Vůbec nejlepší je se hrozící kocovině vyhnout. Není to až takový problém, a oslavy to určitě nezkazí. Co se tedy vyplatí dodržovat?
* Panáky zajídejte
Pokud se chystáte holdovat alkoholu, musíte průběžně jíst. Nejhorší je pít s prázdným žaludkem. Jako základ si dopřávejte maso, sýry a pečivo. S mírou pak pojídejte majonézové saláty.
* Nejdřív ovoce pak rum
Půl hodiny před večírkem se doporučuje sníst třeba banán. Alkohol se pak rozkládá pomaleji. Podobné účinky má i vitamin C a B. Ovoce je možné nahradit i zeleninovou šťávou. Posílí se tím játra, a více tak zvaně vydržíte.
* Popíjejte i vodu
Tvrdý alkohol i víno se vyplatí zapíjet pár doušky obyčejné vody. Bublinkové minerálky jsou ovšem nevhodné!
* Kávu si odpusťte
Káva odvodňuje a zbytečně překyseluje žaludek.
* Tancujte!
Alkohol pomůže rychleji odbourat pohyb. Stačí si občas zatančit nebo se jít provětrat ven na vzduch.
PROČ JE OPILCOVI TAK ŠPATNĚ?
Alkohol v těle působí jako neurotoxický jed. Když se opijeme, dojde ke složité chemické reakci, kterou se tělo vyrovnává s otravou. Opilec se cítí unavený, protože zpracování alkoholu odčerpává hodně energie. Příval alkoholu dále rozpíná mozek, což se projevuje urputnou bolestí hlavy. Žaludeční potíže zase souvisejí s podrážděním sliznic trávicího ústrojí.