Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Dortíky jménem CUPCAKES: Vyzkoušejte višňové, likérové nebo citronové

Šťavnaté višňové
S příchutí likéru
Jarní variace
Sváteční citronové
Sdílej článek:

Dortové jednohubky neboli cupcakes se těší oblibě i u nás. Jejich příprava je snadná, je možné experimentovat s příchutí, náplní i se zdobením. Chutnají znamenitě!

Šťavnaté višňové

Suroviny na 12 kusů
Na těsto: 3 bílky, špetka soli, 3 žloutky, 180 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 180 g změklého másla, 180 g hladké mouky, 1 zarovnaná lžička kypřicího prášku do pečiva, 100 ml mléka, 20 g kakaa, 2 lžíce strouhané hořké čokolády
Na náplň: 1 malá sklenice kompotovaných višní, višňová šťáva (z kompotu), 30 g cukru, 400 ml smetany ke šlehání, 30 g moučkového cukru, 2-3 lžíce griotky

Jak na to: Na přípravu těsta vyšleháme bílky na tuhý sníh. Žloutky, cukr, vanilínový cukr a máslo vyšleháme do hladka. Mouku a kypřicí prášek smícháme a střídavě s mlékem vmícháme do směsi. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Třetinu těsta odebereme a odložíme stranou. Do zbytku těsta vmícháme kakao. Tmavé těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků a posypeme strouhanou čokoládou. Dvanáct višní odložíme na ozdobu, zbytek rozdělíme na čokoládu. Naneseme světlé těsto, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Na přípravu sirupu dáme do hrnce višňovou šťávu s cukrem, vaříme, dokud nevznikne 75 ml hustého sirupu. Necháme vychladnout. Smetanu ke šlehání a moučkový cukr ušleháme a ochutíme griotkou. Šlehačku naplníme do sáčku s hvězdicovou trubičkou. Na každý cupcake naneseme velkou šlehačkovou pusinku a uložíme do chladničky. Krátce před podáváním ozdobíme višněmi a polijeme višňovým sirupem. Doba: 45 minut

S příchutí likéru

Suroviny na 12 kusů
Na těsto: 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker, 2 bílky, špetka soli, 130 g cukru, 2 žloutky, 1 vejce, 150 g změklého másla, 1 balíček vanilínového cukru, 100 ml zakysané smetany, 170 g hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva
Na krém: 250 g polotučného tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 60 g moučkového cukru, 70 ml likéru Baileys, 1 balíček želatinového ztužovače, 100 ml vody
Na ozdobení: 1 balení Zdobení tmavého

Jak na to: Rozehřejeme polevu podle návodu a necháme mírně vychladnout. Bílky společně se solí šleháme asi 3 minuty na tuhý sníh, přitom postupně přidáme poloviční množství cukru. Žloutky, vejce, máslo, zbytek cukru a vanilínový cukr ušleháme do pěny. Lehce zašleháme vlažnou čokoládu a smetanu. Mouku smícháme s kypřicím práškem a ve dvou dávkách společně se sněhem krátce ručně vmícháme. Těsto rozdělíme do košíčků, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Na přípravu krému smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a likér. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu a ihned vmícháme do směsi. Krém naplníme do cukrářského sáčku a ozdobíme vychladlé cupcakes, které uložíme na 15 minut do chladničky. Doba: 35 minut

Jarní variace

Suroviny na 10 kusů
Na těsto: 1 balení Muffinů čokoládových s čokoládovými kousky, 110 ml vody, 40 ml oleje, 1 vejce
Na ozdobení: 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček smeta-fixu, 3 lžíce malinového džemu, cukrová zdobení

Jak na to: Na přípravu těsta smícháme směs na muffiny s vodou, olejem a vejcem podle návodu. Ručně vařečkou vymícháme hladké těsto. Pomocí dvou polévkových lžic naplníme těstem 10 košíčků připravených na plechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Cupcakes v košíčcích necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Na ozdobení vyšleháme smetanu ke šlehání, smeta-fix a propasírovaný džem do tuha. Pomocí cukrářského sáčku ozdobíme cupcakes šlehačkou dle vlastní fantazie a dozdobíme vybraným cukrovým zdobením. Doba: 40 minut

Sváteční citronové

Suroviny na 20 kusů
Na těsto: 2 vejce, 120 g změklého másla, 120 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička citronové kůry, 150 ml vlažného mléka, 1 lžička citronového aroma, 200 g hladké mouky, 1 balíček prášku do pečiva
Na ozdobení: 1 balíček Polevy v prášku s citronovou příchutí, 3 PL vody, 1 balíček Fondánu Dr. Oetker, Tubičky na zdobení 4 barvy

Jak na to: Na přípravu těsta oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh. Ve větší míse ušleháme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně přidáme žloutky, lžičku kůry z citronu, vlažné mléko a citronové aroma. Promísíme mouku s kypřicím práškem a přidáme do mísy. Hmotu ušleháme na hladké těsto, do kterého ručně přimícháme sníh. Do formy na muffiny vložíme papírové košíčky a plníme je asi do 2/3 těstem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut. Na ozdobení připravíme citronovou polevu s vodou podle návodu. Horní část dotríků pomocí lžičky polijeme citronovou polevou. Pracovní plochu si lehce posypeme moučkovým cukrem a fondán vyválíme na plát tenký asi 4 mm. Vykrajovátky vykrájíme kytičky (na každý muffin vykrájíme 3 kytičky, každou vykrajovátkem s jiným průměrem). Na každý dortík přilepíme pomocí tubičky vykrojenou kytičku. Nejprve největší, poté střední a na závěr nejmenší. Prostředek nejmenší kytičky ozdobíme žlutou tubičkou jako střed kopretinky. Doba: 55 minut

Náš tip: Všechny recepty jsou připraveny a pečlivě vyzkoušeny ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny této značky, máte záruku, že se vám moučník vždy povede.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.