Šíp.deník.cz

MUSÍTE VIDĚT: Poznáte, která česká herečka se převtělila do Adiny Mandlové?

10 fotografií 10
Martha Issová na výsledné fotce
Martha Issová na výsledné fotce
Zdroj: © Kalendář Proměny 2017, foto: Petr Kurečka www.kalendarpromeny.cz
Martha Issová na výsledné fotce Martha Issová během focení do kalendáře Martha Issová během focení do kalendáře Martha Issová během focení do kalendáře
Sdílej článek:

Adina Mandlová byla prevorepublikovou kráskou. A teď si její šibalský úsměv vyzkoušela známá česká herečka. Poznali jste ji? 

"Když se umí člověk všemu smát"… S touto písní na rtech přitančila Martha Issová do ateliéru na focení kalendáře Proměny 2017 pro Nadaci Archa Chantal. Rozhodně musíte uznat, že se tímto na roli hvězdné Adiny Mandlové hodila nejlépe. Navíc se na rovinu přiznala, že má prostě takový prvorepublikový obličej.

"U Marthy jsem opravdu nepředpokládal, že by proměna byla tak dokonalá," uvádí autor kalendáře Petr Kurečka a dodává: "Když Marthu nalíčili a já ji viděl v odraze zrcadla, na první pohled přede mnou seděla Adina."

"Období filmů první republiky mě přitahuje, mělo svoje vlastní kouzlo. Dostal jsem několikrát příležitost navštívit Zitu Kabátovou v nemocnici. Dlouze vyprávěla o tehdejší době a uváděla vše na pravou míru," směje se Petr.

A co na to samotná představitelka? "S Proměnami spojím vždy příjemné s užitečným. Odmala se ráda převlékám za jiné lidi a navíc vnímám, že je otázka sociální zodpovědnosti čím dál víc důležitá. Bez pomoci jeden druhému člověk nepřežije. Empatii, lásku a velkorysost je třeba pěstovat, protože dělají svět lepším. Alespoň já tomu věřím," odpovídá Martha Issová na otázku, proč svolila být v tomto kalendáři již podruhé.

"Adina Mandlová byla zcela zaručeně kontroverzní osoba. Musím se přiznat, že s přibývajícím věkem se snažím lidi kolem sebe méně posuzovat, protože vím, že je život těžký a sama netuším, jak bych se v některých životních situacích sama zachovala. Jedním z mých velkých snů je mít stroj času, protože první republika je jedním z období, které mne zajímá nejvíce. S babičkou jsme v neděli občas spolu koukaly na filmy pro pamětníky. Tehdy se mi film Holka nebo Kluk? moc líbil a hezká je i ta vzpomínka. Před focením jsem si opět pustila scénu se slavnou písní, která mi jen tak mimochodem zněla v hlavě několik dní," směje se Martha a dodává: "Musím říct, že poslední, komu bych myslela, že můžu být podobná, je právě Adina. O to větší bylo moje překvapení, když jsem fotografii uviděla poprvé. Babička by měla radost!"

Holka nebo Kluk? je v pořadí třetí plakát, který můžete vidět v tomto charitativním projektu. Film vyšel z rukou Vladimíra Slavinského v roce 1938, stal se hitem, a proto si zasloužil ztvárnění. Navíc se hodí k tématu, neboť v originále Adina Mandlová proměnu ženy na muže zvládala bravurně.

Kalendář, který si mužete již dnes objednat, bude slavnostně pokřtěn 15. listopadu a výtěžek z dražby originálů fotografií podpoří charitativní projekty, které realizuje nadace na dětských odděleních českých zdravotnických zařízení.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů