Losos s brusinkovým máslem
SUROVINY
4 podkovy z lososa
olej
sůl
pepř
máta
pomeranč
Na brusinkové máslo:
100 g másla
hořčice
kůry z pomeranče
sůl
pepř
40 g sušených brusinek
NÁVOD
Máslo smíchejte s hořčicí a pomerančovou kůrou. Osolte, opepřete a vmíchejte nasekané brusinky. Podkovy z lososa osolte a okořeňte a potřete olejem. Grilujte po obou stranách 3 minuty. Podávejte s brusinkovo-hořčicovým máslem a ozdobte mátou a pomerančem.
Víno na víkend: RYZLINK RÝNSKÝ
Král vín a víno králů, tak se také říká asi nejzajímavějšímu bílému vínu. Žádná jiná odrůda totiž nedává tak pestrou a harmonickou paletu aroma. Od lehkého a květinového přes ovocné až po petrolejové tóny, jimiž se vyznačují především ryzlinky z nejlepších poloh Alsaska. Není to odrůda, která dává prvoplánově dobrá vína, jako je například stále módní chardonnay. Do Ryzlinku rýnského je potřeba se vpít. Je to víno kultivované a ne podbízivé, skutečný šlechtic mezi vinným plebsem.
Jak už název napovídá, původ této odrůdy lze hledat v povodí řeky Rýn. Písemně je zde doložen už v roce 1435. Podle nových genetických studií vznikl samovolným křížením odrůdy Hanisch a Tramín. Během dalších staletí se "rýňák" rozšířil do celého světa. Jeho malé a kulaté hrozny jsou zelenožluté, při vysoké vyzrálosti až narůžovělé. Jde o pozdní odrůdu, odolnou proti mrazu. Daří se jí v severnějších vinařských oblastech, kde si hrozny zachovávají dostatek svěžích kyselin. Je to odrůda vhodná k výrobě přívlastkových vín, jako je pozdní sběr, výběr z hroznů, bobulový výběr i pro vysoce hodnocená a velmi drahá ledová vína. Právě vysoký obsah kyselin zaručuje těmto vínům dlouhou trvanlivost.
U nás jsou slavné například ryzlinky z Bzence. Pro klasickou lipovo medovou vůni se jim říká Bzenecká lipka. Na obnově její slávy tam v současnosti pracuje profesor Vilém Kraus se svým vnukem, s nímž vybírá ty nejlepší polohy a klony Ryzlinku rýnského.
(še)
Ochutnávka: Ryzlink Rýnský 2007, Vinařství Kraus
Vinařská obec: Mělník Víno zelenkavě zlatisté barvy s výraznou ovocnou vůní vyzrálých hroznů. V harmonické chuti je příjemná mineralita, svěžest a ovocnost, v dochuti se objevují zajímavé kouřové tóny.
.