Šíp.deník.cz

Skákající Jack: Přízrak, který NENÁVIDĚL ŽENY, nebyl nikdy odhalen!

5 fotografií 5
Muž s pružinami na nohou děsil obyvatele Anglie celé 19. století.
Muž s pružinami na nohou děsil obyvatele Anglie celé 19. století.
Zdroj: Koláž Šíp
Fantom bez problémů předváděl neuvěřitelné sportovní výkony. Markýz z Waterfordu. Byl on tím přízrakem? Skákající Jack se stal oblíbenou postavou hororových příběhů. Londýnská ulice Lavender Hill. Právě tady Skákající Jack poprvé zaútočil.
Sdílej článek:

Byl to ďábel, nebo člověk? Dodnes není jasné, co přesně ve 30. letech 19. století děsilo obyvatele Londýna. Pohybovala se tam nepolapitelná bytost s neuvěřitelnými fyzickými dovednostmi.

Jack Rozparovač není jediný fantom, který tyranizoval metropoli nad Temží. Půl století před ním se tam proháněl Skákající Jack. Stejně jako on útočil na ženy a jeho totožnost se nikdy nepodařilo odhalit.

Chlípník s drápy

Jako první se s poskakující bytostí setkala služebná Mary Stevensová, která v říjnu 1837 spěchala od rodičů do práce. Ulici Lavender Hill v jižním Londýně už dávno zahalila tma. Na dívku se náhle shůry snesla černě oděná postava, začala ji líbat a strhávat z ní šaty. Vyděšená dívka začala křičet, takže chlípník po chvilce zase zmizel. Mary vypověděla, že jeho ruce byly velké, vlhké a studené. Na prstech měl dlouhé zahnuté nehty, které připomínaly drápy.

Jen o den později nedaleko od Lavender Hill se těFsně před projíždějícím kočárem objevila postava v černém plášti. Jako by se snesla z oblohy. Spřežení se splašilo, kočí nad ním ztratil kontrolu a havaroval. Sám se přitom těžce zranil. Svědci se viníka nehody snažili pronásledovat, ale ten jim zmizel, když jedním mohutným skokem překonal zeď vysokou 2,7 metru.

Modrý oheň

Zvěst o tajemném přízraku se roznesla rychlostí blesku. Dostal přezdívku Spring-heeled Jack, v doslovném překladu Jack s pružinovými podpatky.

V dalších měsících ho lidé vídali stále častěji, jak se prohání po stromech nebo po střechách. Na další ženu zaútočil 19. února 1838. Večer někdo zabušil na dveře Jane Alsopové a představil se jako policista. „Chytili jsme tu Skákajícího Jacka, potřebujeme světlo, rychle!" volal. Jane otevřela a hned poznala, že naletěla. Za dveřmi stál fantom osobně. Oči mu červeně žhnuly, z úst mu šlehaly modro-bílé plameny. Okamžitě se na dívku vrhl a začal ji osahávat. Zahnal ho až křik její sestry.

Brzy se začalo šuškat, že Skákající Jack není člověk, ale vyslanec pekel. Policisté se snažili zabránit masové hysterii a pachatele vypátrat, ale marně. Hlavním podezřelým se stal Henry de La Poer Beresford, markýz z Waterfordu. Tehdy mu bylo 27 let, měl pověst alkoholika a výtržníka, navíc se netajil nenávistí k opačnému pohlaví. Nikdy mu ale nic nedokázali.

V roce 1842 se oženil a zklidnil se. Zemřel v roce 1859 po pádu z koně, ale Skákající Jack řádil i poté. Postupně se začal prohánět po celé Anglii. Poslední zpráva pochází z Liverpoolu z roku 1904. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů