Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Vycucněte co se dá!

Sdílej článek:

Vybrat odšťavňovač je věda. Chcete ušetřit? Pak zapopomeňte na kvalitní šťávu!

V minulém článku jsme vás nalákali na čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, dnes si řekneme, jak je získat. Základem je samozřejmě odšťavňovač. Na trhu existuje řada typů v ceně od několika set korun až po desítky tisíc. Věřte ale, že počáteční investice do odšťavňovače se vám mnohonásobně vrátí v podobě pevného zdraví. A my vám teď poradíme, jak si dobře vybrat. Než se vypravíte do obchodu nebo odkliknete objednávku na internetu, měli byste si odpovědět na následující otázky:

Co budu nejčastěji odšťavňovat?

Na trhu není "absolutně dokonalý" odšťavňovač, který zvládá všechno na jedničku. Měkké ovoce potřebuje jiný přístup než tvrdá zelenina či beztvaré zelené listy. Například klasický "lisovač" zvládne i listovou zeleninu a bylinky, ale "odstředivka" si s nimi neporadí. Je tedy nutné si promyslet, zda budu odšťavňovat hlavně měkké ovoce, tvrdou kořenovou zeleninu nebo "trávu".

Co dál od přístroje očekávám?

Většina odšťavňovačů se může pochlubit i dalšími funkcemi. Některé zvládají krouhání, homogenizování (dělá přesnídávky), melou obilí nebo dělají některé druhy těstovin. Zvažte proto, zda některé budete chtít používat i pro další z těchto "dovedností".

Jaké množství budu zpracovávat?

Kvalitnější odšťavňovače dokážou pracovat i několik hodin bez přerušení, aniž by se přehřívaly nebo zahlcovaly vlákninou. Ta v ideálním případě odchází z odšťavňovače ven. Levné přístroje mají naproti tomu slabý motor, vlákniny se neumí zbavovat a ta zůstává uvnitř, čímž přístroj ucpává. Navíc se přehřívají, což negativně ovlivňuje kvalitu šťávy (teplem nad 42 °C se ničí cenné látky).

Jak často budu odšťavňovač používat?

Každý přístroj budete muset po ukončení práce umývat. Tento úkon vám při počátečním nadšení jistě nebude na obtíž, ale časem vás může už samotné pomyšlení na mytí odradit od práce, a to by byla škoda. Vybírejte tedy i podle toho, jak náročný je přístroj na údržbu. Obvykle se přístroje skládají ze 4 až 7 částí. Je důležité, jak snadno je složíte dohromady a kolik kusů musíte čistit zvlášť. Bohužel se často budete muset rozhodnout, zda dáte přednost kvalitě a výnosnosti nebo praktičnosti.

Kritéria při výběru

SNADNÁ OBSLUHA A ČIŠTĚNÍ - Pokud bude odšťavňování složitý proces, jednoduše to nebudete dělat - nebo ne tak často, jak byste měli. Potřebujete přístroj se snadnou obsluhou a čištěním, abyste si všechnu tu práci kvůli jedné sklenici čerstvé šťávy nerozmysleli dříve, než s odšťavňováním začnete.

ODOLNOST A TRVANLIVOST - Dobré odšťavňovače mají dlouhou záruku. Ta dvouletá, kterou musí dát ze zákona každý, je dobrá, ale pětiletá či delší jistě o kvalitě napoví více. Mnoho levných odšťavňovačů (bez ohledu na bombastickou reklamu) má slabý motor. Musíte pak vše nakrájet na malé kousky, aby se přístroj nezavařil. Extrémem jsou produkty, které vám výrobce nedoporučí ponechat v chodu déle než jednu minutu! Pokud chcete přístroj na několik týdnů, pak upřednostněte nízkou cenu. Nezapomeňte však, že levná hračka se vám svou krátkou životností ve finále prodraží a ještě vás připraví o nervy.

VÝTĚŽNOST - Kvalitní odšťavňovače vám připraví ze stejného množství suroviny výrazně více šťávy než levnější modely.

HLUČNOST - Je podstatným hlediskem, které ovlivňuje pohodu v domácnosti. Některé běžné a komerční výrobky mají nepříjemně vysokou hlučnost, která pak odradí od častého používání. Proto odšťavňovače před koupí vyzkoušejte při provozu, což bohužel umožní pouze specializované obchody.

Typy odšťavňovačů

Odšťavňovače lze rozdělit do několika kategorií, které se liší podle způsobu oddělování šťávy od vlákniny.

ODSTŘEDIVKOVÉ - ovoce i zeleninu nejdříve "nastrouhají" na diskovém struhadle a následně rozprostřou na jemné sítko. Odstředivá síla daná vysokými otáčkami separačního koše (3 až 15 tisíc otáček za minutu) se pak postará o to, aby se sklenice naplnila šťávou. Tato metoda je jistě nejrychlejší, snadná na údržbu a odstředivky bývají cenově nejdostupnější. Nevýhodou je ale nízká životnost přístroje a znehodnocování šťáv zvýšenými teplotami na struhadle s vyšší oxidací šťávy!

TLAKOVÉ - pracují s nižšími až nízkými otáčkami rovněž ve dvou krocích. Nejprve surovinu rozmělní (rozdrtí nebo rozetřou) a následně protlačí uvolněnou šťávu přes jemné sítko. Jejich výhodou je vysoká výtěžnost a šťáva obsahuje daleko více vitaminů a minerálů.

CITRUSOVAČE - na trhu najdete manuální či elektrické a dle způsobu extrakce buď rotační, anebo lisovací. Citrusové plody se do těchto zařízení vkládají většinou rozkrojené napůl a pomocí tlaku (rukou či pákou) a rotace z nich vylisujeme šťávu.

LISY - jde o skutečné ovocné a vinařské lisy, které se však pro běžné využití v kuchyni příliš nehodí. Jsou vhodné pro výrobu velkého množství šťávy, případně se používají ve zdravotních ústavech, protože takto vylisovaná šťáva se jeví jako skutečně nejkvalitnější a neobsahuje téměř žádnou vlákninu.

Vláknina jako odpad
Většina z nás nemá možnost odšťavňovat kvalitní ovoce a zeleninu (bio nebo z vlastní zahrádky), ale má k dispozici pouze plody, které mohou být kontaminovány těžkými kovy nebo pesticidy. Výhodou odšťavňování je, že tyto škodlivé látky zůstanou ve vláknině, kterou pak vyhodíme.

Tipy Šípu

CATLER 4010 - je špička mezi kvalitními odstředivkami. Možnost nastavení otáček (6500 - 13000 ot./min.). Výhodou je rychlost odšťavňování, hodí se na kořenovou zeleninu a jablka, nevhodný pro byliny, listovou zeleninu a bobule. Záruka 3 roky.

Cena 5690 Kč

CHAMPION - tlakový s rotačním nožem, 1400 ot./min., záruka 10 let na motor, 5 let na díly. Výborná výtěžnost i kvalita šťávy, poměrně snadná údržba. Ideální na tvrdé plody, ale poradí si i s naťovou zeleninou, bylinkami, drtí ořechy a led, vyrábí i lahodné pyré a dětské přesnídávky, mražené dřeně nebo máslo. Dá se dokoupit i mlýnek na mletí obilí.

Cena 13 550 Kč

GREEN STAR - lis s patentovaným systémem "twin gear", který šetrně mačká a lisuje, místo aby roztáčel a rozsekával. Dokáže odšťavnit téměř cokoli a má podobné funkce jako Champion. Kromě toho umí i chlebové tyčinky či těstoviny. Díky velmi nízkým otáčkám (100 ot./min., nemá nože) neprodukuje žádné teplo třením a zachovává tak maximum živin a enzymů. Záruka 5 let. Cena

19 980 Kč

Více informací naleznete na webu www.odstavnovace.info. Na vaše dotazy vám ochotně odpoví na telefonu 312 310 848 nebo 602 391 330 (Roman Čížek).

.

Sdílej článek:
Autor: Redakce

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.