Šíp.deník.cz

Westall incident: Žádné v dáli a v noci, UFO přistálo ve dne u školy!

7 fotografií 7
Létající talíře neexistují. Povídejte to ale obyvatelům Westallu.
Létající talíře neexistují. Povídejte to ale obyvatelům Westallu.
Zdroj: archiv
Další z mnoha dobových ilustrací Děti bez dechu sledovaly letící objekt. Co se snažili vojáci s plamenomety skrýt? Letiště Moorabbin leží jen kousek od místa incidentu.
Sdílej článek:

Drtivá většina létajících talířů se mihne po oboze v dálce a v noci. V Melbourne to ale bylo jinak. UFO se sneslo na zem za bílého dne přímo před zraky stovek svědků.

Na vyučování ze 6. dubna 1966 studenti a učitelé westallské střední školy do smrti nezapomenou. Zažili totiž něco, o čem mohli číst pouze ve vědeckofantastických knihách.

Strach a úžas
Byl jasný den, hodinu před polednem, a na školním oválu se právě konala hodina tělocviku. Jeden ze žáků náhle vykřikl a ukázal k obloze. Spolužáci se zvědavě otočili a užasli. Postupně se k nim přidali i učitelé a z budovy začali vybíhat další studenti. Mísil se v nich strach a zvědavost. Z nebe se snášel objekt, který předtím nikdo neviděl.

Připomínal obrácený podšálek a pomalu klesal k zemi. Všichni si ho mohli velmi dobře prohlédnout. Byl asi dvakrát větší než osobní auto, měl stříbrnou barvu, místy s růžovým a zeleným nádechem. Po oknech ani památky. Téměř bezhlučně přeletěl školní pozemek, minul přilehlou louku a snesl se na zem za borovicovým hájem zhruba půl kilometru daleko.

Ti nejodvážnější okamžitě vyběhli na místo a mezi stromy brzy zahlédli stříbřité odlesky. Objekt se vznášel kousek nad zemí. Když se odvážlivci dostali ještě blíž, UFO začalo zase stoupat, dostalo se nad stromy a opět se ukázalo studentům, kteří ho raději pozorovali z bezpečné vzdálenosti. Všichni se pak shodli, že létající talíř rychle nabral rychlost a zmizel z dohledu.

Vojáci s plamenomety
Z události se stala senzace, které se obsáhle věnovaly všechny místní noviny, a dodnes nedává spát milovníkům záhad. Celé pozorování trvalo zhruba 20 minut a kromě studentů ho pozorovali také další lidé z jižního předměstí Melbourne. Celkem se přihlásilo přes 200 svědků, kteří vypovídali ve vzácné shodě. Nelze tedy předpokládat, že by tolik lidí mělo halucinace. Jejich důvěryhodnost navíc zvyšoval fakt, že měli doslova za humny letiště Moorabbin, takže byli zvyklí na rozmanité létající stroje. Všichni s jistotou vyloučili, že šlo o ultralehké letadlo nebo helikoptéru. Těžko také věřit tomu, že ve Westallu přistál meteorologický balón. Je prakticky vyloučené, aby spadl na zem a pak se zase vznesl a zmizel pozorovatelům z dohledu.

Někteří svědci vypověděli, že se hned první noc na místě přistání objevili vojáci a celé místo sežehli plamenomety. Měli snad co tajit? Nebo se jen snažili dekontaminovat místo pro případ, že šlo skutečně o návštěvníky z vesmíru, kteří tam mohli zanést pro lidstvo nějaký smrtící virus? Armáda ale jakoukoli činnost na místě popřela. Westallský incident tak zůstává už téměř půl století velkou záhadou.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů