Šíp.deník.cz

Mazánek, stydlín nebo hvězda? Utajený život Elvise - krále rokenrolu!

12 fotografií 12
Elvis Presley
Elvis Presley
Zdroj: Profimedia.cz
34 let: Nejslavnější samouk světa. I tak se Elvisovi někdy říká. 4 roky: Malý Elvis s rodiči 21 let: První velká role v muzikálovém westernu Miluj mě nežně (1956) 22 let: Díky filmu Vězeňský rock (1957) si upevnil pozici hvězdy.
Sdílej článek:

Byl extrémně plachý, pocházel z nuzných poměrů a nikdy se pořádně nenaučil noty. Z Elvise Presleyho (+42) se přesto stala legenda. Do vínku totiž dostal hlas, o kterém se říkalo, že je ho pro bělocha škoda.

Malý domek o dvou místnostech na poslední chvíli stlučený z prken. Přesně tam se 8. ledna 1935 narodil král rokenrolu. Nutno dodat, že se tak stalo za velmi dramatických okolností.

Nesmí vám uniknout

Otec ve vězení
Toho dne v rodině Presleyových na předměstí města Tupelo ve státě Mississippi zavládla radost i smutek. Gladys nejprve přivedla na svět syna Jesseho, který těsně po porodu zemřel. Vyčerpaná matka však musela sebrat všechny síly, v sobě měla ještě jedno dítě. Trvalo 35 minut, než se Elvis prodral na svět. Není divu, že se z něj stal obletovaný a rozmazlovaný jedináček.

Přestože mu rodiče bez odmlouvání splnili téměř vše, jejich výchovu nelze označit za příkladnou. Matka se nezříkala alkoholu, otec Vernon se zase potácel od jedné špatně placené práci k druhé. Nakonec kvůli padělané směnce skončil na osm měsíců ve vězení. Gladys s Elvisem musela bydlet u příbuzných a spoléhat na jejich milosrdenství. Tuto neradostnou etapu ale Elvis vždy zlehčoval: „O nic nešlo. Vždy jsem měl co jíst a měl co na sebe."

Maminčin mazánek
Ve škole se projevoval velmi zakřiknutě. Proto všechny překvapilo, když se v deseti letech při pěvecké soutěži postavil na pódium v kovbojském klobouku a přes značnou nervozitu krásně zazpíval. Skončil sice pátý, ale rodiče se ho rozhodli popostrčit na hudební dráhu.
Když o několik měsíců později slavil narozeniny, tajně doufal, že dostane kolo nebo pušku, ale rodiče mu koupili kytaru. Strýc se mu pokoušel dát několik rad do začátku, ale Elvis se chtěl naučit všechno sám. I když neuměl noty, neustále si něco drnkal a prozpěvoval. Řídil se pouze pamětí a sluchem. „Prostě jsem sledoval ostatní muzikanty a snažil se je napodobit," vzpomínal.

Když mu bylo 13 let, přestěhoval se s rodiči do Memphisu, což pro něj znamenalo další těžké časy. V cizím prostředí ještě více přilnul k matce, takže se mu spolužáci posmívali, že je mazánek. Navíc mu učitelka hudební výchovy řekla, že nemá ke zpěvu žádné vlohy. Bylo by zajímavé sledovat, jak se tato dáma tvářila o několik let později.

Nesmí vám uniknout

Vyděláme miliardy!
V roce 1953 ukončil střední školu a stoupil jako řidič u elektrikářské firmy. Po dvou měsících ale dráty definitivně vyměnil za struny. Jednoho rána si jako vždy vytvořil účes za pomoci růžového oleje a vazelíny a vydal se do místního studia, kde chtěl pořídit nahrávku dvou vlastních písní. Chtěl je věnovat mamince k narozeninám. Alespoň tak praví legenda.

Zprvu si ho nikdo nevšímal. Jako první zvědavě zvedla hlavu sekretářka majitele Sama Phillipa. Stačilo dalších několik tónů a utíkala pro šéfa. Ten už dávno předtím tvrdil: „Kdybych našel bělocha s černošským hlasem, vyděláme na tom miliardy." A měl pravdu.

Domů odcházel Elvis s podepsanou smlouvou a za dva roky měl první píseň, které se prodalo více než milion kopií. Následující album vyvolalo doslova šílenství a Elvis se prosadil také jako herec. První věcí, kterou z vydělaných věcí koupil, byl růžový cadillac, který samozřejmě věnoval mamince.

Trvalo ale ještě dlouho, než při vystoupeních překonal nervozitu. Traduje se, že jeho slavné taneční kreace vznikly jen díky tomu, že se snažil zamaskovat třesoucí se kolena.

Zlomené srdce
Přes značnou popularitu se nevyhnul vojenské službě. Od roku 1958 sloužil v Západním Německu. Slavný zpěvák způsobil poprask nejen v kasárnách, ale také za jejich branami. Na jednom večírku se zamiloval do čtrnáctileté Priscilly, dcery vysokého důstojníka. Jejich láska ale musela překonat řadu nástrah. Proti vztahu vystoupil Priscillin otec, dívka navíc začala dostávat nenávistné vzkazy od Elvisových fanynek, které na ni žárlily.

Zpěvák se v roce 1960 s hodností četaře vrátil do svého sídla Graceland v Memphisu sám. Přestože měl v dalších letech nespočet milenek, na Priscillu nezapomněl. Jejich námluvy trvaly až do roku 1967, kdy v Las Vegas uzavřeli manželství. O rok později se jim narodila dcera Lisa Marie.

Priscilla ale záhy poznala, že Elvis již není tím veselým mladíkem, jakého poznala v Německu. Sláva si u něj vybrala krutou daň. Byl superhvězdou, ale ve skrytu duše šlo stále o vystrašeného kluka, který se nejraději držel u maminky. Tu ale od roku 1958 už neměl. Trápily ho deprese a nespavost, sužoval zelený zákal. Pomáhaly mu jedině omamné látky.

V roce 1973 Priscillu omrzely dny, kdy se strachovala o jeho život, protože se opět předávkoval. Požádala o rozvod, čímž mu podle mnohých definitivně zlomila srdce. Elvis začal přibírat na váze a stal se vlastní karikaturou.

Ještě stále dokázal čtyři dny po sobě vyprodat slavnou halu Madison Square Garden v New Yorku, což se předtím nikomu nepodařilo, ale spousta diváků přišla spíše ze zvědavosti, zda neztropí zase nějaký skandál.

V roce 1977 se zamiloval do Ginger Alden, o 21 let mladší modelky. K plánované svatbě už nedošlo. Snoubenka ho 16. srpna našla mrtvého v koupelně Gracelandu. Pitva v jeho těle odhalila deset různých drog.

Zdroj: Youtube


CO JEŠTĚ NEVÍTE
* Až do puberty byl blond.
* V roce 1960 získal černý pás v karate.
* Sídlo Graceland s 23 pokoji koupil v roce 1957 za 102 tisíc dolarů.
* Jako domácího mazlíčka měl šimpanze jménem Scatter.
* Při výšce 183 cm vážil na konci života 117 kg.
* Byl pohřben na zahradě Gracelandu. Místo se stalo druhým nejnavštěvovanějším místem v USA. První zůstal Bílý dům.
* Na rok 1978 plánoval první evropské turné.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů