Šíp.deník.cz

Gurmánské grilování 2

Losos s brusinkovým máslem
Losos s brusinkovým máslem
Zdroj: REBO PRODUCTIONS CZ
Sdílej článek:

Také se chystáte pozvat rodinu a známé na grilované dobroty? Zkuste si s přípravou masa pohrát a jeho chuť zpestřit vůní čerstvých bylinek, originální chutí brusinek nebo troškou alkoholu. I tentokrát jsme pro vás vybrali opravdu delikatesní recepty na žhavé lahůdky. Tak dobrou chuť!



Losos s brusinkovým máslem

SUROVINY

4 podkovy z lososa
olej
sůl
pepř
máta
pomeranč

Na brusinkové máslo:
100 g másla
hořčice
kůry z pomeranče
sůl
pepř
40 g sušených brusinek

NÁVOD

Máslo smíchejte s hořčicí a pomerančovou kůrou. Osolte, opepřete a vmíchejte nasekané brusinky. Podkovy z lososa osolte a okořeňte a potřete olejem. Grilujte po obou stranách 3 minuty. Podávejte s brusinkovo-hořčicovým máslem a ozdobte mátou a pomerančem.

Vařte se Šípem

Vařte se Šípem
Vařte se Šípem

Víno na víkend: RYZLINK RÝNSKÝ



Král vín a víno králů, tak se také říká asi nejzajímavějšímu bílému vínu. Žádná jiná odrůda totiž nedává tak pestrou a harmonickou paletu aroma. Od lehkého a květinového přes ovocné až po petrolejové tóny, jimiž se vyznačují především ryzlinky z nejlepších poloh Alsaska. Není to odrůda, která dává prvoplánově dobrá vína, jako je například stále módní chardonnay. Do Ryzlinku rýnského je potřeba se vpít. Je to víno kultivované a ne podbízivé, skutečný šlechtic mezi vinným plebsem.

Jak už název napovídá, původ této odrůdy lze hledat v povodí řeky Rýn. Písemně je zde doložen už v roce 1435. Podle nových genetických studií vznikl samovolným křížením odrůdy Hanisch a Tramín. Během dalších staletí se "rýňák" rozšířil do celého světa. Jeho malé a kulaté hrozny jsou zelenožluté, při vysoké vyzrálosti až narůžovělé. Jde o pozdní odrůdu, odolnou proti mrazu. Daří se jí v severnějších vinařských oblastech, kde si hrozny zachovávají dostatek svěžích kyselin. Je to odrůda vhodná k výrobě přívlastkových vín, jako je pozdní sběr, výběr z hroznů, bobulový výběr i pro vysoce hodnocená a velmi drahá ledová vína. Právě vysoký obsah kyselin zaručuje těmto vínům dlouhou trvanlivost.

U nás jsou slavné například ryzlinky z Bzence. Pro klasickou lipovo medovou vůni se jim říká Bzenecká lipka. Na obnově její slávy tam v současnosti pracuje profesor Vilém Kraus se svým vnukem, s nímž vybírá ty nejlepší polohy a klony Ryzlinku rýnského.

(še)

Ochutnávka: Ryzlink Rýnský 2007, Vinařství Kraus

Vinařská obec: Mělník Víno zelenkavě zlatisté barvy s výraznou ovocnou vůní vyzrálých hroznů. V harmonické chuti je příjemná mineralita, svěžest a ovocnost, v dochuti se objevují zajímavé kouřové tóny.

Vinařův slovník: BARIK
Označení vína, které zrálo v nových dubových sudech typu barrique o obsahu 225 litrů. Nejčastěji se vyrábějí z francouzských a amerických dubů. Francouzské jsou dražší a kvalitnější, americké zase vínu přidávají vanilkovou vůni a chuť.

.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů