Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Pavel Nový: Kdo umí číst, umí vařit

Herec Pavel Nový.
Herec Pavel Nový.
Herec Pavel Nový.
Herec Pavel Nový.
Sdílej článek:

Ve svých třiašedesáti letech je herec Pavel Nový pořád tak trochu živel. Tohoto muže není potřeba příliš představovat. Má za sebou nespočet hereckých rolí. Diváci si ho snad nejvíc pamatují jako hrázného Palizu ze seriálu Jaroslava Dietla nebo jako Pepu Bednáře z filmu S tebou mě baví svět. Když jsme se Pavla Nového zeptali, jestli vaří, odpověděl, že ne. Přitom po chvíli se přiznal, že je „skoro“ vyučený kuchař. Za další chvíli už nám musel prozradit specialitu, kterou naučil jíst ryby každého, komu doposud nevoněly.

Jak jste na tom s vařením?

Nevařím, ale jinak jsem v podstatě vyučenej kuchař. Na vojně jsem byl kuchařem a můj šéf v kuchyni byl vynikající kuchař. Byl vyučenej ještě za první republiky.

Od něj jste tedy získal zkušenosti?

Já už jsem v té době uměl vařit. Naše matka byla té zásady, že se máme důležité věci naučit, protože víme prd, co nás v životě čeká. To bylo velmi praktické, takže pro mě nebyl nikdy problém vyprat si fusekle, vyžehlit košili a uvařit.

Kuchařské začátky…

Už jako dítě. Když jsme chtěli vošouchy, tak jsme si museli oškrábat brambory, nastrouhat je a taky je rychle jíst, aby matka nestačila smažit.

Pak to šlo jak?

Nijak, já s tím nemám nic společnýho.

Jak to, že ne? Vždyť jste skoro vyučený…

Říkal jsem…skoro. Ba ne, tak někdy udělám specialitu, jako třeba fazolový guláš. Vaří se jako normální guláš, jen tam nedáváte maso. Začnete cibulí, nesmí se s ní šetřit. Fazole předem namočíte a vaříte je zvlášť, protože se nesmí při vaření solit.

Jak docílíte, aby byl guláš bez masa tmavě hnědý? Na to stačí cibule?

Kdy jste naposledy vařila? To je jasný, že cibule. A nesmíte jí šetřit. Můj brácha tvrdí, že kdo umí číst, umí vařit. Akorát svíčkovou mají všichni jinou, i když ji všichni dělaj podle stejného receptu. Ono, rajská není jen protlak a cibulový základ. To je docela komplikovaná omáčka. Segedín je taky umění. Šéf na vojně říkal, že minutku uměj i ženský, ale dobrej kuchař se pozná podle omáčky.

Máte nějakou specialitu?

No, moje taková specialita je kapr po čínsku. Ale ten se může dělat, když se plánuje malování kuchyně. Jedí ho i lidi, který vůbec ryby nejedí. Na to jsem přišel, když jsme točili film Seance. Jeden den jsem se rozhodl, že budu vařit já. Tak jsem udělal kapra po čínsku. Když ho děláme doma, tak hned po jídle se dáme do malování. To pak přijdou takový výbuchy (smích).

To znamená, že tuhle specialitu moc často neděláte…

To přijde na to, jak často malujeme.

Jak často malujete?

No, my právě moc často nemalujeme. (smích).

Kdo u vás doma vaří?

Moje žena. Zdědila talent po své matce, neboť její matka je úžasná kuchařka. Na začátku jsem ženu tak trochu učil vařit já, mám na tom takový malilinkatý podíl. Nicméně tuhle profesi zvládla bez jakékoli další přípravy bravurně.

Co zbožňujete z domácí kuchyně?

Všechno kromě dušených drštěk a mlékové polévky. Tu vařila dobrou jenom paní Seidlerová v Železný Rudě. Tam jsme chodili pro mléko a ona pekla ve čtvrtek chleba.

Připravujete někdy pohoštění pro přátele?

Máte na mysli třeba grilování? Tomu se věnuje můj zeťák. On to dělá rád, baví ho to a dělá to dobře. Koupil (sobě) nám na chalupu elektrický gril a připravuje na něm opravdu skvosty.

Bydlíte ve městě, ale jezdíte na chalupu. Mění se tam váš jídelníček?

Ne, na tom se nic nemění, ale všechno tam chutná daleko lépe. Vaříme tam na normální plotně. Není nad to, když se na kamnech půl dne vaří vývar, to je potom polívka.

Jste gurmán?

Kdo by nebyl. Každý přece jí.

Dobře, ale každý nemá takovou chuť k jídlu. Co říkáte na rčení: jak k jídlu, tak k dílu?

Naši předci nebyli hloupí. Tyhle moudrosti mají svůj význam a jsou pravdivý a vyzkoušený. To říkám vnukovi: nic nevymýšlej a dívej se, jak to dělali ti před tebou, líp už to nedokážeš.

Kdyby vaše žena odjela třeba do lázní, uvařil byste si sám?

To není problém. Uvařil bych si bramborovej guláš, kterej miluju a ten se dá jíst teplej, studenej klidně celý týden.

Ze sladkých jídel byste si dokázal vybrat?

Vánoční cukroví mojí ženy. To je nejlepší na celém světě. Nikdo tak báječný cukroví neumí. Ani moje matka ne. Matka dělá výborný pracny, ale moje žena umí všechno. A díky tomu taky chodím.

Co říkáte na kvalitu potravin?

No, když si koupíte kafe a čtyřicet procent je pražená řepa, tak to není žádný kafe. To bych byl idiot, kdybych si to kupoval. Kdybych já chodil nakupovat, tak chodím tam, kde vím, jaký mají potraviny původ. Rád si připlatím za jogurt ve skleničce od M….y. Má záruku jenom pět dní a nahoře má vrstvu smetany.

Pavel Nový
- 63 let, žije v Příbrami, ženatý je 43 let
- má dvě dcery, tři vnoučata a čtvrté na cestě
- zálibou je sport
Specialitka kuchaře
„Musíte si koupit nejlépe wasabi, což je japonská zelená hořčice. Stačila by při nejhorším i naše kremžská. Stáhnete kapra, nařežete jemné zářezy kolem žeber, co žebro, to zářez. Ty zářezy vymažete tou hořčicí, posolíte, opepříte. Vložíte tam najemno nakrájený česnek (v hojném množství) a celé to zabalíte v nějakém koření a obalíte v hladké mouce. Pozor, důležitá věc! Nejlepší je dát do čínské pánve hodně oleje a rozpálit tak, že skoro hoří. Do toho vrhnete ty kousky kapra. Udělá to křupavou kůru a hlavně – ta šťáva zůstane uvnitř. Podáváte a hned po obědě se můžete dát do malování. Přijdou totiž takové výbuchy pracovitosti.“

Zdroj. bulvar.denik.cz

Sdílej článek:

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.