Šíp.deník.cz

Kappa: VODNÍ NETVOR, který žere děti a okurky. Skutečně existuje?

6 fotografií 6
Jedna z údajných mumií kappy. Odpovídá tomu, jak lidé vodního netvora malují?
Jedna z údajných mumií kappy. Odpovídá tomu, jak lidé vodního netvora malují?
Zdroj: Koláž Šíp
Krunýř na zádech a prohlubeň na hlavě. Prostě čistokrevná kappa. Pozlacená kappa v nadživotní velikosti. I taková je země vycházejícího slunce. U japonských říček a potoků lze často narazit na malé sošky kappy. Jedna z údajných mumií kappy
Sdílej článek:

Zatímco český vodník je spíše hodný strejda s fajfkou sedící na vrbě, jeho japonská obdoba je mnohem nebezpečnější a hlavně - prý skutečně existuje!

Vypadá jako kříženec desetiletého dítěte, želvy, čolka a kachny. Na výšku má asi 140 centimetrů, na zádech nosí krunýř, místo úst má jakýsi zobák, mezi prsty plovací blány a páchne rybinou. Oplývá neskutečnou silou, přetáhne prý i 40 tažných koní. Stahuje do vody nejen dobytek ale i lidi, kterým pak saje krev a pojídá játra. Vyznačuje se i dalšími zajímavými libůstkami, avšak pokud víte jak na ni může vám být kappa velmi prospěšná.

Okurky s sebou!

Když jdou někteří Japonci k vodě, automaticky s sebou berou několik okurek. Než se přiblíží ke břehu, hodí je do vody a mají klid. Okurky jsou totiž oblíbenou pochoutkou každé kappy, stejně jako baklažány a melouny. Traduje se, že pokud na zeleninu vyryjete něčí jméno, kappa, která ji sní, dotyčnému už nikdy neublíží, naopak ho bude ochraňovat. Existuje ale ještě další recept, jak uniknout ze spárů vodní nestvůry.

Přestože má odpudivé návyky, zdvořilost jí nechybí. Pokud na vás někde vybafne, stačí se podle japonského zvyku uklonit a kappa udělá totéž. Vtip je v tom, že na temeni hlavy má jakousi misku nebo prohlubeň, v níž má tekutinu, která jí dodává neskutečnou sílu. Když si ji úklonou vylije, bude chvíli neškodná a vy můžete vzít nohy na ramena. Raději se ale neohlížejte, kappa bude ještě dlouho sedět na břehu a hrozit vám za nefér úskok.

Podivné mumie

Bylo by chybou záhadné tvory považovat jen za výplod bujné fantazie. V dějinách existují stovky popsaných případů setkání s kappou. Japonci o nich nepochybují, dokonce kappám stavějí svatyně s nadějí, že si je usmíří.

Našla se i řada podivných koster či mumií, které jsou připisovány kappám. Moderní věda nad nimi sice mávla rukou, ale mnoho ostatků je dodnes k vidění u soukromých majitelů a je nutno přiznat, že se nepodobají žádnému známému zvířeti.

Kappy mají mnohem blíže k lidem. Lze usuzovat, že jde o vodní humanoidy, kteří podle všeho umějí mluvit a dokonce psát. Jedna kappa byla kdysi dávno chycena v provincii Izumo. Prosila o život a přísahala, že už nikdy neutopí žádné dítě, což potvrdila i psaným slibem, Podle legendy ho dodržela.

Nedaleko Fukuoky se v roce 1928 našly u řeky tři kameny popsané sanskrtem. Říká se, že zde lidé chytili tři kappy a chtěli je zabít jako odplatu za utopené děti. Kappy ale prohlašovaly, že už nikdy žádného člověka nestáhnou pod vodu. Slib pak každá z nich vyryla do kamene. Proč použily sanskrt, jedno z nejstarších písem světa, které se ale v Japonsku nepoužívalo, zůstává záhadou. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů