Šíp.deník.cz

DĚJINY PROSTITUCE: Lehká žena si svým uměním omotala kolem prstu i krále

Takhle si Lamii představovali malíři v průběhu staletí.
Takhle si Lamii představovali malíři v průběhu staletí.
Zdroj: Koláž Šíp
Sdílej článek:

Nejznámější flétnistkou byla nejspíše Lamia, milenka makedonského krále Demetria, který vládl ve 3. století před naším letopočtem.

Narodila se v Athénách, ale otec ji hned v mládí vyhnal z domu. Odešla do Egypta, kde se živila jako takzvaná flétnistka, tedy žena na pomezí tanečnice, artistky a prostitutky.

Svou krásou a dovedností natolik vynikala, že ji do svých služeb přijal král Ptolemaios. Měl ji u sebe i v námořní bitvě u Kypru, kde jeho loďstvo drtivě prohrálo s makedonskou flotilou. Lamia skončila jako válečná kořist u Demetria. Ten se do ní okamžitě zamiloval a dal jí přednost před všemi svými nevěstkami, i když jí bylo už přes 40 let.

Královské konkubíny na novou konkurentku žárlily, ale jejich intriky nikam nevedly. Lamia si krále dokonale omotala kolem prstu, ale jemu to nevadilo, protože kráčel od vítězství k vítězství. Když ovládl Athény, požadoval od obyvatel obrovské výkupné. Jakmile peníze sehnali, Demetrius pravil: „Ať je dají Lamii, aby si mohla nakoupit mýdla."

Lamia v podstatě fungovala jako královna, dala vystavět nádherné stavby a na počest svého muže pořádala okázalé slavnosti.

Smrt ji zastihla náhle při jistých sexuálních orgiích. Demetrius ji dlouho oplakával a dal jí postavit chrám.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů