Šíp.deník.cz

Legendární sluha Růžového pantera Burt Kwouk: Jeho rodina PŘIŠLA O VŠE!

6 fotografií 6
Peter Sellers s Burtem. Ani jeden karate neuměl, ale jejich bitky jsou nezapomenutelné.
Peter Sellers s Burtem. Ani jeden karate neuměl, ale jejich bitky jsou nezapomenutelné.
Zdroj: Koláž Šíp
 V hororu Terror of the Tongs (1961) si zahrál s Christopherem Lee. Burt se objevil celkem v sedmi filmech slavné série. Snímek je z filmu Pomsta Růžového pantera (1978). Peter Sellers s Burtem. Ani jeden karate neuměl, ale jejich bitky jsou nezapomenutelné. S Robertem Benignim v Synovi Růžového pantera (1993)
Sdílej článek:

Kato, ty žlutá opice, teď ne! Nejslavnější rolí Burta Kwouka je sluha, který měl za úkol napadat ze zálohy inspektora Clouseaua a cvičit jeho postřeh. Sluhou byl ovšem svého času i ve skutečnosti.

Celý život marně přemýšlí, jestli je Brit nebo Číňan. Na svět sice přišel 18. července 1930 v Manchesteru, ale ještě jako nemluvně ho rodiče odvezli do Šanghaje, odkud pocházeli. Herbert, jemuž začali brzy říkat zkráceně Burt, tam žil až do svých 17 let. Rodina byla velmi dobře situovaná, takže chlapec mohl odjet do USA studovat ekonomii. Pak ale přišel zlom.

Otravné sekýrování

V roce 1949 se Čínou přehnala občanská válka, na jejímž konci se vlády pevně chopili komunisté a Burtovi rodiče přišli o veškerý majetek. Nemohli tak už synovi platit vysoké školné a Burt si musel zvykat na úplně jiný život. S rodiči se vrátil do Anglie, kde všichni začínali od nuly.

Byly to tehdy krušné časy, Burt často vzpomínal, že musel zapomenout na studium a naopak byl rád za každou práci, byť byla sebevíc podřadná. Pracoval jako sluha, poslíček, uklízel, myl nádobí…

Tak to šlo několik let, dokud ho tehdejší přítelkyně nepřemluvila, aby zkusil hereckou kariéru. Sám Burt nemluvil o přemlouvání, používal spíše slova jako otravné sekýrování, ale hlavní bylo, že začal chodit na herecké kurzy. A měl štěstí. Po Asiatech začala být mezi filmaři velká sháňka. První roli získal v roce 1957, avšak největší slávy se dočkal o sedm let později, kdy se objevil hned ve dvou legendárních filmových sériích.

Karikatura Asiata

Zatímco role sluhy Katoa, který ve filmech o Růžovém panterovi sekunduje Peteru Sellersovi, je dostatečně známá, méně se ví, že si v roce 1964 zahrál v bondovce Goldfinger a o tři roky později znepříjemňoval život agentovi 007 také ve filmu Žiješ jenom dvakrát.

Jako sluha Kato se objevil celkem v sedmi filmech, naposledy v roce 1993 v komedii Syn Růžového pantera po boku Roberta Benigniho.
Nikdy ho nemrzelo, že ve filmech hrál vlastně jen nepříliš lichotivé karikatury Asiatů. „Díval jsem se na to takhle: Když to neudělám já, přijde někdo jiný. Tak proč bych si něco nevydělal?"

O jeho soukromí není příliš informací, podle všeho se nikdy neoženil ani nemá žádné potomky. Možná i díky tomu měl spoustu času na práci. Do hereckého důchodu odešel teprve před třemi lety. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů