Šíp.deník.cz

Smutná zpráva: Al Pacino bojuje s těžkou NEMOCÍ! Vyhlídky nejsou dobré...

Al Pacino dříve a nyní
Al Pacino dříve a nyní
Zdroj: Koláž Šíp
Sdílej článek:

Nejčastěji hrál drsňáky, ale teď to vypadá, že zbytek života prožije jako postava ze svého slavného filmu Vůně ženy, kde Al Pacino (76) představoval slepého plukovníka. Legendární herec totiž bojuje se šedým zákalem!

Není nijak neobvyklé, když se Pacino ukáže na veřejnosti s brýlemi proti slunci. Když to ale udělal naposled, bylo to jiné než dřív. Obrovské brýle měly zakrýt nedávnou operaci! „Dali mu je lékaři, prostě je vyfasoval. Bylo to kvůli tomu, že byl na operaci se šedým zákalem," říká člověk, co má blízko k hvězdě kultovních mafiánských filmů, jako jsou Zjizvená tvář nebo Kmotr.

A je nutné si uvědomit, že operace zákalu není jen tak nějaký zákrok jako vyndávání slepého střeva! Jde o nemoc oka, kdy se čočka v oku zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo nebo pomalu zamrzající okno. Pokud se zanedbá, může vést podle odborníků až k úplnému oslepnutí. Dnes se léčí nahrazením zakalené lidské čočky tenkou čočkou umělou. I přesto ale zůstává jednou z hlavních příčin slepoty v rozvojových zemích. Odhaduje se, že téměř polovina slepých dospělých nevidí právě kvůli zákalu.

Operace má ale svá rizika. A ta se týkala i Pacina. Oční specialista Gabriel Mirkin tvrdí, že při zákroku hrozí slepota při jakémkoli drobném poškození očního nervu během celé procedury. A i když se podaří tomuto nebezpečí vyhnout, vyhráno ještě zdaleka není.

Jak zdůrazňuje Mirkin, nadále je potřeba dbát na prevenci. Pacino by se tak měl vyhýbat činnostem, které bujení zákalu podporují. „Může to být kouření, alkohol, nadmíra cukru v krvi, dlouhodobé vystavování slunci," vyjmenovává důvody. „Takže pokud si Al dobře nerozebere, proč se mu to stalo, je na nejlepší cestě k tomu nakonec oslepnout."

A to by herec jistě nechtěl. Ironií osudu totiž jedinou sošku Oscara, co má doma, získal právě za ztvárnění slepého plukovníka Franka Sladea, který se kvůli tomu, že přišel o zrak, chce rozloučit se životem.

Pacino ovšem touhy slepého Sladea zatím nemá. „Je odhodlaný změnit, co je potřeba, aby se mu to už nevrátilo," říká kamarád. „Ale uvědomuje si, že to bude docela boj."

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů