Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

NEBOJTE se vařit

Sdílej článek:

Milí čtenáři, dnes se k vám prostřednictvím deníku Šíp dostává první DVD z nové série Tescoma vařečky s Ivanem Vodochodským.

Po ukončení pořadu na TV Prima jsme se snažili o jeho vzkříšení, leč marně. Protože víme, že tento pořad vám divákům chybí, rozhodli jsme se využít nových médií, internetu a nosičů DVD, a pořad vrátit mezi vás, naše diváky. Jedná se o jakýsi gastromagazín, ve které si každý jistě najde, co ho zajímá. Pro úplné začátečníky připravujeme školu vaření, pro pokročilejší sestavíme nedělní menu a třeba labužníkům budeme prezentovat nejslavnější recepty světa. Rovněž chceme dát prostor vašim diváckým tipům a zajímavým akcím.

A co na DVD uvidíte? Tři půlhodinové díly vaření. Na prvním připravujeme recepty z chřestu se Zdeňkem Pohlreichem, nejlepším českým kuchařem. Ve Škole vaření se naučíte hovězí a kuřecí vývar a nakonec se těšte na Janu Zatloukalovou alias Florentýnu, autorku současného knižního bestselleru Kuchařka pro dceru. Před pár lety vůbec neuměla vařit, vdala se a rozhodla se kuchaření sama naučit. A věřte, naučila se to skvěle!

Na každém DVD navíc naleznete celou řadu bonusů, rady a tipy do kuchyně, vystřižené záběry, a já budu radit, jak získat kuchařské základy. V příštích dílech s Vláďou Poštulkou a Zdeňkem Pohlreichem předvedeme sto nejslavnějších receptů světa, Katka Fornůsková nás naučí laskominy z čokolády, zaměříme se na školu grilování, Radek Chaloupka z Ambiente nám ukáže jednoduchou přípravu lososa, Vlasta Lacina, rovněž z Ambiente, předvede jednoduché, ale skvělé domácí těstoviny.

Ale hlavně chceme ukázat každého, kdo něco zajímavého a dobrého v kuchyni umí, představit místa v naší zemi, která jsou kulinářsky zajímavá. Pokud víte o někom z vašeho okolí, kdo umí dobře uvařit svíčkovou, upéct koláče, udělat skvělou zabijačku nebo se u vás odehrávají zajímavé gastronomické akce, dejte nám tip a my vás pozveme na natáčení, případně za vámi se štábem vyrazíme!

Každé úterý vyhlašujeme v deníku Šíp SOUTĚŽ na téma vaření! Čtenáři Šípu nám na dané téma mohou zasílat recepty včetně fotografie svého kuchařského výtvoru na emailovou adresu recepty@tescomavarecka.cz nebo poštou na adresu Tescoma, s.r.o., U Tescomy 241, 760 01 Zlín, heslo „Recepty Šíp“. Čtyři nejzdařilejší a nejzajímavější recepty otiskneme v deníku Šíp a z těch pak já vyberu svého favorita a čtenáři toho svého. Jejich majitelé získají odměnu od Tescomy a postoupí do měsíčního finále. Navíc budou pozváni na natáčení Tescoma vařečky, kde spolu se mnou vítězný recept uvaří.

Už se na vaše recepty, fota nebo případně i videa těším a třeba se rozzáří nová kuchařská hvězda! Kdoví? Podrobné informace naleznete v tištěném Šípu a na internetových stránkách www.deniksip.cz a www.tescomavarecka.cz.

Drobečky z natáčení:
Natáčení prvních dílů Tescoma vařečky bylo dosti náročné. Původně domluvený ateliér se nestihl zrekonstruovat, a tak jsme na poslední chvíli sháněli vybavenou kuchyni, kde by se dalo tři dny vařit a točit. Nakonec jsme ji objevili ve studiu Hanákovy kuchyně ve Vysočanech, kde díky pochopení majitele Davida Tlustého, který na tři dny prodejní studio uzavřel a vpustil tam filmaře, mohly vzniknout první díly nové vařečky.
K zajištění natočení jednoho dílu bylo zapotřebí 30 osob (technici, kameramani, osvětlovači, maskéři, produkce a pomocní kuchaři, chystající v zákulisí ingredience na další díly).
Za tři dny se natočilo 12 půlhodinových dílů, což je asi 50 hodin hrubého materiálu.
Nenechte si ujít vystřižené scénky z natáčení. Uvidíte, jak i mistr kuchař a jeho pravá levá ruka (to jako já) se dokážou lehce utnout… ostatně název kapitoly Sůl nad zlato hovoří za vše.

Jana Zatloukalová

Matka čtyř dětí, byla jednou z těch dívek, které toho doma, co se týče vaření, zrovna moc nepochytily. Učila se vařit sama, z kuchařek a spoustou nepovedených experimentů. Postupně se začaly objevovat úspěchy, na trnitou cestu, která k nim vedla, ale nezapomněla. Když její prvorozená dcerka těžce onemocněla a musela dlouhodobě ležet v nemocnici, Jana využila času, který tam trávila s ní, a začala pro ni sepisovat kuchařku, aby ji od podobných problémů ve vzdálené budoucnosti uchránila. Malá Lucinka nakonec svůj boj prohrála, ale Jana kuchařku dokončila.

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař, Café & Restaurant Imperial

Více než 30 let své kariéry vařil na několika kontinentech, včetně Evropy, Ameriky a Austrálie. V České republice byl šéfkuchařem na několika známých místech, jako je moje oblíbená Villa Voyta, jeho životní láskou je Radisson SAS Alcron, a ve velkých hotelech Marriott a Renaissance. Café Imperial nyní pod jeho taktovkou zaujalo přední pozici na pražské kavárenské scéně. Jako šéfkuchař několika pražských pětihvězdičkových hotelů stojí za vznikem moderního stylu české kuchyně.

Čtyři recepty z Kuchařky pro dceru od Jany Zatloukalové

Salát s rozpečeným hermelínem

Suroviny pro 2 osoby:
1 balení směsi salátových listů nebo 1 hlávky ledového salátu, 1 zralá měkká hruška nebo šťavnaté jablko, 1 hermelín,
2 lžíce brusinkového kompotu, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce šťávy z citronu.

Postup:
Oloupané hrušky nakrájíme na centimetrové kousky. Hermelín rozkríme na osm dílků. Do zapékací misky nasypeme pokrájené ovoce a na ně rozložíme kousky hermelínu. Necháme zapéct pod grilem nebo v troubě tak, aby se sýr začal trochu roztékat. Salátové listy rozdělíme na dva talíře. Smícháme brusinky, olej a citronovou šťávu. Vyndáme z trouby misku s hruškami a hermelínem a za pomocí lžíce tuto teplou směs rozdělíme doprostřed obou talířů. Přelijeme brusinkovou zálivkou a ihned podáváme.

Krémová rajčatová polévka

Suroviny pro 4 osoby:
500 g čerstvých rajčat, 200 ml passaty (rajčatového pyré), 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičky oregána, 100 ml smetany, 1 lžičky soli.

Postup:
Rajčata oloupejte, přepulte a řeznou stranou nahoru naskládejte na plech. Zakápněte polovinou olivového oleje, osolte a posypte oregánem. Nechte 10 minut péci v troubě nebo pod grilem co nejblíže k hornímu topnému tělesu. Ve větším hrnci rozehřejte olej a pokrájený česnek i cibuli na něm poduste. Přidejte opečená rajčata i se šťávou, která se z nich uvolnila. Na rajčata nalijte passatu, zamíchejte, přikryjte pokličkou a nechte na velmi mírném ohni pobublávat asi 10 minut. Ponorným mixérem v polévce krátce zapulzujte, aby se kousky zmenšily, ale nerozmělnily úplně najemno. Ochutnejte a případně přidejte další sůl. Tři lžíce horké polévky přidejte ke smetaně, promíchejte a a nalijte zpět do hrnce. Celý obsah promíchejte, ale už nevařte. Rozdělte na talíře a ihned podávejte.

Citronový krém

Suroviny pro 2 osoby:
2 vejce, 60 g moučkového cukru, šťáva z 1 citronu (nebo, až se vám tato verze omrzí, zkuste namísto něj 1 limetku), 60 g rozpuštěného, ale nepříliš horkého másla.

Postup:
Vejce našlehejte s cukrem do řídké pěny. Pokračujte ve šlehání a pozvolna přilijte nejprve přeceděnou šťávu z citronu, pak ještě rozpuštěné máslo. Našlehanou směs šlehejte ve vodní lázni. Jakmile krém změní konzistenci z řídké na hustou a vstřebá do sebe všechnu pěnu, která se při úvodním šlehání vytvořila, máte hotovo. Krém můžeme připravit i v mikrovlnné troubě. Směs nalijte do vhodné nádoby, vlňte nejprve při 500W minutu dvě až dvě a půl minuty, po každé půlminutě nekompromisně krátce prošlehejte šlehačem nebo alespoň metličkou. Tento postup opakujte do ztuhnutí krému. Krém rozlijte do misek a nechte ztuhnout v lednici.

Krkovice na pivě

Suroviny pro 4 osoby:
4 plátky vepřové krkovice, mohou být i s kostí, 8 plátků klasické anglické slaniny, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 světlé nebo černé pivo, 1/2 lžičky soli.

Postup:
Předehřejte troubu na 220°C. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky. Omyjte pod studenou vodou maso, otřete papírovou utěrkou a z obou stran lehce osolte. Vezměte pekáček, a natěsno do něj naskládejte plátky masa. Maso zasypte připravenou cibulí a česnekem a vše přikryjte plátky slaniny. Nakonec obsah zalijte pivem. Pekáček zakryjte alobalem a pořádně utěsněte. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 75 minut. Pro zlatavější nádech odstraňte na posledních 10-15 minut alobal.

Sdílej článek:

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.