Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Citrusové dezerty: SICILSKÁ BÁBOVKA, pomerančové sušenky a limetkové kostky

Sicilská bábovka
Pomerančové sušenky
Mandarinková roláda
Limetkové kostky
Sdílej článek:

Citron, pomeranč, mandarinka či limetka. Citrusy jsou nejen plné vitaminů, ale dají se z nich upéct i svěží dezerty. Nechte se inspirovat!

Sicilská bábovka

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 18 g změklého másla, 3 žloutky, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 2 lžičky sušené pomerančové kůry, 3 bílky, 100 g moučkového cukru, 300 g hladké mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 2 lžíce pomerančového likéru
Na pokapání: 3 lžíce pomerančového likéru
Na obložení a potření: 1 oloupaný pomeranč, 3 lžíce horké pomerančové marmelády

Jak na to: Na přípravu těsta vyšleháme máslo, žloutky, cukr, vanilínový cukr a pomerančovou kůru do pěny. Bílky vypracujeme na sníh. Postupně přidáváme cukr a ušleháme do tuha. Mouku a kypřicí prášek smícháme a zapracujeme do máslové hmoty a přilijeme likér. Nakonec ručně vmícháme sníh. Těsto dáme do vymazané, moukou vysypané formy a uhladíme. Dáme péct do trouby asi na 40 minut. Vychladlý korpus pokapeme likérem. Oloupeme pomeranč, nakrájíme na tenké plátky a jimi ozdobíme koláč. Celý koláč pak mašlovačkou ještě potřeme horkou marmeládou. Doba: 55 minut

Pomerančové sušenky

Suroviny na 21 kusů
Na těsto: 100 g kandovaných pomerančových kousků, 50 g kandovaného zázvoru, 2 limetky, 370 g mouky, 30 g solamylu, 120 g cukru, špetka soli, 1 vejce, 250 g másla
Na ozdobení: 1 balení Tubiček na zdobení Dr.Oetker, 1 balení Srdíček

Jak na to: Na přípravu těsta jemně nasekáme pomerančové kousky a zázvor. Z limetky vymačkáme šťávu a smícháme s pomerančovými kousky a zázvorem. V míse promícháme mouku a solamyl. Přidáme ovocnou směs se šťávou z limetky, cukr, sůl, vejce a máslo. Na vále vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a pomocí válečku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Rádýlkem si na povrchu vyznačíme hustý vzorek kosodélníků, plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Po vychladnutí vykrájíme obdélníčky (asi 4x 6 cm). Sušenky ozdobíme podle fantazie tubičkami a srdíčky. Doba: 40 minut

Mandarinková roláda

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 4 žloutky, 50 g cukru, nastrouhaná kůra z poloviny citronu, 4 bílky, 50 g cukru, 100 g hladké mouky
Na náplň: 250 g bílého jogurtu, 80 g cukru, šťáva z jednoho citronu, nastrouhaná kůra z poloviny citronu, 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker, 100 ml vlažné vody, 360 g mandarinek
Na ozdobení: 6 lžic moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, několik měsíčků mandarinek

Jak na to: Na těsto ušleháme žloutky, cukr a citronovou kůru do pěny. Bílky s cukrem ušleháme do tuha a společně s moukou ručně vmícháme do pěny. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 12 minut. Plát piškotového těsta ihned vyklopíme na papír vysypaný moučkovým cukrem. Papír, na kterém se roláda pekla, lehce potřeme vodou, opatrně stáhneme a korpus zakryjeme vlhkou utěrkou. Na přípravu náplně promícháme jogurt s cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Smetanu ušleháme do tuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu a zamícháme do jogurtové hmoty. Nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku. Náplní potřeme vychladlý plát těsta, na povrch naskládáme mandarinky, roládu srolujeme a na 2 hodiny uložíme do chladničky. Na ozdobení vymícháme moučkový cukr s citronovou šťávou do polevy. Roládu pocákáme polevou a poklademe plátky mandarinek. Doba: 40 minut + tuhnutí

Limetkové kostky

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 240 g hladké mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 130 g mletých ořechů, nastrouhaná kůra z jedné limetky, 1 balíček vanilkového cukru, 3 vejce, 170 ml smetany ke šlehání, 200 g lučiny
Na pokapání: 170 ml vody, šťáva ze dvou limetek, 4 lžíce cukru
Na náplň: 300 g bílého jogurtu, 900 ml podmáslí, 150 g moučkového cukru, nastrouhaná kůra z jedné limetky, šťáva z jedné limetky, 2 balíčky želatinového ztužovače, 200 ml vody

Jak na to: Na těsto smícháme mouku s kypřicím práškem a prosejeme do misky. Přidáme ořechy, limetkovou kůru, vanilkový cukr, vejce, smetanu a lučinu a vymícháme do hladkého těsta. To nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Koláč propícháme špejlí. Vodu s limetkovou šťávou a cukrem převaříme a pokropíme jí teplý koláč. Na náplň smícháme jogurt, podmáslí, cukr a limetkovou kůru a šťávu. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu a vmícháme do náplně. Náplň rozetřeme na koláč a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobíme proužky limetky a krájíme na kostky. Doba: 40 minut + chlazení

Náš tip: Všechny recepty jsou připraveny a pečlivě vyzkoušeny ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny této značky, máte záruku, že se vám moučník vždy povede.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.