Šíp.deník.cz

Louis Armstrong: Proč vybíral jídlo z popelnic a TAJIL DCERU?

11 fotografií 11
Louis hraje své čtvrté ženě Lucille v Gíze.
Louis hraje své čtvrté ženě Lucille v Gíze.
Zdroj: Koláž Šíp
S matkou Mary a nevlastní sestrou Beatrice Jeho druhou ženou byla pianistka Lil, která ho přiměla rozjet kariéru ve velkém. V muzikálu Dr. Rytmus (1938) Film Chata na nebesích (1943) byl nominován na Oscara za nejlepší píseň.
Sdílej článek:

Není jasné, kdy se vlastně narodil ani jak se přesně jmenoval. Jisté je ale jedno: V žádném případě neměl šanci na úspěch. Přesto je jeho sláva nesmrtelná a sahá až do vesmíru. Doslova.

Představte si to nejhorší místo k životu plné bídy, nemocí, násilí a bezútěšné samoty. Přesně z takového prostředí pocházel člověk, který je dnes členem šesti síní slávy, zahrál si v několika oscarových filmech a jen tak mimochodem se objevil na poštovních známkách.

Jídlo z popelnice

Ještě jeho dědeček žil jako otrok. A sám Louis Daniel Armstrong na tom nebyl lépe. Vyrůstal v černošské čtvrti New Orleans, které se přezdívalo Bojiště. Prostituce tam byla v podstatě legální, stejně tak hazard. I Louisova matka Mary se živila prodejným sexem. Když se v jejím životě objevil o pět let starší William, sama nejspíš nevěděla, jestli jde jen o stálého zákazníka, nebo už milence. Přesto s ním otěhotněla. Sotva se Louis narodil, William od rodiny utekl k jiné ženě. Matka navíc dítě brzy odložila nejprve k babičce a poté ke strýci.

Po pěti letech se Louis k Mary vrátil, ale nebyla to žádná výhra. V té době vychovávala tříletou Beatrice, kterou měla s dalším ze svých zákazníků. Navíc byla velmi nemocná, což byl hlavní důvod, proč si Louise vzala zpátky. Musel se ujmout role živitele rodiny. Žebral, v popelnicích hledal jídlo, které buď dál prodával, nebo sám jedl. Když se matka uzdravila, opět ho poslala k příbuzným.

Louis také pracoval pro vetešníky s litevskými kořeny. Na skládkách pro ně hledal vhodné předměty a k novým chlebodárcům časem přilnul více než k vlastní rodině. Přistěhovalci z Pobaltí byli židé, takže s ním ve velké míře sdíleli osud odstrkovaných a opovrhovaných. Chlapec se díky nim naučil mnoho o judaismu a nakonec začal na oblečení nosit Davidovu hvězdu.

Ústa plná mincí

Mládí neměl zrovna hezké, a tak si ho alespoň trochu přikrášlil. Celý život tvrdil, že se narodil na Den nezávislosti, tedy 4. července, a to v hezky kulatý rok 1900. Nikdy neměl rodný list a do 18 let ani žádný doklad totožnosti. Pravdu tak odhalil až v polovině 80. let badatel Tad Jones při studiu záznamů o křtech. Z nich vyčetl, že slavný trumpetista přišel na svět 4. srpna 1901.

Zmatky panují také ohledně Armstrongova křestního jména. Muzikant vždy tvrdil, že Louis mu říkají hlavně běloši, a sám měl raději přepis Lewis. Často se mu říkalo také Louie, přičemž se objevila i varianta Lewie. Fanoušci mu ale stejně nejčastěji říkali Satchmo. Přezdívku získal už v dětství a jde o zkrácenou verzi označení Satchelmouth, což by se dalo přeložit jako velká ústa. Podle jedné z verzí přízvisko pocházelo z dob, kdy Louis jako malý tančil za peníze na ulici. Mince si dával do úst, aby mu je někdo neukradl.

Poprvé za mřížemi

Do školy sice chodil, ale už v 11 letech ji opustil. Nebyl nikdo, kdo by se o něj pořádně staral. Pracoval v uhelných dolech, ale nejsnazší cestou k obživě byly stále nejrůznější drobné krádeže. Stal se vyhlášenou firmou a brzy se poprvé dostal za mříže. Nevlastnímu otci sebral pistoli a při oslavách nového roku s ní začal střílet do vzduchu. Skončil v nápravném zařízení, což bylo paradoxně to nejlepší, co ho mohlo potkat. Setkal se tam s Peterem Davisem, který si hned všiml jeho mimořádného hudebního talentu. Při žebrání se Louis naučil hrát na několik nástrojů, ale když zavřel oči a foukl do trubky, svět se pro něj změnil v lepší místo. „Jako bych se vydal do samého srdce starého dobrého New Orleans. Bylo to konečně něco, pro co mělo smysl žít," vzpomínal Louis.

Noty neuměl, ale jeho hra a smysl pro improvizaci Davise dokonale uchvátily. Chlapce začal učit, ale vymanit ho z bažiny bezútěšného života nedokázal. Chlapce čekalo ještě několik let, kdy si ho matka a skutečný otec přehazovali jako horký brambor. Oba měli nové rodiny a o Louise nikdo příliš nestál.

Přes den fáral v dolech, večer hrál. Když ještě povyrostl, založil první kapelu. A také se oženil. V roce 1918 si vzal prostitutku Daisy Parkerovou. Krátce poté adoptovali tříletého chlapce Clarence, což byl syn Louisovy sestřenice. Když zemřela, nebyl nikdo, kdo by se o něj postaral. Smůla ale ještě pokračovala. Clarence si vážně poranil hlavu a zůstal mentálně postižený. Louis se o něj ale vzorně staral i poté, co se v roce 1923 rozvedl s Daisy.

Utajená dcera

O rok později si vzal pianistku Lil, díky níž začal brát hudební kariéru opravdu vážně. Na její naléhání se přestěhovali do Chicaga a poté do New Yorku, kde měli šanci na vyšší výdělky. Louisova kariéra skutečně stoupala, ale manželství to zachránit nedokázalo. S Lil se rozešel v roce 1931, ale rozvod následoval až o sedm let později, kdy už patřil mezi velké hvězdy nejen hudebního, ale také filmového světa.
V roce 1938 se oženil potřetí. Jeho vyvolenou se stala dlouholetá přítelkyně Alpha Smithová, ale ani s ní mu vztah nevyšel. Naposledy z jednoho manželství do druhého přeskočil v roce 1942, kdy si vzal zpěvačku ze slavného newyorského Cotton Clubu. Lucille Wilsonová ho pak věrně provázela zbytkem života.

Kromě adoptovaného Clarence neměl Louis žádné děti. Oficiálně. Ale i tady si schovával jedno tajemství. V roce 2012 vystoupila Sharon Prestonová s tím, že je jeho dcera. Tvrdila, že Louis měl v 50. letech románek s její matkou, tanečnicí z Cotton Clubu. Jako důkaz předložila dopis, který Louis napsal v roce 1955 svému manažerovi a žádal ho, aby matce dítěte měsíčně vyplácel 400 dolarů.

Louis se vždy držel svého motta: „Život je jako trubka. Když do ní nefoukneš, nic z ní nevyjde." Nezříkal se přízně krásných žen, stejně tak se odmítal šetřit, když lékaři zjistili, že intenzivní hraní nadměrně zatěžuje jeho srdce.

První infarkt dostal v březnu 1971, pak strávil dva měsíce v nemocnici. Podlehl dalšímu srdečnímu selhání, které ho postihlo 6. července téhož roku. Jeho blízcí ho prý krátce předtím slyšeli, jak se na lůžku hlasitě směje. Z nešťastných podmínek vyrostl vzácně šťastný člověk.

Co ještě nevíte

* Když mu bylo 22 let, zemřel jeho otec. O matku přišel o pět let později.

* Má hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu, také je členem celkem šesti síní slávy, mimo jiné jazzové a rock´n´rollové.

* V jeho domě v newyorské čtvrti Queens vzniklo v roce 1977 muzeum.

* Jeho nahrávka je na palubě sondy Voyager, která se v roce 1977 vydala do hlubin vesmíru.

* V roce 1995 se objevil na amerických poštovních známkách.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů