Šíp.deník.cz

Zimní výšlap na rozhlednu: Romantika z ptačí perspektivy

7 fotografií 7
Výhled z výšky několika desítek metrů na zasněženou krajinu se vám nesmazatelně vryje do paměti.
Výhled z výšky několika desítek metrů na zasněženou krajinu se vám nesmazatelně vryje do paměti.
Zdroj: Šíp PLUS
Akátová věž Jedlová hora Kožova hora Libín
Sdílej článek:

Nechce se vám běžkovat ani bruslit? Nemáte prostředky na zájezd do renomovaného lyžařského střediska? Nebo vás lyžování zkrátka nebaví? Pak si zimní volný víkend můžete zpestřit třeba výšlapem na některou z tuzemských rozhleden. V ČR jich najdete přes tři stovky, přičemž mnoho z nich je otevřeno i přes zimu. Vězte, že výhled z výšky několika desítek metrů na zasněženou krajinu se vám nesmazatelně vryje do paměti. Šíp nabízí šest rozhleden, jejichž návštěva jde ideálně skloubit se zimním výletem.

Štěpánka

Nejstarší rozhledna v Jizerských horách (tou vůbec nejstarší u nás je Lednický minaret z roku 1802) se začala stavět v roce 1847. Výhled z jejího vrcholu, ležícího 24 metrů nad zemí, je opravdu krásný. Jsou odtud vidět západní Krkonoše, údolí Desné a Kamenice, roztroušená zástavba horských chalup až k přehradě Souš a hora Jizera v pozadí. Štěpánka bývá mnohdy označována za nejromantičtější rozhlednu u nás, koneckonců je prý nejzobrazovanější vyhlídkovou věží na českých pohlednicích!

Otevírací hodiny v zimě: 10.00–16.00

Praděd

Zatímco nejvyšší rozhlednou u nás je žižkovský vysílač (ten však zimní romantikou zrovna neoplývá), nejvýše položenou je slavná rozhledna na Pradědu. Když se po příjemné procházce dostanete na její vrchol, budete na krajinu pod sebou shlížet z výšky 1562 m. n. m.! Známá věž (zároveň plní funkci vysílače) nahradila původní kamennou stavbu z roku 1912 a je z ní vidět až naSněžku či Radhošť. Při dobré viditelnosti je možné zahlédnout i Vysoké Tatry a Nízké Alpy v Rakousku.

Otevírací hodiny v zimě: 9:00–18:00

Kožova hora

Nedaleko Kladna stojí na vrchu Kožova hora stejnojmenná restaurace s 35 metrů vysokou vyhlídkovou věží. Ta zde stojí od roku 1930, kdy ji slavnostně otevřel Klub československých turistů, který také její stavbu inicioval. Z vrcholku „Kožovky" uvidíte Říp, známou zříceninu Hazmburk a samozřejmě Kladno. Působivé jsou pak kopce Českého středohoří. Pěší výlet ze zhruba dva kilometry vzdáleného Kladna je sice poněkud náročnější, ale pro zdatné turisty ideální.

Otevírací hodiny v zimě: 11:00–23:00

Libín

Rozhledna Libín poskytuje nádherný výhled ze stejnojmenné nejvyšší hory šumavského podhůří. Z vrcholu věže dohlédnete třeba na Prachatice, Písek, Hlubokou a při dobré viditelnosti dokonce i na Alpy. Sedmadvacet metrů vysoká rozhledna, dostavěná v roce 1883, byla hojně navštěvovaná až do 2. světové války, kdy začala sloužit německé armádě. Později chátrala, ale po rekonstrukcích v letech 1964 a 1994 sem dnes opět chodí široká veřejnost. K Libínu vede například z Prachatic několik turistických tras.

Otevírací hodiny v zimě: 10:30–16:00 (mimo pondělí)

Jedlová hora

Rozhledna Jedlová stojí na vrcholu stejnojmenného vrchu (774 m. n. m.) v Lužických horách a chlubí se zejména ohromujícím výhledem – vždyť odkud jinud můžete vidět oblast od Krušných hor až po Krkonoše. Od roku 1905 se zde nachází také pomník německého básníka Friedricha Schillera, v jehož podstavci jsou umístěny balvany z nerostů charakteristických pro okolní obce, které se na jeho stavbě podílely. Celková výška rozhledny je 29 metrů, vyhlídková terasa je ve výšce 23 metrů.

Otevírací hodiny v zimě: 9:00–18:00 (v sobotu 9:00–21.00)

Akátová věž

Chcete-li prozkoumat opravdu originální rozhlednu, vydejte se do Židlochovic na Brněnsku, kde na vrcholu kopce Výhon najdete relativně nově otevřenou a hlavně neobvyklou vyhlídkovou věž. Osmnáctimetrová rozhledna je totiž celá vyrobená z akátového dřeva, které roste v této lokalitě na každém kroku; odsud pochopitelně pochází i její název Akátová věž. Je ideální na rodinný výlet – přístupové cesty totiž tvoří naučnou stezku, jejíž autoři se věnují historii oblasti, hlavně Židlochovic.

Otevírací hodiny v zimě: non-stop, celoročně volně přístupná

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů