Šíp.deník.cz

To babičky neuslyší vůbec rády! VNOUČATA prý vážně škodí zdraví...

Některé matky mají problém udat caparty babičkám. Teď už možná vědí proč.
Některé matky mají problém udat caparty babičkám. Teď už možná vědí proč.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Sex je super, ale ty následky. Někdo dokonce říká, že jde o pět vteřin potěšení a dvacet let trápení. S dětmi to někdy není lehké, takže uštvaní rodiče ocení každou pomoc babiček. Jenže je tady jeden problém.

Kdo má štěstí na akční prarodiče, kteří nemají problém pečovat o vnoučky od rána do večera, může si gratulovat. Existuje ale i druhá skupina, kde se babičky k prapotomkům příliš nemají, občas se s nimi sice polaskají, ale jakmile se zamažou, hned je vrátí rodičům.

Kvalita klesla
Druhá kategorie je v moderní společnosti stále početnější. Dříve žilo několik generací často pod jednou střechou, takže se podělily také v péči o potomky.
Nyní má ale spousta babiček radost, že se konečně zbavily péče o vlastní děti a chtějí si užívat. Není divu, že maminky a tatínkové v současnosti občas skuhrají, že kvalita prarodičů silně klesla. Když už přijdou na návštěvu, tak jen kritizují a sami hlídat nechtějí.

Jenže babičky vědí, co dělají. Za pravdu jim dala i rozsáhlá vědecká studie. Podle ní by děti po vzoru cigaretových krabiček klidně mohly nosit nálepku s nápisem „vážně poškozují zdraví".

Američtí badatelé sledovali po dobu čtyř let více než 54 tisíc žen ve věku mezi 46 a 71 lety. Všechny byly čerstvými babičkami a těšily se dobrému zdraví. Perfektní byla i jejich rodinná anamnéza, tedy žádná dispozice k rakovině, srdečním chorobám a podobně. Na konci výzkumu bylo jasno.

Silný argument
Babičky by se měly vnoučatům skutečně vyhýbat, tedy pokud jim záleží na vlastním zdraví. „Zjistili jsme, že starší ženy, které se o prapotomky starají více než devět hodin týdně, jsou až o padesát procent častěji postižené infarktem," uvedla Sunmin Leeová z brighamské nemocnice v Bostonu a hned připojila i vysvětlení: „Přestože výzkum nepostihl všechny faktory, je zřejmé, že na starající se babičky je kladeno příliš mnoho nároků, takže se jen málo starají o sebe. V jejich věku péče o děti vyžaduje více energie a času. Nemají pak pro sebe chvíli, kdy by se věnovaly preventivním opatřením před srdečními chorobami, jako je cvičení, lehká vyvážená strava a vydatný spánek."

Babičky tak nyní mají v ruce silný argument. Možná ale jen do doby, než nějaká další studie vyzkoumá, jak péče o děti zamává se zdravotním stavem rodičů.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů