Matjesová pochoutka
Suroviny na 4 porce: 100 g matesů v oleji (bez oleje), 200 g vařených brambor, 1 jarní cibulka, špetka cukru, 3 lžíce majonézy
Jak na to: Matjesy rozmixujeme na jemno. Brambory rozmačkáme vidličkou. Smícháme s nasekanou cibulkou, majonézou a dochutíme cukrem. Tuto pikantní pomazánku namažeme nejlépe na tmavé, celozrnné pečivo. Doba: 10 minut
Třená niva s ořechy
Suroviny na 4 porce: 100 g čerstvé hrušky, šťáva z 1 citronu, 200 g strouhané nivy, 2 lžíce majonézy, hrstka nasekaných vlašských ořechů, brusinky na ozdobu
Jak na to: Hrušku oloupeme a nakrájíme na kostičky, zakapeme citronovou šťávou, smícháme s nastrouhanou nivou a majonézou. Namažeme na veku nebo na jednohubky a ozdobíme nasekanými ořechy a brusinkami. Doba: 10 minut
Vegetariánská pomazánka
Suroviny na 4 porce: 70 g mrkve, 50 g kořene celeru, 50 g petrželového kořene, 70 g cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř, nasekaná pažitka
Jak na to: Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubo, cibuli nakrájíme na jemno. Všechnu zeleninu pozvolna podusíme na oleji do měkka. Necháme vychladnout. Smícháme s hořčicí, majonézou a ochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou pažitku. Doba: 15 minut
Artyčoky s vejcem
Suroviny na 4 porce: 160 g nakládaného artyčoku (bez nálevu), 4 natvrdo uvařená vejce, 2 lžíce kapar, 3 lžíce majonézy, sůl, pepř
Jak na to: Artyčoky a vajíčka umixujeme na jemno. Přidáme kapary a smícháme s majonézou. Ochutíme solí a pepřem. Pomazánka se hodí na opečené toustíky nebo na jednohubky. Doba: 10 minut
Tuňáková pěna
Suroviny na 4 porce: 240 g tuňáka z plechovky bez nálevu, 70 g černých oliv bez pecek a bez nálevu, 3 lžíce majonézy Hellmann's Delikátní, sůl, pepř, kůra z 1 citronu
Jak na to: Tuňáka rozšťoucháme vidličkou a smícháme s nasekanými olivami. Přidáme majonézu, nastrouhanou citronovou kůru a dochutíme solí a pepřem. Doba: 10 minut