Šíp.deník.cz

Vážná HROZBA pro vaše srdce? Rychlovky z fastfoodů!

O srdce by měl každý člověk dbát!
O srdce by měl každý člověk dbát!
Zdroj: archiv
Sdílej článek:

Jíte často v podnicích rychlého občerstvení? Pak ohrožujete své zdraví. Hamburgery, hranolky i další pokrmy připravované na přepáleném tuku totiž zvyšují cholesterol, což může ohrozit cévy a srdce.

Proč je jídlo z fastfoodu tak nezdravé? Tento typ stravování pro tělo znamená nadbytečný přísun cukrů, tuků, solí a cholesterolu. Pokrmy jsou smažené v přepáleném oleji, což většinou ucítíte hned při vstupu do dané provozovny. „Přepálený tuk je pro tělo těžce stravitelný, způsobí časté zažívací potíže a v neposlední řadě zvyšuje hladinu cholesterolu. Jeho nadbytek v organismu vede k zanášení a zužování cév, které se mohou ucpat a způsobit infarkt," potvrzuje praktický lékař Tomáš Šebek ze společnosti MeDitorial. Jak ještě škodí?

Pozor na zrádnou sůl
Rychlovky z fastfoodu se těší oblibě hlavně kvůli výrazné chuti. Tu jim dodá právě nadbytek soli. Úskalí spočívá i v tom, že člověk si na slanou chuť může vytvořit závislost a potom si víc solí i běžné pokrmy. Ani sůl tělu ovšem nesvědčí. Přesolováním si zakládáme na vznik vysokého tlaku a srdečně-cévních onemocnění, jako je infarkt či mozková mrtvice.

Spěch nám nesvědčí
Pokud v těchto podnicích jíte často, může to vést k počínající nadváze až obezitě. Hamburgery, hranolky nebo jiné hity rychlých občerstvení sice okamžitě zaženou hlad, ale jen na chvíli. Pokrm totiž není vyvážený, neobsahuje potřebné živiny a vitaminy. Přijmeme více energie, než tělo v té chvíli potřebuje, a tak se přebytečná energie uloží v podobě tukových zásob. Porce bývají i zbytečně velké a kaloricky vydatné.

Pokrmy zakoupené v rychlém občerstvení obvykle sníme ve spěchu. Pokud ale jíme rychle, spotřebujeme i větší objem jídla, více kalorií. Nadváha ovšem srdci ani cévám neprospívá.



CO ODHALIL VÝZKUM?
* Lidé požívající jídlo z fastfoodu 1x týdně zvyšují své riziko úmrtí na srdeční příhodu o 20 procent oproti těm, kdo se těmto podnikům vyhýbají.
* Stravování v podnicích rychlého občerstvení 2 až 3x týdně je spojeno se zvýšením zmíněného rizika o 50 procent.
* V případě, že dotyčný navštěvuje fastfood 4x a vícekrát týdně, je jeho riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění vyšší téměř o 80 % v porovnání s těmi, kdo zde nejedí.
* Vědci dále potvrdili, že časté stravování v podnicích rychlého občerstvení zvyšuje nebezpečí rozvoje cukrovky II. typu.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů