Šíp.deník.cz

Renáta a Martin Orságovi: Syna Filípka málem zabila plíseň v bytě

Paní Orságová se synem Filípkem teď žijí u příbuzného v Novém Hrozenkově
Paní Orságová se synem Filípkem teď žijí u příbuzného v Novém Hrozenkově
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Několik let čekali v pořadníku na obecní bydlení. Když se na ně začátkem roku 2003 usmálo štěstí a oni se mohli se dvěma dětmi konečně nastěhovat do většího bytu v Karolince na Vsetínsku, nijak jim nevadilo, že museli nejdřív zaplatit část dluhu za předchozí nájemnici. Radovali se z nového domova a ani ve snu by je nenapadlo, jaké hrůzy v něm zažijí.

První problémy nastaly už na přelomu října a listopadu 2003. Zdi vlhly a v bytě se tvořila plíseň. „Radnici jsme na problém opakovaně upozorňovali, ale dál jsme celou záležitost neřešili. Na plíseň jsme používali savo a hodně větrali,“ popisuje svoje první zkušenosti s obecním bydlením Renáta Orságová.

Zlom nastal v roce 2008 krátce poté, kdy se manželům narodil třetí syn Filípek. Lékaři odhalili u chlapečka dva dny po narození vážnou vadu ledvin a maminka musela zůstat se synkem několik měsíců v ostravské fakultní nemocnici. „Filípek byl závislý na dialýze, kterou dostával prakticky každý den. Jeho stav byl velmi vážný a déle než půl roku bojoval o život,“ říká se slzami v očích paní Renáta. Tehdy rodina poprvé zažádala o výměnu bytu.

#nahled|https://g.denik.cz/56/14/sfzp1_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/14/sfzp1.jpg|Na zdích i kolem oken je na první pohled patrná plíseň.#

Konečně doma! Avšak ne na dlouho

Stav malého chlapce se nakonec zlepšil natolik, že ho lékaři propustili do domácí léčby. Pobyt v plesnivém bytě se však Filípkovi málem stal osudným. Záchranná služba ho převážela zpět do nemocnice v kritickém stavu. „Chlapec trpí těžkou vadou ledvin i alergií, akutní komplikace mu způsobila infekce z plísně, kterou je napadený celý byt, kde s rodiči žije. Do takového prostředí nemůžeme chlapce znovu pustit,“ prohlásil ošetřující lékař Tomáš Zaoral z dětské kliniky FN Ostrava.

#nahled|https://g.denik.cz/56/14/sfzp2_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/14/sfzp2.jpg|Filípek krátce po narození s tatínkem Martinem#

Rodiče Filipa proto znovu požádali radnici o výměnu obecního bytu. Neuspěli a navíc byli obviněni, že si vše zavinili sami špatným užíváním nemovitosti. Představitele města nepřesvědčil ani odborný posudek, který zcela jasně prokázal, že problém je v konstrukci domu. „Připadala jsem si, jako bychom byli každý z jiného světa. Já jsem pánům starostovi i místostarostovi předkládala fakta a snažila se o dohodu, oni mě jen obviňovali a očerňovali,“ vzpomíná na dobu před několika měsíci paní Renáta.

Chlapečkovi pomáhá přežít mobilní dialyzační jednotka.

Pětičlenné rodině nakonec nezbylo, než se rozdělit. Otec se dvěma staršími syny zůstali v Karolince, matka s nejmladším Filipem, kterého drží při životě mobilní dialyzační jednotka a který bude letos zařazen mezi čekatele na transplantaci ledvin, žila střídavě v nemocnici a u známých v Ostravě.

Mobilní dialyzační jednotka.

Může za to akvárium

Starosta města Tomáš Hořelica se brání, že vhodný prostor pro rodinu město nemělo. „Volné byty, které by splnily požadavky rodiny, zatím nemáme, a vyměnit byt za jiný jsme schopni nebyli,“ prohlásil první muž radnice. Zároveň ale podotkl, že chyba je na straně rodiny: „Dle našich zjištění si rodina za stav bytu mohla z velké části sama.“ Uvést jediný konkrétní příklad nevhodného chování rodiny však nedokázal. Další činitel obce, místostarosta Luděk Klíma, dokonce viděl příčinu v akváriu, které měli Orságovi doma.

#nahled|https://g.denik.cz/56/14/sfzp5_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/14/sfzp5.jpg|Dům v Karolince, kde získali Orságovi obecní byt.#

Skončí spor žalobou?

Rodina se nakonec rozhodla vzít věci pevně do svých rukou. Obecní byt vrátili a nastěhovali se k příbuznému do Nového Hrozenkova. Společně se svým právníkem nyní uvažují, že radnici v Karolince zažalují.

Malý chlapec má kromě těžké vady ledvin také alergii.

„Filípek je v novém domově spokojený a já jsem konečně po několika měsících trochu klidnější. Nechce se mi proto do žádného sporu pouštět, na druhou stranu si říkám, že by to radním nemělo tak lehce projít,“ dodala paní Orságová a pak už spěchala nakrmit svého synka.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů