Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Dřina na vinici

Sdílej článek:

Máte volný večer, a tak si spartnerem, rodinou nebo kamarády sednete a otevřete lahev vínka. Celkem jistě vás při zavádění vývrtky nenapadne, kolik úsilí vinař během roku vynaloží, aby keře daly bobule na lahodný mok. Vdobě začínajícího vinobraní Šíp PLUS strávil několik hodin prací na vinici!

Kam jinam by se měl člověk za vinicemi, dobrým vínkem a specifickou atmosférou spojenou sdegustací tohoto nápoje vydat než na jižní Moravu. Ukazatele navádějící směrem kvinným sklípkům či vinárnám jsou snad vkaždé vesničce. A Čech tady od Moraváka často uslyší: „Chutné vínko, že? Ale oni vůbec nevijó, kolik za tem stojí dřiny.“

A tak jsme nabrali směr Mutěnice. V malé vísce kousek od Hodonína (mimochodem ve znaku Mutěnic jsou hrozny vína) se nachází Vinařství Štěpánek. Právě vrodinném podniku, který ročně vyprodukuje přes 30 tisíc litrů vína, vyznačujícího se nižším obsahem alkoholu a zbytkovým cukrem, se odehrál další díl reportáže Na vlastí kůži.

Při prohlížení keřů má člověk pěkně podrápané ruce.

Vtěchto dnech sice pomalu začíná vinobraní, tedy sklizeň úrody, majitel vinařství Petr Štěpánek ale pro nás měl připraveno i dost jiné práce. „Vezměte si nějaké pohodlné oděv. Často sa chodí vholinkách, ale teďkaj v tých vedrech byste snimi byli za blázny,“ nabádal Štěpánek.

#nahled|http://g.denik.cz/56/74/drnvnc02_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/56/74/drnvnc02.jpg|Na mladé vinici poskakují vinaři především s motykou v ruce#

Pravda, ve třiceti stupních ve stínu nás skrápěl pot i při úvodní přednášce. „Práce na novém hroznu sa začíná od poloviny prosinca do února. Jako prve se zastřihujů letorosty – staré kmínek, které už dal plody. Tato práce je dost náročná. Potem, aby vinice pěkně a pravidelně rostla, se uvazujů nové kmínky, což trvá asi aj ten měsíc,“ popisoval Štěpánek zimní práce.

Těmto činnostem jsme se tedy vyhnuli. Na další hodinu nás ale zaměstnaly listy na keřích vinice. Některé se zastrkují, malé odtrhují, aby nebraly keři živiny, a u modrého vína je potřeba odstranit i velké listy, aby se kbobulím dostalo slunce.

„Už jen u prvního keře jsem se zaseknul na několik minut, než jsem vstřebal všechny informace. Sluníčko paří a do toho chodíte do svahu a ze svahu a neustále rozhrnujete keře, které vás řežou do rukou, hledáte malé příživníky a zastrkujete velké listy,“ líčil Marek.

Za půl hodiny jsme smajitelem vinařství obešli možná dvě stě keřů. A když si uvědomíte, že Štěpánkova vinice má tři hektary a na jednom hektaru je až pět tisíc keřů, jdou ztoho množství hodin strávených poskakováním kolem keřů na člověka mrákoty! „Člověk se aspoň opálí, ale jinak je to opravdu nekonečná a nepříliš zábavná řehole,“ hodnotil redaktor práci okolo listů, která se provádí od května vlastně až do zářijového vinobraní.
Nedílnou součástí u velkých vinařství je také pomoc strojů. „Keře sa osečkovávajů traktorem, aby nerostly výše než do dvoch metrů. Chemicky se ošetřujů listy, některá vinařství používajů postřiky aj na hubení plevela.“

Poslední postřiky se ovšem provádějí vsrpnu, proto jsme do rukou dostali nůžky na odstřihování hroznů. „Bobule sa sklizajů co nejrychlej, a tak na vinici pobíhá najednou třeba aj deset lidí snůžkami,“ popisoval Štěpánek.

Braní vína zkeřů byla zpohledu pracovníka na vinici nejzábavnější činnost. „Aspoň vidíte, jak se plní bedýnka, a hned máte pocit, že práce jde líp od ruky, než když jen ohnete list zpátky do keře,“ shodla se výprava Šípu. Jeden člověk ostříhá asi padesát keřů za hodinu, jednoduchým propočtem tak zjistíte, že deset lidí by kolem 15 tisíc keříků na vinicích Štěpánek muselo pracovat dvanáct a půl dne vkuse!

Pak není divu, že vinobraní probíhá od poloviny září až do poloviny listopadu. O bobulích se pak sběračům musí zdát i v noci! „Větší podniky sklízejů kombajnem, který třese keřem a bobule opadajů. Sů pak ale víc poškozené a míň kvalitní, jenže je to pro ně levnější,“ přispěchal vinař sdalší zajímavostí.

#nahled|http://g.denik.cz/56/74/drnvnc03_denik-630.jpg|http://g.denik.cz/56/74/drnvnc03.jpg|Technika v akci, Za volant traktoru si ale redaktor šípu raději nesedl.#

Po vinobraní se nechá spadnout listí, vinice asi měsíc odpočívá a mezi tím probíhá další tříměsíční proces, než se zbobulí stane víno a stáčí se do lahví. To už je ale zase úplně jiná pohádka… Po několika hodinách strávených především posloucháním přednášek o práci na vinici musí člověk uznat: „Sú to fakt frajeři na te jižní Moravě!“ A salespoň nějakou znalostí prací, které si vinice během roku žádá, si Čech od Moraváka možná vyslouží i malou pochvalu.

3 roky a 400 tisíc do první úrody

Vinařství Štěpánek zrovna šlechtí novou vinici a práce na ní se od té, která už dává plody, liší. Řádky keříků, které nám ukázal jednatel firmy Petr Štěpánek, jsou rok staré a vinař kolem nich skáče většinou smotykou. Kolem kmínků je potřeba odplevelovat, aby keříky nepřicházely o živiny. „U mladé vinice se toto nedá dělat chemickým postřikem, protože by sa chemie mohla dostat na kmínek, tož a ten by sa spálil,“ vysvětlil Štěpánek. Proces okopávání a vyvazování kmínků, aby správně rostly, trvá tři roky. „Na mladé vinici jsem byl další desítky minut ve shrbené pozici, ve které bolí záda a slunko pálí do zad. Uděláte půlkrok, kop, kop kolem kmínků, a tato činnost se opakuje,“ vzpomíná na dřinu Marek. A navíc je to dost drahá záležitost, vždyť celkové náklady do první úrody šplhají do výše čtyři sta tisíc korun! Až poté, a to ještě v ideálním případě, začne mladá vinice dávat hrozny a ze sklizně se nechá vyrobit pět až šest tisíc litrů kvalitního vína. Když to vinař umí…

Ochutnávka finálního produktu je  nejpříjemnější činností ve vinařství.

Přívlastková vína ovlivňuje ročník

Vinaři asi sami potvrdí, že drtivá většina spoluobčanů, co si rádi a klidně pravidelně posedí u vínečka, má o tomto lahodném nápoji minimum informací. Tak například řekne-li se pozdní sběr, neznamená to, že byly hrozny ostříhány později… „Přívlastková vína jako pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr zbobulí a další ovlivňuje především ročník. Záleží, jaké bylo léto, jestli hodně svítilo slunko aj kolik je na keřích hroznů,“ vysvětluje odborník Štěpánek. Přívlastková vína jsou zkeřů, kde bylo hroznů méně, což se dá i redukovat prostřiháváním. Mají pak větší cukernatost, jsou tedy sladší a tím chutnější. A pochopitelně také dražší.

Sdílej článek:
Autor: Marek Brož

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.