Šíp.deník.cz

František Vláčil: Sám sobě nepřítelem

3 fotografií 3
Vláčil filmu obětoval nejen zdraví, ale i osobní život. Byl celkem třikrát ženatý.
Vláčil filmu obětoval nejen zdraví, ale i osobní život. Byl celkem třikrát ženatý.
Zdroj: archiv
Vláčil (vlevo) při natáčení v roce 1961. Vláčil filmu obětoval nejen zdraví, ale i osobní život. Byl celkem třikrát ženatý. Hlavní roli ve filmu Markéta Lazarová ztvárnila devatenáctiletá Magda Vášáryová.
Sdílej článek:

Jeho filmy byly odrazem jeho duše. Poetické, ale také spletité a rozervané. Díky tomu se nesmazatelně zapsal do dějin české i světové kinematografie, ale také prožil v osobním žitě mnoho bolesti. František Vláčil (*19. 2. 1924 - +28. 1. 1999).

Blízcí o něm říkali, že byl vždy jednou nohou v nějakém jiném světě, který vnímal jen on. Působil jako podivín, nerad o sobě mluvil. O jeho dětství a mládí je známo jen několik střípků. Narodil se v Českém Těšíně v rodině bývalého legionáře a důstojníka armády. Měl mladšího bratra Vladimíra, který vystudoval lesnickou školu.

Práce ho ničila

K filmu se dostal úplnou náhodou a velkou oklikou. Jako mladík tíhl k malířství, dokonce se chtěl v Brně přihlásit na výtvarnou školu. Brzy ale poznal, že druhý Picasso z něj nebude. Začal tedy studovat estetiku a dějiny umění. Na škole absolvoval i přednášky o filmu a brzy si začal přivydělávat v ateliéru loutkového filmu. Později se stal zaměstnancem Barrandova, kde o sobě prohlašoval, že je tam jediným amatérem.

V roce 1951 byl povolán k Armádnímu filmu, kde dlouhých sedm let natáčel instruktážní a propagandistické snímky. I do nich ale vnášel nevídané výrazové prostředky. V 60. letech se konečně dostal k vlastním projektům. Práce ho doslova stravovala, herci a štáb jen s úžasem sledovali, jak celé dny nejí, pouze pije alkohol, díky němuž se vydával do svého vnitřního světa pro další inspiraci.

To nejhorší ale mělo teprve přijít. Celých šest let strávil tvorbou filmu Markéta Lazarová. Vláčil se ztrácel před očima, se svým dílem doslova sváděl boj na život a na smrt. Jeho až démonickému nadšení se nikdo neodvážil odporovat, producenti mu dávali další a další peníze. Výsledek však stál za to. Markéta Lazarová byla nejdražším českým filmem vůbec a dodnes je ve světě považovaná za jeden z nejlepších historických filmů.

Nepovedená operace

Vláčil pak natočil ještě Údolí včel a Adelheid, ale na počátku 70. let se ocitl na seznamu zakázaných umělců. Vláčil to vyřešil po svém. Začal pít ještě víc a nakonec skončil na odvykací kúře.

V roce 1976 se vrátil v plné síle filmem Dým bramborové natě. Šlo ale spíše o labutí píseň. Od té doby měly jeho snímky spíše klesající tendenci. Alkohol, ke kterému se opět vrátil, si začal vybírat svou daň. Poslední film natočil v roce 1987, další nabídky odmítal. Jeho úžasný vnitřní svět se vyčerpal.

V roce 1997 doma upadl při věšení záclon a zlomil si nohu v krčku. První operace se nepodařila, takže musel na další. Do rány se navíc dostala infekce, trpěl velkými bolestmi. Nakonec mu voperovali endoprotézu. Domů se dostal těsně před Vánocemi roku 1998. O pouhý den později ho postihla srdeční arytmie a upadl do bezvědomí. Z něj se už nikdy neprobral a po měsíci a půl zemřel.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů