Šíp.deník.cz

Proč ženy tloustnou a muži hubnou? A jaká jsou další RIZIKA společného bydlení?

Společné bydlení má mnoho nástrah. Třeba změny tělesné hmotnosti.
Společné bydlení má mnoho nástrah. Třeba změny tělesné hmotnosti.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Není to fér, ale nedá se nic dělat. Jakmile spolu muž a žena začnou sdílet společnou domácnost, začne on hubnout, zatímco ručička její váhy se vydá k vyšším číslům. Proč?

Nikdo si tohoto fenoménu dlouho nevšímal, ale to neznamená, že neexistuje. Začátek společného bydlení je rizikové z mnoha hledisek, ale zatím nikdo nezkoumal tento důležitý mezník z hlediska tělesné hmotnosti.

Skryté riziko
Měl to být sociologický výzkum jako každý jiný, který se zabývá společným bydlením. S jednou výjimkou. Britští odborníci do ankety zařadili také otázku ohledně změny váhy. Odpovědi respondentů na tento původně pouze doplňkový bod je hned zaujaly.

Více než polovina mužů a žen pozoruje po zahájení společného bydlení výrazné změny své hmotnosti. Zatímco muži obvykle samovolně hubnuli, ženám se naopak v těle začaly hromadit tukové zásoby. U třetiny oslovených mužů a žen šlo o velmi markantní změny, kdy se úbytek, respektive přírůstek pohyboval kolem pěti kilogramů za první rok užívání společného hnízdečka lásky. Zbývalo najít odpověď, proč se tak děje.

Odborníci podrobili skupinu několika set dobrovolníků dalšímu dotazování a nakonec našli vysvětlení. Problém je v tom, že oba partneři začnou při sdílení společných prostor upravovat své zvyky podle partnera. Týká se to i stravování.

Vstříc nadváze
Lékaři předpokládají, že samostatně žijící ženy jedí mnohem zdravěji než osamělí muži. Poté, co dvojice začne sdílet nejen lože, ale i ledničku, začnou se dít věci.

Muži sní více ovoce, zeleniny, jogurtů či celozrnného pečiva, což je typické pro jídelníček žen. Ty naopak začnou konzumovat více masa a na talíř si nakládají větší porce. Vše navíc umocňuje fakt, že muži obvykle mají rychlejší spalování, naopak něžné pohlaví je od přírody lépe uzpůsobeno k ukládání tuků.

Podle průzkumu jsou to paradoxně právě ženy, kdo více tlačí na zahájení společného bydlení. Málokterá si přitom uvědomí, že se tak bezděky vrhá do náruče nadváhy. „Lidé často spojí svůj jídelníček s tím partnerovým a nepamatují na rozdílné výživové potřeby každého pohlaví. To pak může mít negativní důsledky na naši postavu," varovala lékařka Fiona Hunterová.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů