Šíp.deník.cz

ŠIFRA Rickyho McCormicka: Skrývá dosud nerozluštěný kód jméno vraha?

7 fotografií 7
Tento papír měl Ricky v kapse. Je to jen nesmyslný shluk písmen, nebo dokonalý kód?
Tento papír měl Ricky v kapse. Je to jen nesmyslný shluk písmen, nebo dokonalý kód?
Zdroj: Koláž Šíp
Ricky McCormick Tento papír měl Ricky v kapse. Je to jen nesmyslný shluk písmen, nebo dokonalý kód? Tento papír měl Ricky v kapse. Je to jen nesmyslný shluk písmen, nebo dokonalý kód? Rickyho šifrou se zabývala i kryptografka Elonka Duninová.
Sdílej článek:

Měl to být rutinní případ, ale vznikla z něho kauza, která nedává agentům FBI spát ani po 17 letech. Za vše může podivná šifra, která se našla v kapse kalhot zemřelého Rickyho McCormicka.

V kukuřičném poli v opuštěném koutě amerického státu Missouri ležela 30. června 1999 mrtvola. Objevila ji řidička, která tam náhodu zastavila. Tělo bylo částečně rozložené, policie až podle otisků prstů určila, že ostatky patří Rickymu McCormickovi.

Bezradná policie

Jedenačtyřicetiletý černoch byl v kraji známou postavičkou s neradostným osudem. Nedokončil střední školu, od mládí měl vážné problémy se srdcem i plícemi, nebyl ženatý ani neměl stálou adresu. I proto ho dlouhé dny nikdo nepostrádal.

Přitom byl otcem nejméně čtyř dětí a k invalidnímu důchodu si přivydělával, jak se dalo. Měl vazby na místní drogové kruhy a v roce 1993 se dostal do vězení kvůli sexuálnímu napadení.

Místo, kde se jeho ostatky našly, patřilo mezi oblíbená odkladiště zavražděných, takže policie předpokládala, že ho dostihly problémy z podsvětí. Jenže pitva ukázala, že se podle všeho nestal obětí vraždy. Vzhledem ke stavu těla ale nešlo příčinu smrti jednoznačně určit. Vyšetřovatelé tápali. Pokud Ricky spáchal sebevraždu, proč cestoval desítky kilometrů od oblasti, kde se obvykle pohyboval? Neměl auto a do místa, kde našli jeho ostatky, nejezdí hromadná doprava. Jenže to nebyla ta největší záhada.

Utajený génius

Muži zákona si lámali hlavu s něčím ještě mnohem záhadnějším, ale veřejnost se o tom dozvěděla až v roce 2011. Tehdy agenti FBI, kteří se případu mezitím ujali, oznámili, že Ricky měl v džínách dva zmačkané papíry se zvláštní šifrou. Policisté byli přesvědčeni, že změť písmen, čísel a závorek může případ záhadného úmrtí objasnit. Ricky tam mohl zašifrovat jméno svého vraha nebo alespoň důležité indicie vedoucí k jeho dopadení.

Poliisté v tajnosti oslovili nejlepší odborníky na kryptografii, jenže nikdo nedokázal kód rozluštit. Nakonec se FBI rozhodla obrátit na veřejnost a šifru zveřejnila.

Kritikové tvrdili, že rozruch je zbytečný. Šifra prý nic neznamená, proto ani nejde rozluštit. Podle rodičů se Ricky uměl stěží podepsat. Na papírech je tak pouze náhodně načmáraná změť znaků, kterou muž vytvořil v pominutí smyslů.

Jiní tvrdí, že Ricky sice nebyl v řadě oblastí příliš bystrý, ale podle příbuzných se šifrováním zabýval od mládí. Mohlo jít o kryptografického génia, a proto si s jeho výtvorem nedokážou poradit ani ty nejvzdělanější mozky současnosti. Podaří se někdy „bláznovu šifru" rozluštit? Nechme se překvapit. FBI případ stále vede jako nevyřešený.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů