Šíp.deník.cz

Patrick Swayze a jeho HŘÍŠNÝ ŽIVOT: Proč se ho manželka bála?

Slavné romantické filmy jako Hříšný tanec nebo Duch a statečný, ale marný boj s rakovinou. To si většina lidí dobře pamatuje. Život Patricka Swayzeho (†57) byl však mnohem zajímavější.

1 / 13
Patrick v první větší roli a se svou láskou Lisou.

V opilosti mohl ublížit člověku i zvířeti. Nebylo dobré být poblíž. Přesně to říkala o Patrickovi manželka Lisa. Nakonec od něj ve strachu utekla. Tím ale jejich podivuhodně silný milostný příběh neskončil.

Patrickův osud do značné míry předurčilo povolání jeho matky. Choreografka Patsy provozovala v Houstonu taneční školu. Už od malička tam byl častým hostem a pohyb po parketu pro něj představoval přirozenou součást života.

Vyrůstal v početné rodině. Patsy měla s manželem, projektantem Jessem, čtyři děti, přičemž Patrick se narodil 18. srpna 1952 jako druhý v pořadí. Ke kvartetu sourozenců přibyla ještě adoptovaná korejská holčička, které říkali Bambi.

Playboy a panna

Začátek velké lásky. Patrick s Lisou v tanečním studiu. Vzadu přihlíží Patrickova matka. Zdroj: archiv

Patrick vždy vynikal fyzickou zdatností. V dětství se věnoval baletu, dva roky chodil na gymnastiku a výborně bruslil. Kromě toho se zajímal o divadlo a herecké nadání pilně trénoval také na spolužačkách. Patřil mezi proslulé svůdníky a sukničkáře. I proto se Patsy zhrozila, když začal obletovat její sotva patnáctiletou žačku. O čtyři roky staršímu Patrickovi se blonďatá Lisa velmi líbila, ale maminka mu nakázala, aby dal od neposkvrněné baletky s finskými kořeny ruce pryč. Samozřejmě to bylo marné.

Dvojici nakonec rozdělila práce. Patrick se vydal za taneční kariérou. Po začátcích v představeních společnosti Disney zamířil do New Yorku, kde získal roli v muzikálu Pomáda a také si zatančil po boku slavného baletního mistra Michaila Baryšnikova.

Lisa mezitím studovala střední školu a trápila se vzpomínkami na svého milého. „Říkala jsem si: bože, holka, máš celý život před sebou, jste oba tak mladí, stejně spolu nezůstanete. Netušila jsem, jak hluboce se mýlím," přiznala Patsy.

Přiznání k nevěře

Film Hříšný tanec (1987) udělal z Patricka hvězdu. Kolegyni Jennifer Grey přitom upřímně nesnášel. Zdroj: Profimedia.cz

Také Patrick myslel na vzdálenou lásku, ale nový svět plný lákadel ho nakonec pohltil. Prožil románek s jednou tanečnicí, ale spokojený nebyl. Naopak si potvrdil, že srdce ho táhne jinam.

Jenže najednou nevěděl, jak to Lise říct, tak hluboký cit nikdy nezažil. „Nakonec jsem jí o své nevěře napsal v dopise. Chtěl jsem, aby žárlila," vzpomínal Patrick. Tehdy riskoval, že dívku už nikdy neuvidí, ale ona se na svůj věk zachovala nečekaně vyzrále. „Jen si přála, abych byl šťastný, takže mi nic nevyčítala. Dodnes tu její neuvěřitelnou toleranci nechápu," přiznal nevěrník. Milostné tanečky nakonec dopadly dobře a Lisa se po škole přestěhovala k Patrickovi do New Yorku a v roce 1975 si ho vzala za muže.

Otcova smrt a potrat

S Patrickem to někdy bylo dost těžké, ale Lisa ho nedokázala opustit. Zdroj: Profimedia.cz

Patrick se poprvé objevil před kamerou v roli, která mu sedla jako ulitá. Film Skatetown, U.S.A. z roku 1979 byl totiž oslavou éry diska a kolečkových bruslí. Pak se mihnul v jedné epizodě seriálu M*A*S*H a čekaly ho i další role, ale práce šla v roce 1982 stranou. Jeho otec Jesse zemřel na infarkt. Bylo mu pouhých 57 let. Na Patricka zpráva těžce dolehla a začal hledat útěchu v alkoholu. 

Když mu Lisa oznámila, že bude otcem, věřil, že se vše změní k lepšímu. Omyl. Ve třetím měsíci potratila a v dalších letech se jí otěhotnět už nepodařilo.

Čím víc Patrick pil, tím měl paradoxně větší profesní úspěch. Už v seriálu Sever a Jih (1985) získal slušnou pozornost, ale pak přišly ty největší hity. Od filmu Hříšný tanec (1987) si nikdo nic nesliboval a jeho úspěch všechny šokoval. Patrick k němu složil i jednu z hlavních písní She´s like a wind. Vytvořil ji jako poctu manželce, která ho v těžkých chvílích bezvýhradně podporovala.

Boj o manželku

Patrick Swayze vypadl mile, ale měl rozervané nitro. Zdroj: Profimedia.cz

S náhlou vlnou popularity se smiřoval jen těžce. Přestěhoval se na ranč v horách, pojmenoval ho Rancho Bizzaro a začal tam chovat arabské koně. Jenže kýženou úlevu mu to nepřineslo.

„Když hodně pil, úplně mu to změnilo osobnost. Dokud byl střízlivý, byl to ten nejmilejší člověk na světě. Ale v opilosti mohl ublížit člověku i zvířeti," vzpomínala Lisa na těžké chvíle. „Vždy jsem cítil, že je v mé osobnosti ukrytá nějaká děsivá stránka. Sám jsem z ní měl strach a snažil se ji zvládnout, proto jsem hledal spásu v buddhismu, scientologii nebo meditaci," přiznal Patrick. Nic z toho mu ale nepomohlo. Lisa od něj nakonec utekla. Doufala, že mu tím pomůže.

V roce 1994 na předávkování drogami zemřela Patrickova starší sestra Vickie, což byla druhá věc, která mu otevřela oči a donutila ho jít na léčení. Odměnou mu byl Lisin návrat.

Jenže i potom se mu smůla lepila na paty. Při natáčení filmu Dopisy od vraha (1998) spadl z jedoucího koně přímo na strom, zlomil si obě nohy a zle si potrhal vazy v rameni. Trvalo rok, než se dal dohromady.

Posmrtný návrat

V posledních měsících byl Patrick už viditelně pohublý. Zdroj: Profimedia.cz

Koncem roku 2007 ho přepadly silné bolesti břicha. Lékaři mu oznámili, že trpí rakovinou slinivky, a dávali mu maximálně několik měsíců života. Patrick se s nemocí pral téměř dva roky. Ruku své milované ženy naposled sevřel 14. září 2009. Zemřel ve věku 57 let stejně jako jeho otec.

Lisa se s tragickou událostí dlouho nemohla vyrovnat a na Patrickův mobil stále posílala SMS zprávy se vzkazem „Miluji tě". Často také měla pocit, jako by se Patrick změnil v ducha a stejně jako ve svém slavném filmu s ní dál bydlel pod jednou střechou. „Žít bez něj nebude snad ani možné. Ale musím to dokázat už kvůli němu. Nikdy by mi to neodpustil a hrozně by mi vynadal, až se zase potkáme v tanečním nebi," tvrdila vdova, která si tehdy pohrávala s myšlenkami na sebevraždu.

Čas nakonec zapůsobil jako dokonalý ranhojič a Lisa se opět zamilovala. Jejím vyvoleným se stal o rok starší klenotník Albert DePrisco. Letos v květnu si ho vzala za muže.

Co ještě nevíte

* Manželka Lisa se původně jmenovala Haapaniemi, ale z praktických důvodů si příjmení v roce 1977 zkrátila na Niemi.

* Hříšný tanec se stal prvním filmem v historii, kterého se prodalo více než milion kopií.

* Ve filmu Bod zlomu odmítal dubléra. Při jedné akční scéně si zlomil čtyři žebra.

* V roce 1991 jej časopis People vyhlásil nejvíce sexy mužem planety.

* Měl pilotní průkaz. V roce 2000 musel kvůli poruše nouzově přistát uprostřed obydlené oblasti.

* Lisa nechala Patrickův popel rozptýlit na jejich kalifornském ranči.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů