Šíp.deník.cz

DĚJINY PROSTITUCE: I morální cenzor vedl velmi nemravný život!

Nad nevěstinci v Římě dohlížel Marcus Porcius Cato.
Nad nevěstinci v Římě dohlížel Marcus Porcius Cato.
Zdroj: Koláž Šíp
Sdílej článek:

Prodejná láska bujela v Římě od jeho počátku v 8. století před naším letopočtem. Trvalo ale 300 let, než město zřídilo funkci takzvaného cenzora, tedy sexuálního policistu a morálního dozorce v jedné osobě.

Nejslavnějším vykonavatelem tohoto úřadu se stal Marcus Porcius Cato, který se funkce ujal v roce 184 před naším letopočtem.

Podle římské tradice kladl důraz na sebeovládání jako na předpoklad úspěšného sexuálního života a života vůbec. Jednou potkal mladého patricije, který měl namířeno do nevěstince. „Vážím si tě pro tvůj čin. Jsou-li mladí muži plni chtíče, jsou to právě tato místa, která mají navštěvovat, a ne stále obtěžovat své domovy a rodinu," poklepal mladíkovi po rameni.

Cato vyznával tehdy všeobecný názor, že návštěva prostitutky je zcela běžná věc, která však má proběhnout diskrétně a nemá se dít často. Proto když po krátkém čase potkal stejného mladíka ve dveřích stejného nevěstince, zle ho vyplísnil.

Ve svém domě se ale Cato choval jako kterýkoli jiný Říman. Zcela běžně spal se svými otrokyněmi, samozřejmě zcela zdarma. „Proč mám obtěžovat svou ženu?" říkal na to.

V jeho domě mohli spát i otroci s otrokyněmi, ovšem Cato chtěl za každý styk malý poplatek. Tak měl nad děním ve svém domě přehled, navíc s finančním bonusem.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů