Šíp.deník.cz

ZBYSTŘETE, když se tělo hlásí! Jakou nemoc prozradí oko a nehty?

Cuká v oku? Žloutnou nehty? Zbystřete!
Cuká v oku? Žloutnou nehty? Zbystřete!
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Cuká vám v oku nebo žloutnou nehty? Pak zbystřete! Právě tímto způsobem může tělo hlásit, že vám hrozí nemoc. Buďte proto vnímaví, abyste nebezpečí zachytili včas!

Nemusíte být zrovna člověk, co neustále řeší, kde ho píchá, a kde bolí. Občas se ale vyplatí dávat si pozor na signály, kterými dává tělo najevo, že je zdraví v ohrožení. Nad čím byste neměli mávnout rukou?

Čím bijí oči na poplach?
Problém mohou ohlašovat změny na duhovce. Zdraví lidé mají duhovku jednotně barevnou a vlákna bez známek poškození. Jakmile ale začne duhovka měnit barvu, má pigmentové skvrny nebo se deformují vlákna, je možné, že trpíte nějakým zdravotním problémem. Žlutohnědé skvrny na okraji duhovky nebo na bělmu signalizují potíže s játry nebo jsou předzvěstí žlučníkového záchvatu. Červené žilky na bělmu se tvoří lidem, kteří mají vysoký krevní tlak, trpí migrénami či alergií. Drobné žlutobělavé skvrnky na vnitřním okraji víček (xantelasmata) prozrazují onemocnění tepen i jater. Žluté bělmo je typickým příznakem žloutenky. Většina lidí zná žloutenku infekční, méně se však ví, že může být způsobena i například jaterní cirhózou nebo nádorem žlučových cest.
¨
Málo slziček
Máte problém s vytvářením slz? Pak vás nejspíš začala ohrožovat revmatoidní artritida nebo lupus. Dávejte si pozor i na případnou změnu velikosti zornic. U zdravého člověka je na obou očích většinou stejná. Rozdíly ve velikosti zornic mohou být způsobené mozkovou mrtvicí, nádorem, výdutí mozkové cévy nebo se mohou objevovat při roztroušené skleróze.

Nehtíky, ukažte se!
Na nehtech pozorujte tvar, rýhy, skvrny, lámavost i barvu. Právě tyhto zdánlivé maličkosti odhalí, v jaké jste kondici. Tak rychle seškrábejte lak, a pátrejte! Jak zdravý nehet vypadá? Je hladký bez žlábků a rýh. Je lehce klenutý, má narůžovělou plochu a přírodní lesk. U kořene nehtu je viditelný nehtový měsíček, polokruhová bílá kresba nehtu. Nehtová kůžička obklopuje nehet jako ochrana.

Tohle už je špatně
Bílé skvrny: mohou být znakem nadměrného hromadění kyseliny močové v těle. Bílé nehty s tmavším okrajem mohou napovídat o jaterním onemocnění.
Bledé a namodralé: napovídají o chudokrevnost, podvýživě či plicní infekce. Mohou být příznakem cukrovky nebo nedostatku kyslíku v těle.
Třepivé a lámavá: signalizují zánět v těle, špatnou funkci štítné žlázy a zvýšené vápenaatění cév.
Jako paličky: pokud se vaše nehty podobají paličkám, může to být předzvest srdeční nebo plicná slabosti či tuberkulózy.
Žluté nehty: nejčastěji se tak projevuje plísňováu infekce, salbá játra, cuktvka nebo lupénka.
Podélné brázdičky: mohou ukazovat na nedokonalou funkci trávicí soustavy. Příčné brázdičky jsou znakem nedostatečné výživy nebo dlouho trvající nemoci.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů