Šíp.deník.cz

OCD je tichý ZABIJÁK lásky! A každý z vás se s ním v životě už setkal!

I slova jako „miluji tě“ mohou vyvolat místo radosti hodně smutku, trápení a bolesti.
I slova jako „miluji tě“ mohou vyvolat místo radosti hodně smutku, trápení a bolesti.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Zpočátku je to roztomilé. Partner neustále opakuje, jak vás miluje a chce to samé slyšet od vás. Časem se z toho ale stane otravný zvyk, a když se k tomu přidá ještě podivné chování, je na problémy zaděláno. OCD není radno podceňovat.

Co je OCD? Anglická zkratka pro obsedantně kompulzivní poruchu. Pacienti mnohdy netuší, že jí trpí, protože její příznaky nejsou tak jasně patrné jako třeba u schizofrenie. Právě v tom se skrývá velké nebezpečí OCD.

Zamilovaní šílenci
Lidé trpící kompulzivní poruchou jsou velmi úzkostní a věčně nejistí. Aby se ve světě dokázali pohybovat, potřebují se neustále ujišťovat v tom, že jejich počínání je správné. Činí tak za pomoci kompulzí, tedy uměle vytvořených zvyklostí a rituálů, které musejí neustále opakovat. Na okolí obvykle působí komickým nebo obskurním dojmem. Například na šachovnicové dlažbě odmítají stoupnout na černé čtverečky nebo musejí při odchodu z bytu zamknout hned třikrát. Tuto poruchu asi nejvíce proslavil Jack Nicholson v komedii Lepší už to nebude (1997).

OCD má však i poddruh, který se týká pouze vztahů. Osoby, které tímto neduhem trpí, se neustále ujišťují, že jsou milováni a také potřebují sami sebe utvrzovat v přesvědčení, že žijí s tím správným partnerem. Proto svému protějšku neustále opakují, jak ho milují a chtějí od něj slyšet to samé. Klidně několikrát za den.

Nyní si leckterý muž pomyslí, že vztahovou OCD trpí většina žen, ale není to tak. Vyčítavé věty typu „ty už mě nemiluješ?" ještě neznamenají, že partnerka trpí duševní poruchou.

„Něžné pohlaví si obecně více zakládá na projevech lásky, zatímco muži pokládají za dostatečný důkaz náklonnosti už prostý fakt, že se večer vrátí domů. To ale ještě neznamená, že každá žena trpí OCD," vysvětlil izraelský psycholog Guy Doron, který se kompulzivními poruchami zabývá.

Jak se to léčí?
Skutečná hranice mezi romanticky založeným člověkem a jedincem se vztahovou OCD je někdy velmi tenká. Rozdíl je v tom, že s romantikem je možná rozumná řeč a lze přepokládat, že jeho projevy zamilovanosti časem ustanou. U člověka s OCD se vše postupně naopak zhoršuje. Partner totiž začne být na neustálé prosby o potvrzování své lásky alergický, což si člověk s poruchou vyloží jako naplnění svých nejhorších obav.

„Osoby trpící vztahovou OCD potřebují léčbu, nikoli však v páru, nýbrž čistě individuální. Postižený si při terapii vytváří toleranci k nejistotě ve vztahu a učí se chápat, že nepříjemné myšlenky jsou běžnou součástí partnerského života," doplnil Doron.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů