Šíp.deník.cz

Michael McKean: NEUVĚŘÍTE, jak dopadl herec z filmu Číslo 5 žije 2!

6 fotografií 6
V pokračování filmu o oživlém robotovi vystřídal v hlavní roli Stevea Guttenberga.
V pokračování filmu o oživlém robotovi vystřídal v hlavní roli Stevea Guttenberga.
Zdroj: archiv
První příležitost před kamerou dostal Michael (vlevo) v komediálním seriálu Laverne & Shirley (1976). Fiktivní rocková skupina Spinal Tap. Michael je vpravo. V pokračování filmu o oživlém robotovi vystřídal v hlavní roli Stevea Guttenberga. S herečkou Annette O´Tooleovou žije od roku 1999.
Sdílej článek:

Diváci v Evropě ho znají především díky komedii Číslo 5 žije 2 (1988), ale profesní záběr Michaela McKeana je mnohem širší. Složil třeba píseň, která se dočkala nominace na Oscara. A bohužel je i člověkem, který přišel o své dítě.

Gilbert McKean byl jedním ze zakladatelů velké nahrávací firmy, takže jeho tři děti zcela samozřejmě už v útlém věku nastoupily na hudební dráhu. Prostřední Michael se narodil 17. října 1947 v New Yorku a už ve čtrnácti letech dokonale hrál na kytaru, klavír i harmoniku. Přesto ho hudební kariéra nezajímala. Vystudoval technickou univerzitu v Pittsburghu a dost možná by se z něj stal klasický inženýr, jenže to by mezi jeho spolužáky nesměl být Harry Shearer. Brzy vytvořili komediální dvojici a po škole vyměnili rýsovací prkna za ta jevištní.

Divoký způsob života

Šikovného komika si v roce 1976 všimli producenti televizního sitcomu Laverne & Shirley a nabídli mu roli, která z Michaela obratem udělala hvězdu.

Podruhé se proslavil díky fiktivnímu dokumentu o neexistující britské rockové kapele Spinal Tap. Spolu s Harrym Shearerem a Christopherem Guestem hráli členy „nejhlasitější skupiny světa". Dokonale napodobili nejen mluvu a divoký způsob života hudebních hvězd, ale také pro potřeby filmu složili a nahráli hudební album, které skutečně vyšlo. Traduje se, že když na film šel Ozzy Osbourne, na rozdíl od ostatních se nesmál. Netušil, že je vše jen parodie, a chování hudebníků považoval za zcela reálné. Spinal Tap je dodnes velmi populární a v čele s Michaelem občas koncertuje.

Těžké zranění

Poprvé se oženil v roce 1970 a s manželkou Susan Russellovou přivedli na svět syny Colina a Fletchera. Po 23 letech se ale jejich manželství rozpadlo a Michael si v roce 1999 vzal herečku Annette O´Tooleovou. S ní byl plodný zejména umělecky. Nejenže spolu hráli v několika filmech a seriálech, ale také složili hudbu k muzikálu Vichřice (2003). Jeho režisérem byl Michaelův kamarád ze skupiny Spinal Tap Christopher Guest. Ústřední píseň „Polibek na konci duhy" se dočkala nominace na Oscara.

Naopak na rok 2012 má Michael jen ty nejhorší vzpomínky. Nejprve ho v květnu srazilo auto a těžce mu pochroumalo nohu. Sotva se zotavil, přišla ještě horší rána. Jeho syn Colin zemřel ve 36 letech na předávkování heroinem.

Michael se ale nenechal zlomit. Řídí se heslem, že nejlepším lékem na smutek je práce, takže nezahálí, i když je už v důchodovém věku. Dabuje, vystupuje v divadle a nevynechává ani svět televizních kamer. Naposledy se objevil v obnovených Aktech X. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů