Šíp.deník.cz

Slavný DOBRODRUH Alby Mangels: Neuvěříte, jak moc zestárl!

17 fotografií 17
Alby v dobách největší slávy.
Alby v dobách největší slávy.
Zdroj: Koláž Šíp
V roce 1969 vyrazil Alby (vlevo) s kamarádem na výlet, který trval sedm let. Alby v dobách největší slávy. Alby v dobách největší slávy. Alby s přítelkyní Judy Greenovou.
Sdílej článek:

Je jako kříženec Jamese Bonda a Krokodýla Dundeeho. Australský dobrodruh Alby Mangels (67) dokázal v 70. a 80. letech svými eskapádami přikovat k obrazovkám miliony diváků. Aby ne, když mnohokrát riskoval život.

Lidí, kteří s kamerou cestují po světě, je spousta. Žádný ale není jako Alby Mangels. Nenatáčel pouhé dokumenty o zvířatech nebo málo probádaných končinách. Tvořil kroniku vlastního života. Zaznamenával osobní výhry i tragédie, milostná dobrodružství i bolestné ztráty. Diváci nikdy nevěděli, jestli se v příštím záběru ožení, nebo bude bojovat o život. Série se u nás vysílala pod názvem Světová safari – cesty za dobrodružstvím.

Dětství v chatrči

Přestože je v Austrálii dodnes velmi známou tváří, narodil se v 16. listopadu 1947 v Nizozemí jako Zwier Albertus Mangels. Jeho otec Johannes pracoval jako koželuh, ale příliš dobře se mu nevedlo. V roce 1955 se s rodinou přestěhoval do Austrálie, jenže ani tam se situace nezlepšila. Navíc se s manželkou Adriannou rozvedl a nechal ji se synem a dcerou Mariou živořit v chatrči u řeky. Aby neštěstí nebylo málo, Adrianna dostala rakovinu.

Alby odešel ve 14 letech ze školy, aby se o ni mohl starat. Když o rok později zemřela, zůstal sám a bez prostředků. Vydělával si na drůbeží farmě nebo výrobou cihel. Ve 22 letech s kamarádem vyrazil na motorkách za dobrodružstvím. Neměli peníze ani plán, jen kameru a odvahu. Během sedmi let navštívili přes 50 zemí. Když televize odvysílala první řadu Světového safari, dočkal se nečekaného úspěchu. A hned vyrazil na další cesty. Natáčení se ale velmi zkomplikovalo.

Osudná nehoda

Alby byl zvyklý na útoky pytláků, piraň nebo divokých prasat. Tržné rány na čtyřicet stehů bral jako štípance od komárů, jenže tentokrát bylo neštěstí příliš. Vše přitom začalo slibně. Alby potvrzoval, že na svalnaté dobrodruhy letí atraktivní dívky, a tak se většinou po jeho boku objevovala pohledná společnice. Jednou z nich byla Judy Greenová. Při natáčení v Jižní Americe však jejich terénní vůz vážně havaroval. Alby měl řadu zlomenin včetně prasklé lebky, ale pro něj to neznamenalo žádnou novinku. Judy na tom byla hůř. Sice se uzdravila, ale k Albymu se už nedokázala vrátit. Největší smůlu měl ovšem cestovatelův kolega Piers Soutier, který skončil na vozíku. Zdrcený Alby se vrátil na svou australskou farmu, kde zjistil, že jeho psa Sama někdo zastřelil. Přesto se osudu vzepřel. Pro Pierse navrhl revoluční kolečkové křeslo, které získalo několik ocenění za design. Pak se vrátil do Jižní Ameriky a natáčení dokončil, i když mu někdo zapálil jeho jachtu Grettu Marii. Druhá série Světového dobrodružství se vysílala v roce 1984 a o čtyři roky později vznikla ještě třetí řada.

Alby se nikdy neusadil a stále vyráží ze své australské základny do celého světa, aby bojoval za práva zvířat i utlačovaných lidí. V plánu je i film na motivy jeho životních osudů. 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů