Šíp.deník.cz

ROZHOVOR s legendárním Amedeo Minghim! Co řekl o České republice?

3 fotografií 3
Amadeo Minghi
Amadeo Minghi
Zdroj: archiv
Zpěváci natočili videoklip v Praze. Davide Mattioli, Amedeo Minghi a Andrea Andrei. Amedeo Minghi.
Sdílej článek:

Andrea Andrei a Davide Mattioli jsou v Česku už známou pěveckou dvojicí, kterou s otevřenou náručí vítají po celé Evropě. V Praze natáčeli videoklip s hudební legendou Amadeem Mhingim, který v rozhovoru prozradil své pocity z natáčení…


Jaké dojmy máte z plzeňského koncertu? Co říkáte na plzeňské publikum? Měl jste čas projít si město? Jak se vám tu líbilo?
Musím poděkovat za pozvání. Plzeň je klidné a krásné město. Žiji v Římě, plném turistů, které je mnohem větší, ale i hlučnějším. Jsem okouzlen příjemnou přátelskou atmosférou. Všude kde jsem natáčel rozhovory pro rádia a televize jsem se setkal jen a jen s příjemnými lidmi. Mnoho z nich zná podrobně mou profesionální dráhu nejenom jako zpěváka, ale především jako filmového skladatele. Jsem rád, že má práce i po mnoha letech má co říct i mladší generaci.
Vystoupení ve vyprodaném plzeňském divadle Alfa, reakce publika, to vše ve mne vyvolává velké emoce. Věřte, že hřeje u srdce.
Především v kultuře máme hodně společného. Rozumíte kultuře, máte mnoho uznávaných umělců a skladatelů. Umíte umění nejenom vytvořit ale také i ocenit. Milujete italskou hudbu a kantilény. Pro takové publikum, je velká radost a čest vystupovat.
Rok 2015 bude Plzeň Evropským hlavním městem kultury. Myslím, že právem. V den mého vystoupení se konalo v Plzni a okolí na desítky a desítky kulturních akcí.
V Plzni jsem byl jen jeden den. Čas jsem trávil ve studiích a především večerním vystoupením v divadle. Ale našel jsem si čas a ochutnal Vaše pivo. Je výborné. Mohu potvrdit, že jste světovou velmocí.

V České republice jste nahrál singl a natáčel klip s projektem Insieme. Jak se vám s Čechy spolupracovalo? Jaký máte vztah k zemi?
Davide Mattiloli a Andrea Andrei – projekt Insieme (v překladu spolu) mi navrhli myšlenku společně nazpívat moji autorskou skladbu z roku 1984 pod názvem Emaunela ed io (Emanuela a já). Vím, že oba Italové, kteří žijí již mnoho let v Čechách slaví mnoho úspěchů jak u Vás, tak ve východní Evropě. Začátkem roku jsem je pozval na svůj koncert do Říma, kde se skladba Emanuela ed io setkala s úspěchem. Ohlasy byly mimořádné. S výsledkem jsem byl spokojen. Skladba se nachází i na novinkovém albu obou Italů s názvem Insieme 3.
V Praze dubnu s Insieme se natáčel videoklip s profesionálním filmovým štábem. Režie se ujal zkušený Frankie Stružák.
Vážím si práce všech šikovných lidí, kteří umí podat maximální výkon. Při natáčení singlu pracoval Davide a Andrea společně s Jarkem Šimkem více jak dva měsíce. Videoklip se natáčel na nejkvalitnější videokameře RED, se kterou se natáčel kultovní film Matrix. Emanuelu ztvárnila krásná slovenka Imola Gergelyová. Marketing a PR zajišťuje umělecká agentura Gardes, která zastupuje řadu známých umělců. To vše je tým lidí, se kterým plánuji mnoho dalších aktivit. Na příští rok chystáme jedno velké překvapení.

Není to úplně běžné, aby nějaký muzikant skládal instrumentální hudbu k filmům a zároveň byl i zpěvákem. Jak náročné je to skloubit?
Jsem určitě víc skladatelem, než zpěvákem. Jsem také autorem skladeb, které zpívají naše přední osobnosti: Marcella Bella, Ricchi e Poveri, Miettou, Gianni Morandi, Rita Landi a Anna Oxa. Složil jsem skladbu Per Noi pro mého kamaráda Andrea Bocelliho. Vyšla na albu Andrea. Inspiraci ke skladbě Only when I walk away si ode mne zapůjčil Justin Timberlake, kterou jsem nazpíval pod názvem Lustful. Rád vzpomínám na svatého otce papeže Jana Pavla II. V 90-tých letech jsem mu věnoval skladbu „Un uomo venuto da lontano" a zazpíval ji před zaplněným Svatopetrským náměstím ve Vatikánu.
Jako zpěvák si skladby píšu sám, tak jak cítím atmosféru svého okolí. Vkládám do nich své emoce a pocity. Skloubit tyto dvě profese mi nedělá problém, naopak v tom vidím velkou výhodu.

V České republice je velmi populární fantasy série Princezna Fantaghiro. Jak na natáčení série vzpomínáte? Jaký máte vztah k fantasy filmům a pohádkám?

Seriál měl celkem 5 dílů. Natáčel se od roku 1990 na zámečku u Olomouce a byl jsem při každém natáčení společně s režisérem Lamberto Bava. Konzultovali jsme každý záběr, aby hudba byla autentická. Natáčení nebylo jednoduché. Točilo se v zimě. K natáčení jsem denně dojížděl z Prahy a bylo to časově náročné. Na natáčení rád vzpomínám, jak herci, tak filmový štáb byli obětaví a vysoce profesionální. Mnoho z nich byli právě Češi.

Fantasy filmy a pohádky mám osobně nejraději. Mluvícím stromům, kouzlům a magii vkládám jiný, poetičtější rozměr. Složil jsem hudbu k dalším třem italským pohádkám.

Hudbu jste složil také k populární telenovele Esmeralda. Jak se liší komponování muziky k podobnému seriálu od běžného filmu?
Je to love story, která oslovila miliony diváků. Scénář okamžitě. Láska dvou lidí, dělají vše pro to, aby byli spolu. Život je všeobecně komplikovaný, plný změn a překážek. Byl zde velký prostor pro hudební partie k zvýraznění, nebo potlačení emocí. Na tuto práci rád vzpomínám, byla výjimečná.
Rozdílem mezi komponováním hudby k seriálu, nebo běžnému filmu není rozdíl. Sledujete detailně scénář vteřinu po vteřině a děj.

Co dalšího máte, co se hudby týče, v plánu?
V těchto dnech komponuji hudbu ke dvěma italským divadelním komediím. Singl a videoklip Emanuela ed io prezentujeme od tohoto týdne už i mimo Českou republiku. V červenci natáčíme s Insieme vánoční EP singl. Společně vystoupíme 26. září v pořadu Sama doma v České televizi.
V říjnu mi vychází další DVD a řadové CD. Od ledna příštího roku chystám své další italské turné. S našim týmem chystáme vystoupení a koncerty i v České republice, Slovensku a Polsku.
Ale slibuji, že se brzy vrátím, protože plzeňské publikum jsem si moc oblíbil. U Vás se cítím jako doma. Ještě jednou děkuji za Vaši pohostinnost.


Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů