Šíp.deník.cz

TAJUPLNÝ všeuměl, který měl pletky i s muži! To byl zpěvák David Bowie

9 fotografií 9
David Bowie
David Bowie
Zdroj: Profimedia.cz/archiv
39 let: Další změnu vizáže prodělal ve fantasy Labyrint (1986). 50 let: Muž mnoha tváří. Která byla ta skutečná? To možná nevěděl ani on sám. 27 let: S manželkou Angelou a synem Duncanem 59 let: S modelkou Iman se seznámil díky rande naslepo.
Sdílej článek:

V jeho životě nebyla nouze o překvapivé zvraty ani šokující kroky. Vědělo se o něm všechno a přitom vlastně nic. David Bowie (†69) se těšil pověsti nevypočitatelného a tajemného muže.

Ujetý, šílený, vyšinutý. Rodák z jižního Londýna byl pro mnohé zvláštním zjevením, ale nelze mu upřít originalitu a nevídané schopnosti v řadě oborů. Ty přitom začal projevovat už jako dítě.

Chodící sopka
Potomek servírky Margaret a charitativního pracovníka Haywooda spatřil světlo světa 8. ledna 1947. Jeho jméno znělo David Robert Jones. Už ve škole se vyznačoval hudebním a hereckým nadáním. V devíti letech zpíval ve školním sboru a k vystoupením si vymýšlel podivuhodné taneční kreace, které by se dobře vyjímaly i v cirkusové manéži.

Když jeho otec přinesl domů gramofon, poprvé si mohl vychutnat nahrávky Little Richarda nebo Elvise Presleyho. „Jako bych slyšel boha," vzpomínal David, pro něhož to tenkrát nebyla jen chvíle dětského okouzlení, ale přímo mystický zážitek.

Rodiče neměli dost peněz, aby mu koupili některý hudební nástroj, a tak si musel vystačit s čajovou lžičkou nebo plechovým kbelíkem. Až v roce 1961 dostal od matky plastový saxofon.

Spolužáci ho přirovnávali k chodící sopce. Dřímala v něm neuvěřitelná energie a prýštily z něj gejzíry nápadů. David se vybíjel nejen v hudbě, ale také ve rvačkách. V 15 letech na to doplatil.

Částečná slepota
David se popral kvůli dívce se svým kamarádem a spolužákem z umělecké školy Georgem Underwoodem. Po jednom úderu se David skácel k zemi a z klukoviny se stal zapeklitý případ pro chirurgy. Měl vážně poraněné levé oko a lékaři se zprvu obávali, že o něj přijde. Následovala série operací, kvůli nimž strávil čtyři měsíce v nemocnici. Oko se podařilo zachránit, ale zůstala v něm natrvalo rozšířená zornička a chlapec si musel zvyknout, že jeho zrak už nikdy nebude perfektní. Poškozené oko navíc vypadalo jako hnědé, zatímco zdravé bylo modré.

Nepříjemný zážitek přesto neznamenal konec jeho přátelství s Georgem. Naopak. Kamarád a šikovný grafik mu později vytvořil několik obalů pro jeho hudební alba.

Po škole se chtěl David naplno věnovat kariéře muzikanta, ale matka se bála, že se neuživí. Narychlo mu sehnala místo v elektrikářské firmě, avšak mladíka zajímaly dráty pouze tehdy, pokud byly natažené jako struny na kytaře. Založil první kapelu, ale brzy zjistil, že se s jejími členy myšlenkově rozchází. Tak to šlo několik let, těkal hudebním světem a experimentoval se žánry. Kromě toho studoval buddhismus nebo jezdil po světě jako mim.

Protože si ho lidé pletli s Davy Jonesem z americké rockové skupiny The Monkees, změnil si příjmení na Bowie podle známého amerického hraničáře z 19. století, který dal jméno i slavnému noži.

V roce 1969 nahrál píseň Space Oddity, kterou se poprvé zapsal do povědomí širšího hudebního publika. Další pozornost na sebe strhl v roce 1970, kdy se veřejně přiznal k bisexualitě, což tehdy znamenalo slušný poprask. Jen o rok později se ale oženil s devatenáctiletou americkou modelkou a herečkou Angelou Barnettovou, s níž přivedl na svět syna Duncana.

Spekulovalo se, zda se David nedělal se svou bisexualitou jen zajímavým, ale jeho manželka potvrdila, že měl pletky s řadou mužů, mimo jiné i Mickem Jaggerem. Sama je jednou nachytala.

Paranoia a halucinace
V roce 1972 vydal další album, díky němuž definitivně prorazil. Zároveň vytvořil své alter ego, androgynní rockovou superhvězdu Ziggyho Stardusta. David chrlil další a další neotřelé nápady, proslavil se extravagantními převleky a radikálními změnami vizáže. Není divu, že si vysloužil přezdívku hudební chameleon.

Nijak nezastíral, že naplno propadl drogám, zejména kokainu, který mu umožňoval pracovat bez potřeby spánku. Zároveň ale trpěl paranoiou, pronásledovaly ho halucinace a jeho váha klesla pod 40 kilogramů.

V roce 1975 byla na americký trh znovu uvedena píseň Space Oddity a okamžitě dobyla hudební žebříček. Stala se tak nejvíce zpožděnou hitparádovou jedničkou v dějinách. O rok později David suverénně vtrhl také do světa filmu, když si zahrál mimozemšťana ve filmu Muž, který spadl na Zemi.

Největší omyl
Rozvedl se v roce 1980 a jeho fanoušci s napětím čekali, kdo se objeví po jeho boku. Muž, či žena? Netrvalo dlouho a David přišel s dalším šokujícím oznámením: „Přiznání k bisexualitě bylo největším omylem mého života. Vždy jsem byl heterosexuál." Potvrzoval to i v dalších letech. Po jeho boku se objevovala Susan Sarandonová, Elizabeth Taylorová nebo Tina Turnerová.

Podruhé se oženil až v roce 1992. Jeho vyvolenou se stala topmodelka Iman (*1955) která má somálské kořeny. Dohromady se dali díky společnému kadeřníkovi, který jim sjednal schůzku naslepo. V roce 2000 se slavné dvojici narodila dcera Alexandria.

Během turné v roce 2004 se zpěvákovi zdravotně přitížilo. První příznaky se projevily při koncertu v Praze, který kvůli bolestem nedokončil. Posléze podstoupil operaci srdce.

Naposledy naživo vystoupil v roce 2006 v New Yorku. Od té doby se o jeho osobě opět živě spekulovalo, tentokrát kvůli zdraví. Čím vším si musel projít, zůstává záhadou. Podle všeho ale doplatil na dlouhodobé užívání drog a zálibu v cigaretách. Poslední dva roky bojoval s rakovinou jater. Nemoc se snažil tajit a nepřestával pracovat. Letos, přesně v den jeho 69. narozenin, vyšlo jeho 25. album. Zemřel v New Yorku o pouhé dva dny později.

Tajemný zůstal i po smrti. Nepřál si žádný obřad a jeho popel pozůstalí rozptýlili na neznámém místě.



CO JEŠTĚ NEVÍTE…
* V letech 1976–79 žil v Západním Berlíně a studoval tamější hudební scénu. Výsledkem byla dvě vydaná alba.
* V roce 1975 dostal nabídku, aby si zahrál padoucha v bondovce. Odmítl se slovy, že nechce pět měsíců sledovat svého dubléra, jak padá z útesů. Role se zhostil Christopher Walken.
* V roce 1991 odmítl roli Hooka ve stejnojmenném filmu. Pirátského kapitána si zahrál Dustin Hoffman.
* Tradovalo se, že kvůli dlouhodobému užívání kokainu si zničil nosní přepážku a lékaři mu voperovali novou, vyrobenou z platiny.
* V roce 2000 odmítl Řád britského impéria, za tři roky i povýšení do rytířského stavu. „Opravdu nevím, k čemu by mi to bylo. Kvůli tomuhle jsem přece celý život nepracoval," řekl.

 

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů