Šíp.deník.cz

DĚJINY PROSTITUCE: Hodně košilatá verze příběhu o založení Říma

O Romula a Rema pečovala vlčice a později prostitutka.
O Romula a Rema pečovala vlčice a později prostitutka.
Zdroj: Koláž Šíp
Sdílej článek:

Řím převzal po Řecku taktovku civilizačního vývoje v Evropě, ale na poli prostituce se toho moc nezměnilo. Zmínka o lehké ženě se vyskytuje už v samotné legendě o založení Říma.

Romulus a Remus byli podle pověsti potomci boha války Marta a pozemské ženy Rhey Silvie. Protože šlo o nepohodlné nástupce a dědice, skončila dvojčata v řece Tibeře. Před jistou smrtí je zachránila vlčice, která je z vody vytáhla a začala je kojit.

Potud je legenda notoricky známá, ale málokdo tuší, že děti pak od jedné vlčice putovaly k další. Alespoň obrazně řečeno. Děti totiž našel pastýř Faustulus a odnesl je domů své ženě Larentii, která se podle jedné z legend živila prostitucí. Zákazníků měla údajně tolik, že jí ostatní pastýři přezdívali vlčice.

Přes prostopášný život se o Romula a Rema dokázala dobře postarat, za peníze vydělané sexem koupila jeden z kopců a založila tam nevěstinec. Vykřičený dům tak na území Říma stál ještě před vznikem města. O jeho založení se až za několik let postarala známá dvojčata.

Nejprve hlídala stáda adoptivního otce, ale nenechala na pokoji ani zvířata zdejšího vládce. Když za prohřešky stanula u soudu, vyjevila se pravda o jejich vznešeném původu.

Oba bratři ihned zatoužili po moci a rozhodli se založit nové město. Nemohli se ale dohodnout na jeho názvu. Nakonec při urputné hádce Romulus zabil Rema a město pojmenoval po sobě Roma (Řím).

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů