Šíp.deník.cz

VÍTEJTE v Tatrách!

6 fotografií 6
Tatry jsou vyhledávanou destinací nejen mezi Slováky. Prázdné sjezdovky zde nejsou.
Tatry jsou vyhledávanou destinací nejen mezi Slováky. Prázdné sjezdovky zde nejsou.
Zdroj: Šíp PLUS
Restaurace Von Roll na Lukové byla vybudována ze stanice lanovky, což je patrné podle kulis dodnes. Halušky! Tradiční slovenský pokrm naleznete v restauracích téměř všude a byl by hřích je neochutnat. Na Skalnatém plese mají doslova výborné! Anebo sauna? Co takhle vířivka?
Sdílej článek:

Slovenská horská střediska vzkvétají a chtějí konkurovat Alpám! Omrzely vás české hory? Máte sjezdovky proježděné a už vám nemají co nabídnout? Zkuste lyžařský výlet na Slovensko. Z Prahy jste tam za pět hodin, z Moravy za chvilku. Ve střediscích Jasná v Nízkých Tatrách a v okolí Tatranské Lomnice ve Vysokých Tatrách na vás na jeden skipas čeká přes 50 kilometrů sjezdovek.

Ničivé vichřice na podzim roku 2004 nadělaly v Tatrách pořádnou spoušť, jejíž výsledek je zde patrný při pohledu mimo silnici na mnoha místech dodnes. O to více překvapí inspekce do lyžařských center, která se mají v horizontu tří let rovnat vzorovým Alpám.


„Tatry jsou ve fázi investování a výsledek se neukáže hned. Jestliže však máme konkurovat západoevropským střediskům, pak to půjde jedině s kvalitními službami, a o jejich zdokonalení se velmi snažíme," říká ředitelka marketingu tatranského resortu Katarína Šarafínová. A opravdu, zázemí a vše kolem lyžování na evropskou úroveň míří. Ty tam jsou ošuntělé kulisy. Už z dálnice vás do všech středisek spolehlivě navedou nové ukazatele, ještě před naskočením do přezkáčů si můžete vybrat z ohromného množství ubytovacích i stravovacích kapacit na úrovni, a když už půjdete během dne třeba na toaletu, nebudete se muset štítit jako na řadě míst v ČR.


Hlavní lákadlo samozřejmě ale číhá na svazích, které na třech místech dohromady čítají přes 50 kilometrů sjezdovek. „Jasná v Nízkých Tatrách je největším střediskem na Slovensku a nabízí tratě pro všechny kategorie lyžařů. Od modrých sjezdovek přes červené a černé až po volný terén pro extrémní lyžování, " charakterizuje destinaci pod Chopokom marketingová ředitelka a dodává: „Ve Vysokých Tatrách to zase není jen o lyžovačce, ale i o doplňkovém programu."


Široké spektrum sjezdovek v Jasné skutečně uspokojí kohokoliv, zvláště když je slunné počasí a dá se bezpečně jezdit z vrcholku Chopoku na severní i jižní straně. I za pošmourna však lze využít dostatku kilometrů na upravených svazích. V 70 km vzdálené Tatranské Lomnici už je to s lyžováním slabší (i když zde je nejdelší sjezdovka na Slovensku), zato ideálně poslouží k odpočinku. Výlet kabinkou na Lomnický štít do 2634 metrů nad mořem dokáže dovolenou na horách oživit.


Pozitivně zpříjemnit radovánky na sněhu mohou i speciální balíčky, které za výhodnou cenu spojují lyžování s ubytováním. V přepočtu vyjde jedna noc a den lyžování už od 30 eur (cca 780 Kč). „Velmi se nám osvědčují. Zájemci mohou bydlet nejen v našich hotelích, ale i v jiných zařízeních, s nimiž spolupracujeme - v penzionech a chatách," tvrdí Šarafínová.


Slovenské Nízké i Vysoké Tatry zkrátka mají co nabídnout a lidé, kteří chtějí, aby se velebeným Alpám vyrovnaly, pro to dělají maximum. Daří se jim to…

DOPLŇKOVÝ PROGRAM

Když uvidíte heslo Aprés Ski, zbystřete. V případě zájmu se vám otevře možnost obohatit program ve Vysokých Tatrách každý den trochu jinak. „Zažijete zde večery plné nevšedních zážitků. Například organizované sáňkování, cestu rolbou na jídlo či ochutnávku vína," láká Katarína Šarafínová. To vše se startem v dolní stanici lanovky v Tatranské Lomnici.

JEDINEČNÁ KABINKA

První na světě! Ve středisku Jasná mají unikát - jezdí zde lanovka pro osm osob, z níž se krásami okolí budete moci kochat za každého počasí. Klidně i v mlze. Má totiž speciální oranžová skla! „Ještě nikdy nebyla použita na kabince, zatím jen na lanovkách se základnými štíty. Když je pošmourno, pohled se změní, je pozitivnější," směje se ředitelka lyžařských areálů.

KOLIK CO STOJÍ


Skipas 730 Kč/den
Ubytování + skipas od 780 Kč/noc
Pivo cca 50 Kč
Limo cca 50 Kč
Langoš cca 50 Kč
Halušky cca 120 Kč
JASNÁ - CHOPOK
Nadmořská výška 1028-2024 m
Počet vleků/lanovek 24
Počet km sjezdovek 35,2
TATRANSKÁ LOMNICA
Nadmořská výška 850-2634 m
Počet vleků/lanovek 6
Počet km sjezdovek 7,5
STARÝ SMOKOVEC
Nadmořská výška 1018 m
Počet vleků/lanovek 6
Počet km sjezdovek 4,3
LIPTOVSKÁ TEPLIČKA
Nadmořská výška 920-1150 m
Počet vleků/lanovek 3
Počet km sjezdovek 3,5

Tipy na cestu:

Na Slovensku si nezapomeňte koupit dálniční známku, desetidenní stojí deset euro.

Doporučujeme sněhové řetězy na auto. Silnice jsou upravené, ale přesto jsou v horských oblastech zrádné.

Když chcete ušetřit na jídle, doporučujeme zajet si několik kilometru níž. Přímo u sjezdovek jsou vyšší ceny.

Kam na výlet:

V případě špatného počasí můžete navštívit rozsáhlý jeskynní komplex Demanovská jeskyně svobodynebo zajímavou ledovou jeskyni.

Artikulární dřevěný evangelický kostel ze 17. století je jednou z největších staveb tohoto typu v Evropě.

Archeoskanzen Havránok - Archeologická lokalita se nachází na vršku úložiště u vodní nádrže Liptovská Mara.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů