Šíp.deník.cz

Utajená hrozba každého vztahu: Emocionální nevěra

Nevěra nemusí být jen o sexu. Lidé mohou „zanášet" i emocionálně.
Nevěra nemusí být jen o sexu. Lidé mohou „zanášet" i emocionálně.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Nic s ní nemám, jen si povídáme. Až vám bude manžel vykládat něco podobného o kolegyni z práce, nenechte se uchlácholit. I kdyby nelhal, vašemu vztahu hrozí větší nebezpečí, než si myslíte.

Lidé mají obvykle položenou definici nevěry někde na stupnici flirtování - letmé doteky - polibky - orální sex - pohlavní styk.

Málokoho napadne, že existuje ještě jeden způsob, jak partnera podvádět. Kromě sexuální nevěry existuje ještě emocionální, která je v řadě ohledů horší. Dokáže totiž vztah rozklížit mnohem účinněji.

Návyková láska
Při fyzické nevěře jde dost často pouze o sexuální spojení a momentální ukojení chtíče. Nevěrník si užije a utíká domů. Naopak emocionální nevěra se vyznačuje hlubokým citovým spojením s osobou opačného pohlaví. A protože citové pouto bývá silnější než sexuální, je emocionální nevěra mnohem větší problém.

Přestože se zdá, že je takový vztah naprosto nevinný, není tomu tak. Kamarádský vztah bez sexu může být pro manželský nebo partnerský život mnohem nebezpečnější, než nějaký jednorázový úlet. Jde totiž o velmi návykovou formu lásky.

Vztah bez erotických hrátek může být velmi intenzivní, mozek při něm dokonce může uvolňovat hormony štěstí, takže se tento stav blíží klasické zamilovanosti.

Nebezpečná intimita
Pokud si s kamarádem čas od času zajdete na kávu a proberete, co je nového, je vše v naprostém pořádku. Jestli ale máte ve svém okolí kromě partnera ještě jinou osobu opačného pohlaví, na kterou často myslíte, nemůžete se dočkat, až se s ní uvidíte, je vám s ní mimořádně dobře, „souzníte" s ní nebo vás nabíjí energií, ocitáte se ve vodách emocionální nevěry.

Nebezpečné jednání může mít řadu podob. Stačí, abyste s takovým člověkem probírali ryze soukromé problémy, řešili s ním potíže v partnerském životě, řídili se jeho radami nebo s ním měli tajemství. To vše mezi vámi prohlubuje emocionální intimitu, kterou by měl člověk sdílet pouze s partnerem.

Výjimkou nejsou lidé, kterým se emoční nevěra zcela vymkne z rukou, začnou kamarádovi nebo kamarádce dávat dárky a snaží se plánovat volný čas tak, aby byli co nejvíce spolu. Pak už se ale nebezpečně blíží do vod klasické sexuální nevěry.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů