Šíp.deník.cz

15 AMERICKÝCH VĚCÍ, které Čech ABSOLUTNĚ NEPOCHOPÍ!

Amerika je zemí svobody, splněných snů a nekonečných možností. Také je tam úžasná příroda. Lidé jsou nic moc. Prezident je jedna velká hrůza. Celkově je to ale země, do které se chce každý alespoň jednou podívat. Dříve, než tak uskutečníte, si zkuste přečíst o patnácti věcech, která jsou v Americe naprosto normální a bez řádné přípravy (tedy přečtení našeho článku) byste je nepochopili. Šťastnou cestu!

1 / 17
americká vlajk

1. Jak se máš místo pozdravu

Normální je se při setkání pozdravit: ,,Ahoj." ,,Čau." V Americe se ale lidé nezdraví, místo toho se ihned zeptají, jak se máte. A vy byste ze zvyku odpověděli že nic moc, v práci vás to nebaví, rodina je nepříjemná a máte děsivý dojem, že vás chce vaše kočka zavraždit. Když se ale Američan zeptá ,,How are you?" tedy jak se máš/máte?, nechce po vás seznam toho, co vás momentálně bolí. Američané tuto otázku často používají místo pozdravu a očekávají, že řeknete to samé. A až pak si můžete začít stěžovat.

podání rukyZdroj: winto

2. Vlajky. Všude. Úplně všude

Asi jste si z amerikých filmů a seriálů všimli americké vlajky na každém rohu, vlající z každého domu, děti se venku procházejí a mávají s ní nad hlavou a někdo vlajku nosí místo oblečení. A přitom ani není 4. července, tedy Den nezávislosti. Ne ten film! Američané jsou prostě na svou zemi hrdí a oslavují svou svobodu při každé příležitosti. K čemuž patří svoboda držet zbraň, takže se nesnažte jim vlézt na verandu, legálně vás zabijou.

americká vlajkaZdroj: winto

3. Žádná dovolená

Že si stěžujete na šéfa, který vám nedovolil si vzít dovolenou ve stejný týden jako jiný zaměstnanec, protože by na tu práci zbyli už jen čtyři další zaměstnanci, kteří by ten nápor prostě nezvládli? V Americe si málokdo bere dovolenou. A když už jim šéf vynadá a řekne, ať si nějakou vezme, většinou netrvá moc dlouho. Jsou to děsní workoholici. To tady neznáme.

práceZdroj: winto

4. Červené kelímky

Zatímco tady pijeme z normálných, průhledných kelímků na pivo a absolutně nešetříme matku přírodu, v Americe se používají převážně červené kelímky, které si jistě vybavujete z nespočtu komedií točících se kolem vysokých škol, bratrství nebo grilovaček. Červený kelímek je jakýmsi symbolem starých dobrých časů na škole, kde se amíci totálně ožrali a skončili nazí na střeše, omotaní toaletním papírem. A taky se těžko odhadne, jakou tekutinu v kelímku máte. A dobře se drží. prostě samé výhody.

červený kelímekZdroj: winto

5. Lékárny

Zatímco u nás je lékárna malá prodejna s regály, na kterých najdete léky na zažívání, bolest v krku a nejrůznější sušená mléka pro mimina, v USA je lékárna takový větší Albert, ve kterém kromě léků nakoupíte i jídlo, pití cukrovinky, dokonce hračky pro děti. Samozřejmě, určité léky tu jsou na předpis a schované za lékárníkem, ale většinu seženete přímo z regálů. 

lékárnaZdroj: winto

6. Bezedné kelímky

Ne už tolik americký zvyk, protože se to zavedlo i u nás, ale v Americe je velmi oblíbený systém bezedných kelímků. Stačí si jeden koupit a pak už do sebe klopit vše, co se do vás vejde. Je to taky jeden z důvodů, proč jsou Američané tak obézní - nekonečný přísun Coca Coly a jiných sodovek není úplně nejzdravější. Ale co, je to skoro zdarma, tak proč ne.

refillZdroj: winto

7.  Otevřeno 24/7

I tohle tu máme, ale v USA je to celostátně rozšířené i pro velkou spoustu restaurací, nejen fast foody. Zatímco u nás se můžete maximálně spolehnout na mekáč nebo burrito loco nebo vietnamskou sámošku, když dostanete v Americe ve tři ráno hlad, stačí se podívat z okna a ukázat prstem. To ovšem platí ve větších městech jako New York. Přeci jenom, New York nikdy nespí. A je pořád hladový.

JídloZdroj: winto

8. Roztleskávačky

U nás je minimum, opravdu minimum roztleskávaček. Existují na vaší škole? Jestli ano, jste jedni z mála. V USA patří roztleskávačky ke každému sportu, který se na škole hraje. Fotbal má roztleskávačky. Baseball má roztleskávačky. Basketbal má roztleskávačky. Šachový klub je má určitě taky.

roztleskávačkyZdroj: winto

9. Velké dýško

Dýška se samozřejmě odvíjejí i od ekonomiky dané země. Jestliže my vyděláváme 15 tisíc ročně, větší dýško, než dvě koruny do zaokrouhlení, si dovolí málokdo. V Americe mají jiné mzdy a tomu odpovídá i výše dýška. Burger za 200 korun? Tady máte další dvě stovky jako dýško. A servírky a barmani tam i přes ekonomiku mají mizerné platy, takže…

dýškoZdroj: winto

10. Pozorní číšníci

A u restaurací ještě chvilku zůstaneme. Taky nemáte rádi, když jdete do obchodu a prodavačka vám stojí za zadkem a pořád vám vnucuje nějaké drahé hadry, na které nemáte a do obchodu jste vešli jenom proto, protože jste přišli omrknout, na co všechno nemáte, abyste se ujistili a mohli jít do C&A? Něco podobného na vás čeká ve všech amerických restauracích. Číšníci vás co pět minut otravují, ptají se, jestli je vše v pořádku, jestli nemáte chuť ještě na jeden hlavní chod, zda si dáte tři dezerty, a to jenom proto, aby z vás vyždímali co největší dýško. Ale kdo by se jim divil. Mají mizerné platy, takže…

číšníkZdroj: winto

11. Voda u každého stolu

Tohle není jen zvyklost v Americe, vodu u každého stolu najdete prakticky na celém světě, nebo spíše v rozvinutějších zemích, do nichž se nepočítáme. Tady chtějí za kohoutkovou vodu 40kč a za plátek citronu se tvrdě připlácí. Ale v Americe vám vodu zdarma dolévají, kdykoliv ji dopijete. Proto jsou tam všichni tak moc hydratovaní, narozdíl od nás.

číšníkZdroj: winto

12. Nakupování v MEGAOBCHODECH

A tím myslíme opravdu MEGAOBCHODY, kterým se žádný Lidl, Kaufland nebo Tesco nevyrovná. Určitě jste slyšeli o Costco, Targetu nebo Walmartu, dominanci amerických velkoobchodů. Nakoupíte tam vše. Ale opravdu vše. Potraviny, léky, zvířata, lidi, oblečení, dokonce zbraně. Ty se nacházejí naproti regálu s dětskými hračkami.

WalmartZdroj: winto

13. MEGAPORCE všeho

Zatímco tady se třeseme nad velikostí BigMacu, v Americe je BigMac velký asi jako tři BigMacy na sobě. A naše velké hranolky jsou jejich nejmenší hranolky. A Naše velká kola je jejich Cola dětské velikosti. V Americe je všechno třikrát větší; jídlo, mrakodrapy, lidi…

velká porceZdroj: winto

14. Tady máte moji kreditku

Toho jste si určitě také všimli v různých filmech. Kdykoliv někdo dojí, hodí svou kreditku k účtence, číšník si to vezme, peníze si sám odečte a kreditku vám vrátí. V Americe se absolutně nestrachují o to, kolik jim kdo strhne peněz z kreditky, je jim úplně šumák, komu kreditku dají, hlavně, že se cítí hrozně drsně a nadřazeně.

kreditkaZdroj: winto

15. Právníci všude

A tohodle jste si taky určitě všimli ve filmech. Reklama na právníky v televizi, na lavičce, na billboardech. Právníci jsou tam tak bohatí, že si mohou dovolit nejrůznější spoty v televizi, v rádiu, pronajmou si obrovský billboard v centru města. A taky ta pestrá škála pravníků - rodinný právník, rozvodový, dětský, majetkový… vybrat si může každý. Ale kdo potřebuje tolik reklamy? Jedině právník s malou klientelou.

právníkZdroj: winto

A tady máte další věcí, které na Američanech nepochopíte:

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů