Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Domácí EXOTICKÉ DŽEMY: Co třeba banány s kiwi nebo ananas s citronem?

Banány s kiwi
Nektarinka s pomerančem
Ananasový s citronem
Kiwi s ananasem
Sdílej článek:

Máte rádi džemy? Pak vyzkoušejte i kapku netradiční ovocné kombinace. Podle našich receptů zvládnete želírování snadno.

Banány s kiwi

Suroviny na 3 klenice à 375 ml: 750 g oloupaného kiwi, 250 g oloupaných banánů, 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové, 500 g cukru krystal, 1 balíček Gelfixu Extra 2:1

Jak na to: Ovoce nakrájíme na menší kousky nebo rozmixujeme a smícháme v hrnci s kyselinou citronovou. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Vše za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Odebereme případnou pěnu a ihned naplníme až po okraj do připravených sklenic. Uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a po dobu asi 5 minut necháme stát na víčku. Doba: 30 minut

Nektarinka s pomerančem

Suroviny na 5 sklenic à 375 ml: 1 kg nektarinek odpeckovaných a nakrájených na malé kousky, 250 g filátek z pomerančů pokrájených na kousky (asi ze 4 pomerančů), 1 lžička vanilkového aroma, 250 ml 100% pomerančové šťávy, 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1

Jak na to: Ve velkém hrnci dobře promícháme nektarinky, filátka z pomerančů a vanilkové aroma. Přidáme pomerančovou šťávu a želírovací cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1–2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Doba: 40 minut

Ananasový s citronem

Suroviny na 6 sklenic à 375 ml: 100 gramů dužin z citronů (cca 4 citrony), 900 gramů ananasu nakrájeného na kousky (asi 4 menší kusy), 1150 gramů krystalového cukru, 1 balení Gelfixu Klasik 1:1 Dr. Oetker

Jak na to: Odvážené ovoce i se šťávou nasypeme do hrnce a mixérem rozmixujeme na pyré. Gelfix rozmícháme se 3 lžícemi cukru a vmícháme do ovoce. Za občasného zamíchání přivedeme k prudkému varu. Vmícháme zbytek cukru a opět přivedeme k prudkému varu. Za občasného zamíchání asi 3 minuty povaříme a odstavíme z plotny. Ihned plníme sklenice až po okraj, uzavřeme a asi na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Doba: 30 minut

Kiwi s ananasem

Suroviny na 3 sklenice à 375 ml: 500 g ananasu oloupaného, nakrájeného a rozmixovaného, 500 g kiwi oloupaného, nakrájeného a rozmixovaného, šťáva ze 2 limetek, 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1

Jak na to: Do velkého hrnce vložíme rozmixovaný ananas, kiwi a šťávu z limetek a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Variace: Tento džem můžeme připravit i dvoubarevný. Oba druhy ovoce připravíme zvlášť, ale se 250 g (půlkou balíčku) Extra želírovacího cukru. Do sklenic naneseme nejprve jeden druh uvařeného džemu a necháme mírně ztuhnout. Poté naneseme druhý džem a sklenici uzavřeme víčkem. Doba: 35 minut

Svěží pomerančový

Suroviny na 4 sklenice à 375 ml: 1 kg pomerančů (čistá váha, asi 8–10 kusů), 350 gramů krystalového cukru, 1 balení Dr. Oetker Gelfixu Super 3:1

Jak na to: Pomeranče oloupeme a navážíme 1 kilogram. Jednotlivé dílky jemně nakrájíme a dáme nejlépe do nízkého kastrolu se širokým dnem. Gelfix promícháme nejprve s cukrem a poté zamícháme do připravených pomerančů. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 1 minutu povařit při vysoké teplotě. Odstavíme z plotny. Naplníme připravené sklenice až po okraj, sebereme případnou pěnu a ihned uzavřeme. Použijeme-li víčka se závitem, sklenice otočíme asi na 5 minut dnem vzhůru. Používáme-li víčka, na která potřebujeme zavařovací hlavu, neotáčíme. Doba: 20 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.