Šíp.deník.cz

Zapomeňte na rýmu a deprese: Podzim je období ZASVĚCENÉ sexu! Proč?

I podzimní svatba má neopakovatelné kouzlo. Kdo nevyzkoušel, neuvěří.
I podzimní svatba má neopakovatelné kouzlo. Kdo nevyzkoušel, neuvěří.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Mlhy, plískanice, stále delší noci, melancholie. Zdá se, že současné období není příliš nakloněno žhavým milostným radovánkám, ale je to opravdu jen zdání. Skutečnost je podle vědců jiná.

Na podzim leze na člověka spíše rýma a deprese než sexuální choutky. Alespoň taková je zažitá představa. Jenže ta je podle všeho mylná.

Překvapivý trend
V posledních letech je třeba patrný nárůst svateb právě v podzimních měsících. Snoubenci svůj sladký slib nejčastěji skládají v létě, ale stále častěji nacházejí zalíbení v neopakovatelné atmosféře barevného listí a chuchvalců mhy, tajemně se převalujících po trávě. Trend se projevuje zejména v Americe a v západní Evropě, ale podle odborníků ze svatebního průmyslu je jen otázkou času, kdy dorazí i k nám.

Další překvapivou zprávou je fakt, že na podzim lidské tělo produkuje mnohem více hormonů, které lidem zlepšují náladu, přispívají k duševní pohodě a zvětšují chuť k milování. „Množství hormonu v lidském těle obecně klesá koncem jara, zato na podzim, zejména v listopadu, stoupá," uvedla Helen Fisherová, antropoložka z Rutgersovy univerzity v New Jersey.

Jde například o dopamin, tedy chemickou látku, díky níž se lidé cítí skvěle, jsou optimističtí a taky se jim zvyšuje sexuální apetit.
U mužů se jedná také o hladinu testosteronu, díky čemuž jsou plní sil, stoupá jejich sebedůvěra a také milostná aktivita.

Biologický trumf
To však zdaleka není všechno. Zdánlivě ponurý a nevlídný podzim má v rukávu ještě jeden biologický trumf. Podle vědeckých výzkumů se mužům na severní polokouli na podzim tvoří nejvíce spermatu z celého roku. Tvorba semene kulminuje v listopadu. „Zdá se, že to tak zařídila chytrá příroda, aby co nejvíce zvýšila šanci na početí potomka, který se pak narodí v teplých letních měsících dalšího roku, což mu samozřejmě zaručuje mnohem lepší vyhlídky na přežití," myslí si Fisherová.

I když nás nyní čekají nejkratší dny v roce, není třeba zoufat. Naopak. Z hlediska reprodukční biologie jde o jasný signál ke zvýšené sexuální aktivitě. Lidské tělo je na to tak nastavené.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů