím pes obohatil váš život? Změnilo se něco po jeho příchodu?
Pes je radost, ale i starost. Je to ovšem úžasný terapeut a právoplatný člen rodiny. Tvor, který vám za jakékoliv situace rozumí. Je to empatická bytost, která ale potřebuje nakrmit, vyvenčit a občas zajít na nový sestřih a veterinu. Vždycky jsem se asi potřebovala o někoho starat. Dříve to byly dvě psí fenky, teď mám dva krásné syny. (směje se)
A proč jste se rozhodla, že si pořídíte právě jorkšíra?
Onehdy jsem potkala v jednom nahrávacím studiu děvče s jorkem, kterého jsem do té doby jako plemeno neznala. Byl okamžitě moc přítulný a přátelský, byla jsem z něho nadšená. Zkrátka mě okouzlil na první pohled. Ještě ten den jsem si našla inzerát, a tak jsem objevila Lucinku.
Kdo u vás v rodině nejraději chodí venčit?
Máme velkou zahradu, a tak se naše Štěkalka venčí sama. Je to už starší dáma a má ráda soukromí a klid.
Je Bibinka poslušná, nebo občas zazlobí?
Je to teriér a ti mají v genech nutnou dávku temperamentu. Dnes už je o dost klidnější, ale měla léta, kdy nám (někdy hodně hlasitě) dávala najevo, že je sice malinká, ale má lví odvahu i srdce a jejími předky jsou vlci.
Zažila jste s ní někdy nějakou vtipnou situaci?
Bylo jich opravdu mnoho. Ráda za něčím nebo někým utíkala a pro mě to byl vždy akční manévr a sem tam jsem tak do někoho omylem vrazila. Na koncertech si také zaběhla, kam potřebovala, a jestli tam má povoleno jít, to moc neřešila.
Potřebovala jste někdy někoho na hlídání?
Ano, potřebovala. Byly a jsou momenty, kdy potřebujete, aby vám někdo pejska pohlídal. Mám jednu kamarádku, která mi s pejsky pomáhala a ještě pomáhá. Je to taková psí máma a Bibinku máme v takové řekla bych střídavé péči.
Čím to je, že se váš pejsek i v tomto věku těší takovému zdraví?
Myslím si, že je to genetikou, dobrou životosprávou a kvalitním krmením. No a samozřejmě láskou a naší péčí.
Chodíte k psímu kadeřníkovi a do podobných psích salonů?
Ano, pravidelně, když nám pejsek až moc zaroste, chodíme s ním na krátký sestřih, proto má také na zimu několik různých oblečků.
Přemýšlela jste, že s pejskem budete objíždět psí výstavy a soutěže?
Od první myšlenky, že bych si ráda pořídila pejska, jsem si byla jistá, že chci mazlíčka a společnici. Nikdy jsem neměla ambice pejska vystavovat a při mém pracovním nasazení bych na tyto aktivity neměla ani čas. S radostí jsem ale přijala pozvání na Mezinárodní den jorkšírů, který konal v sobotu 14. května v pražském parku Parukářka. Bylo to úžasné setkání se spoustou úžasných pejsků a jejich milujících majitelů a majitelek.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů