Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Dobroty plné JAHOD: Bleskové řezy, ovesné bochánky a kakaová roláda

Bleskové řezy
Ovesné bochánky
Krémový dortík
Kakaová roláda
Sdílej článek:

Jahod se člověk snad nikdy nepřejí. Jsou zdravé, voňavé, osvěžující. Co všechno se z nich dá vykouzlit? Nechte se inspirovat!

Bleskové řezy

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 130 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, půl lžičky jedlé sody, 20 g měkkého másla, 1 vejce, 1 lžička mléka, 1 lžička medu, 1 lžička rumu
Na krém: 250 ml smetany ke šlehání, 250 ml zakysané smetany, 2 balení Dort želé čiré Dr. Oetker, 1 lžička moučkového cukru, 250 g jahod
Na posypání: trochu práškového cukru s vanilkovou příchutí

Jak na to: Na vál nasypeme mouku, moučkový cukr, sodu a nožem promísíme s tukem. V hrnku promícháme vejce, mléko, med a rum. Pomocí nože zapracujeme do mouky. Když se suroviny částečně spojí, ručně vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme plát a pomocí válečku přeneseme na plech (30 x 40 cm) otočený dnem vzhůru. Nožem nebo rádýlkem plát zarovnáme. Okraje přitiskneme na plát. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 7 minut. Ihned po vyjmutí z trouby podélně rozřízneme na tři dlouhé pruhy. Každý pruh nožem „podřízneme" a stáhneme na podložku. Pracujeme rychle, dokud jsou pruhy vlažné. Na podložce je necháme zcela vychladnout. Na přípravu krému vyšleháme dotuha smetanu ke šlehání, zakysanou smetanu, dortové želé a cukr. Na studený plát natřeme ½ krému, poklademe jahody a lehce přitiskneme druhý plát a postup opakujeme. Moučník lehce zatížíme a odložíme asi na 3 hodiny do chladu. Před servírováním posypeme práškovým cukrem, ozdobíme jahodami a nakrájíme na řezy. Doba: 20 minut + chladnutí

Ovesné bochánky

Suroviny na 12 kusů
Na těsto: 80 g ovesných vloček, 280 g hladké mouky, půl balíčku kypřicího prášku do pečiva, 80 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 150 g zakysané smetany, 50 g změklého másla, 100 ml mléka
Na náplň: 250 g jahod, 1 balíček červeného Dort-želé, 3 lžíce cukru
Na ozdobení: 200 ml smetany ke šlehání

Jak na to: Na přípravu těsta opražíme na suché pánvi ovesné vločky dohněda. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, přidáme cukr, vanilínový cukr, opražené vločky, smetanu, máslo a mléko a ručně zpracujeme na hladké těsto. To krátce prohněteme na pomoučněné pracovní ploše a vytvarujeme váleček. Váleček rozdělíme na 12 stejně velkých kousků a z každého kousku vytvarujeme kuličku. Kuličky těsta naskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Bochánky stáhneme i s papírem na pečení na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Poté jednou podélně překrojíme. Na přípravu náplně omyjeme jahody a rozmixujeme. Želé připravíme podle návodu s cukrem a jahodovým protlakem a necháme trochu vychladnout. Jahodovou náplň naneseme rovnoměrně na spodní půlky bochánků a přiklopíme vrchní část. Smetanu ke šlehání ušleháme dotuha, naplníme do cukrářského sáčku a povrch bochánků ozdobíme. Doba: 40 minut

Krémový dortík

Suroviny na 1 korpus
Na těsto: 1 vejce, 300 g másla, 1 lžička strouhané citronové kůry, 1 směs na Bábovku Dr. Oetker
Na náplň: 1 balíček Créme Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí, 3 lžíce moučkového cukru, 300 g šlehačky
Na ozdobení: 300 g čerstvých jahod, 1 balíček červeného dortového želé

Jak na to: Na přípravu těsta utřeme vejce s máslem a citronovou kůrou, přidáme směs na bábovku. Vyválíme těsto, které dáme do vymazané koláčové formy. Dáme péct do předehřáté trouby asi na 20 minut. Créme Olé vyšleháme se šlehačkou a cukrem. Rozetřeme na korpus. Jahody rozkrojíme a narovnáme na koláč. Dortové želé připravíme s vodou podle návodu. Necháme trochu vychladnout a nalijeme na koláč. Doba: 35 minut

Kakaová roláda

Suroviny na 1 kus
Na těsto: 4 žloutky, 30 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 4 bílky, 80 g cukru, 90 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa
Na náplň: 250 g bílého jogurtu, 60 g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 2 balíčky Smeta-fixu, 250 g nakrájených jahod, 150 g jahodového džemu
Na posypání: 2 lžíce moučkového cukru

Jak na to: Na přípravu těsta ušleháme v míse žloutky, 30 g cukru a vanilínový cukr do pěny. Bílky a 80 g cukru ušleháme dotuha. Žloutkovou pěnu a tuhý sníh ručně smícháme. Mouku smícháme s kypřicím práškem, kakaem a ručně vmícháme do směsi. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 minut. Piškotový plát vyklopíme na pocukrovaný papír na pečení. Stáhneme papír a roládu srolujeme. Na přípravu náplně smícháme jogurt, moučkový a vanilínový cukr dohladka. Smetanu ušleháme se Smeta-fixem dotuha, smícháme s jogurtem a opatrně přidáme kousky jahod. Vychladlý plát rozvineme a potřeme džemem. Náplň rozetřeme na džem a zavineme. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Doba: 40 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.