Šíp.deník.cz

Lago di Garda v Itálii: Simulace dovolené U MOŘE

8 fotografií 8
Turisté se musejí cítit jako u moře. S tím rozdílem, že vidí na druhý břeh.
Turisté se musejí cítit jako u moře. S tím rozdílem, že vidí na druhý břeh.
Zdroj: Profimedia
Milovníci feratů stejně jako horolezci najdou terén šitý na míru. Ani vodní sporty nemohou chybět. Lago di Ledro - menší sourozenec ostrova Lago di Garda se nachází v nadmořské výšce 650 metrů. Okolí Lago di Garda má také své kouzlo.
Sdílej článek:

Je dlouhé přes jedenapadesát kilometrů a široké přes sedmnáct. Lago di Garda nebo také Gardské jezero se nachází mezi Alpami a Pádskou nížinou a pro mnoho turistů představuje náhražku dovolené u moře. Na rozdíl od ní však lze vodní hrátky spojit s mnoha dalšími aktivitami.

Stačí si vybrat, jestli ležet mezi palmami (ano, ty zde také jsou), nebo trávit volný čas aktivně. Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, možností máte nespočet.

Sportovci, pojeďte!

Okolí Lago di Garda je v první řadě útočištěm cyklistů, však právě pro ně byla po obvodu tohoto pro Italy významného místa vybudována speciální stezka. Na ní se do sytosti navíc vyřádí i milovníci kolečkových bruslí. Okolní hory potom nedají spát nadšencům z řad horských kol a různých sjezdů střídajících nekonečné výšlapy. Mekkou těchto nadšenců je Tremalzo.

Ti, co kolo v oblibě nemají, mohou podnikat pěší výlety. Ať už s trekkingovými holemi, které jsou zde běžně k vidění, nebo bez nich. Náročnější variantě se říká feraty neboli cestování v náročném terénu. Extrémem je pak opravdové horolezectví.

Vodní hrátky jsou na Lago do Garda samozřejmě také možné, vždyť klimatické podmínky během letní sezony a prakticky nulové srážky za Brennerem opravdu simulují pobyt u moře. Takže například windsurfing či jeho obdoby mají na hladině jezera rozhodně hodně výsostní postavení.

Ach to jídlo…

Sport ovšem není všechno a do zákoutí na jih od městečka Riva del Garda houfně míří i lidé, kteří pohybu neholdují, anebo si jen chtějí odpočinout. I rodiny s malými dětmi si najdou své stejně jako zástupci starších generací. Zjednodušeně se dá říci, že kdo ke Gardskému jezeru přijede, užije si.

Co? Třeba ruch podobný tomu přímořskému, i když těch typických písčitých pláží tolik není. A pak hlavně jídlo. Už jen cesta kolem obchůdků s masem, odkud vás lákají na různé druhy prosciutta, carpaccia nebo schpecku, udělají skoro každému chutě. Vyhlášené jsou i zde těstoviny a mořské plody. Salát Carne s telecím masem á la carpaccio, fazolemi a kyselou omáčkou je pak opravdovou delikatesou.

V nejbližším okolí zaujmou hory – stoprocentně Monte Baldo, kam se dá vyjet lanovkou nebo vyjít pěšky - a malebná městečka Limone, Arco a další. O něco dál jsou pevnosti z války. I k těmto pozůstatkům historie se vyplatí vyrazit. Klidnou dovolenou u "falešného" moře jedině okoření.

Lagi di Ledro

Menší sourozenec Lago di Garda je neméně úžasný. Nachází se v nadmořské výšce 650 metrů a voda v něm je doslova tyrkysová. Na jeho plážích je možné vypůjčit si různé lodě či šlapadla. Jedním z městeček, která stojí za návštěvu, je Pieve di Ledro s paleoetnografickým muzeem. V něm lze exkluzivně nahlédnout do zajímavé historie v přímém okolí obou jezer.


Kolik co stojí

Voda v láhvi 1,5 l                       od 1 eura (cca 26 Kč)

Točené pivo 0,5 l                       od 3 eur (cca 78 Kč)

Pizza                                           od 7 eur (cca 80 Kč)

Jídlo s mořskými plody             cca 10 euro (260 Kč)

Lanovka na Monte Blado         40 euro (cca 1060 Kč)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů