Šíp.deník.cz

KVÍLÍCÍ MONSTRUM: Co se skrývá pod hladinou jezera Labynkyr?

7 fotografií 7
Jezero není na ruské poměry nijak velké, přesto by se v něm nějaká ta příšera hravě ukryla.
Jezero není na ruské poměry nijak velké, přesto by se v něm nějaká ta příšera hravě ukryla.
Zdroj: Koláž Šíp
Jezero není na ruské poměry nijak velké, přesto by se v něm nějaká ta příšera hravě ukryla. V Labynkyru prý žije jeden z nejsilnějších dravců světa. Copak se asi pod ledem skrývá? V Ojmjakonu panuje tuhý mráz, přesto je tam takový provoz, že dopravu musí řídit semafory.
Sdílej článek:

Jezeru Labynkyr, které se choulí uprostřed zmrzlé Sibiře, se lidé obloukem vyhýbají. A nejen kvůli tomu, že je tam neskutečná zima. Pod zdánlivě poklidnou hladinou se totiž skrývá cosi zlověstného.

Nejchladnější místo severní polokoule není na severním pólu, ale na východě Ruska kolem vesnice Ojmjakon. Jen pro představu: průměrná teplota v srpnu je 10 stupňů Celsia, historicky nejnižší teplota pro tento měsíc má hodnotu minus sedmnáct.
Zhruba 60 kilometrů jižně od tohoto města leží jezero Labynkyr, které v posledních letech zajímá vědce více než rekordní mrazy.

Vystrašení vědci

Koncem června roku 1953 se k jezeru vydal geolog Viktor Tverdochlebov. „Svah na břehu byl tak příkrý, že jsme museli sestoupit až k vodě. Kolega na mě najednou zavolal, abych se honem podíval, co je to tam uprostřed," líčil ve své zprávě, kterou předal svým nadřízeným. „Zastavili jsme se. Asi tři sta metrů od nás se ve vodě jasně bělal nějaký předmět. Kolega byl přesvědčen, že se jedná o kovový soudek, já jsem se polekal, že se do jezera zatoulal kůň. A opravdu, předmět začal plavat směrem k nám, až se před ním dělaly vlny. Ale nebyl to kůň, nýbrž něco mnohem většího," pokračoval Tverdochlebov.

Oba muži si začali všímat detailů. Trup byl oválný a měl tmavě šedou barvu s několika bílými skvrnami. „Živočich se k nám přibližoval, až vlny, které vytvářel, zašplíchaly u našich nohou. Podívali jsme se po sobě a jako na povel vylezli na srázný svah. Měli jsme strach. Vždyť před námi byl bezpochyby dravec, a to jeden z nejsilnějších na světě," popisoval geolog. Zvíře nakonec náhle zmizelo pod hladinou a oba muži ještě půl hodiny užasle hleděli na klidnou hladinu.

Takové je nejslavnější svědectví o výskytu „labynkyrského čerta", ale podle pověstí žije záhadný tvor v jezeře odnepaměti. Několikrát prý potopil celou loď a při pohybu vydává podivný kvílivý zvuk.

Co zachytil sonar?

Jezero se rozkládá na ploše zhruba 20 kilometrů čtverečních, největší hloubka činí 80 metrů, takže výskyt velkého živočicha rozhodně vyloučen není. Jako jedna z posledních Labynkyr probádala geografka Ludmila Jemelianová se svým týmem. „Byl to náš čtvrtý nebo pátý den na jezeře, když náš sonar zaregistroval obrovský objekt pod lodí. Měl velmi hustou homogenní strukturu, ale určitě to nebyla ryba ani shluk ryb," uvedla pro deník The Siberian Times. „Byla jsem velmi překvapená, ale ne vystrašená. Neviděli jsme přímo zvíře, jen jsme registrovali podivný objekt ve vodě. Ale můžu jednoznačně říct, že v této chvíli jako vědec nedokážu nabídnout žádné vysvětlení, co by tím objektem mohlo být," dodala. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů