Šíp.deník.cz

Oblíbený herec Jiří Bartoška: Urazil zákeřnou RAKOVINU

7 fotografií 7
Naposledy na veřejnosti připomínal Jiří Bartoška zase bonvivána.
Naposledy na veřejnosti připomínal Jiří Bartoška zase bonvivána.
Zdroj: Profimedia.cz
Herec Jiří Bartoška při procházce se svým pejskem. Oblíbený herec Jiří Bartoška s manželkou Jiří Bartoška se změnil pro filmovou roli k nepoznání. Jiří Bartoška
Sdílej článek:

Porazil rakovinu. A celou dobu u toho vypadal, že o svém vítězství ani na vteřinu nezapochyboval. Jiří Bartoška (68) je prostě fenomén… Stejně výjimečný byl ale i průběh jeho léčení!

K nemoci přistoupil pragmaticky. Sice si uvědomoval, že jde o smrtelnou hrozbu, ale Jiří Bartoška se snažil nepodlehnout vlastnímu strachu. „Někdo má žlučník, jiný rakovinu. Tak nějak jsem k ní přistoupil. Je zvláštní, jak je v nás strach z rakoviny zakódovaný. To je jak s ebolou – celý svět ji řeší, přitom miliony lidí ročně umírají na chřipku. Stejně rakovina, bojíme se jí, je to taková lechtivá nemoc, společnost si na ni pořád nechce zvyknout," rozpovídal se ředitel filmového festivalu v Karlových Varech na konci úmorných procedur, které vedly k jeho vyléčení. „Člověk se rakoviny lekne, jenže statistika je milosrdná," dodal.

A milosrdný byl i Bartoškův osud. Jeho léčba totiž probíhala úplně jinak, než by si asi každý člověk představoval…
S cigárem na kapačkách
Co se dělo za zavřenými dveřmi nemocnice tuší málokdo. Šípu ale několik drobností prozradila Bartoškova příbuzná, která ho v průběhu léčby několikrát navštívila v nemocnici. „Byl to celkem neuvěřitelný pohled. Ležel tam, z rukou mu vedly všechny ty lékařské hadičky, a on v klidu, labužnicky vykuřoval!" šokovala.
Bartoška měl totiž štěstí v neštěstí. Lékaři zjistili, že za jeho nádor cigarety nemohou! „Normálně mu řekli, ať klidně kouří dál," vysvětluje příbuzná.
Právě proto herec vůbec neuvažoval o tom, že by s milovanými cigaretami seknul. „Hulím dál, protože mi bylo řečeno, že bych měl kouření omezit, ale ne přestat. Prý by to možná tělu i uškodilo, že by se leklo. Kdysi jsem byl na cévách v IKEM a oni se ptali, kolik cigaret vykouřím. Říkám, že tolik a tolik. A oni, že teda budou muset přepsat odborný knížky, protože cévy mám úplně v pořádku. Teď jsem to však opravdu omezil," přiznal filmový seladon v jednom z posledních rozhovorů.
Nemoc se může vrátit
I když ale Bartoška rakovinu porazil, úplně vyhráno nemá. Zákeřná nemoc se totiž nedá podceňovat. „Sice se vyléčil, ale ví, že se ta nemoc může kdykoli vrátit," prozradila příbuzná. „Ale on je silný dost, určitě by ji porazil ještě jednou," dodala.
Samotný Bartoška své vyléčení připisuje skutečnosti, že nepodlehl negativním pocitům. Právě schopnost nepoddat se depresím mu podle jeho názoru zachránila život. „Když se té nemoci moc nevěnujete, tak ona se pak urazí a řekne si, že půjde jinam, kde si jí budou víc vážit. „Tak to ne, co si o sobě, frajer namyšlenej, myslí? Já se tady takhle angažuju a ono nic!" Přístup k té nemoci je důležitý. Já nikdy moc nemocný nebyl, a tady jsem si najednou musel uvědomit, co všechno medicína umí, kolik stojí peněz a jak jsou ti lékaři, kteří mě léčí, výborní," neskrývá, že ho léčba ovlivnila nejen k přístupu k vlastnímu zdraví.
Začal nový život
Herec po nepříjemném boji s nemocí přesto zásadně změnil svůj zaběhnutý životní styl. „Teď, jak se mi nějak změnily chutě, tak mám rád ovoce. Chutná mi meloun. Avšak to není ovoce, co? Taková voda," přiznal, že se mu do jídelníčku vejde nově i něco zdravého. A dokonce si začal užívat přírody! „Do lesa chodím! Strašně rád chodím na houby, nemusím je pak ani jíst. Mám takový rituál, že první cigáro si dám, až když najdu opravdu krásného hřiba. A to je zajímavý, jak člověk postupně slevuje a co po chvíli považuje za krásné. Napřed se snažím to předsevzetí dodržet, ale pak si říkám: Dyť tenhle není zas tak špatný, to bychom mu křivdili…" směje se. Už zase může…

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů