Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Halloweenská inspirace v kuchyni aneb BUBÁCI k sežrání

Pavoučí dort
Dýňové košíčky
Sdílej článek:

Halloween je anglosaský svátek, který připadá na 31. října. Stále populárnější je i u nás. Jeho typickým symbolem jsou vyřezávané dýně. Co ale vyzkoušet i něco jiného? Tady jsou naše tipy.

Sladcí bubáci

Suroviny (na 7 kousků): 50 g rostlinného tuku Hera, 170 g mouky, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 125 g cukru, 60 ml mléka, 1 velké vejce, špetka soli
Na ozdobu: 1 lžíce marmelády, 500 g bílého fondánu, potravinářská barva (černá)

Jak na to: Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Rostlinný tuk Hera rozpusťte v hrnci a přidejte studené mléko a vejce. Nakonec vše spojte v jedno těsto a pořádně promíchejte. Pomocí lžičky naplňte těstem košíčky na muffiny.  Pečte je cca 15 minut na 200 °C. Po upečení nechte košíčky vychladnout. Vyválejte fondán na tenký plát, pokud se vám lepí, lehce si posypte pracovní plochu práškovým cukrem. Po zchladnutí seřízněte vršek muffinů a potřete jej marmeládou. Na to přilepte část zřídlého těsta. Základ bubáků překryjte bílým fondánem a vytvarujte. Připravte si potravinářskou barvu a domalujte oči a pusu. Doba: 50 minut

Pavoučí dort

Suroviny (na 1 kus): 4 vejce, 275 ml oleje, 1 lžička vanilkové esence, 525 g mouky, 250 g cukru, 65 g kakaa, 4 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 275 ml vroucí vody
Na náplň: 250 g rostlinného tuku Hera, 50 g meruňkového džemu, 500 g moučkového cukru, 2 čajové lžičky vanilkové esence, mléko na zjemnění
Na ozdobu: 125 g meruňkového džemu, plastoví pavouci

Jak na to: Rozdělte si vejce. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Poté vyšlehejte žloutky, olej a vanilkovou esenci. Připravte si mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl a smíchejte. Poté přidejte hotovou směs se žloutky a nakonec přidejte vařící vodu. Vše smíchejte a postupně vmíchejte vyšlehané bílky. Připravte si dortovou formu vystlanou pečicím papírem. Těsto nalijte do formy a pečte na 180 °C 20 minut.
Náplň: na začátku si rozdělte ingredience na větší a menší část. Z té větší připravte oranžovou náplň a z menší tmavou na dokreslení. Aby byla větší část náplně oranžová, smíchejte rostlinný tuk Hera s meruňkovým džemem. Přidejte práškový cukr a rozmíchejte na hladkou kaši. Nakonec přidejte vanilkovou tresť a zjemněte mlékem. Z menší části si připravte tmavý krém. Smíchejte rostlinný tuk Hera s kakaem a nechte chvíli odležet. Rozřežte korpus na tři pláty. Každý potřete připravenou oranžovou náplní a přilepte na sebe.  Nakonec potřete silnou vrstvou vršek dortu. Až krém zatuhne, pomocí zdobičky domalujte na vrchní vrstvu krému pavoučí síť. Dozdobte pavouky a nechte vychladnout. Pak už jen stačí servírovat koledníkům. Doba: 60 minut

Dýňové košíčky

Suroviny (na 24 kusů): 1 pomeranč, 100 g oloupané dýně (čerstvé nebo zmražené), 225 g hladké mouky, 10 g kypřicího prášku (cca 2/3 pytlíku), 175 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 150 g cukru, 3 vejce, 75 ml mléka, 70 g lískových oříšků
Na polevu: 115 g moučkového cukru, pomerančová šťáva, 1 pytlík čokoládové polevy (100 g)

Jak na to: Do hrnce nastrouhejte pomerančovou kůru. Pomeranč vymačkejte šťávu a tři lžíce džusu přidejte do hrnce, zbytek použijte na polevu. Do hrnce přidejte dýni a se šťávou a kůrou ji povařte doměkka. Pak dýni rozmačkejte.
Těsto: Prosejte mouku s kypřicím práškem do velké mísy. Vmíchejte rostlinný tuk Hera, cukr, vajíčka, mléko a špetku soli, vše promíchejte dohladka. Vmíchejte dýňové pyré. Polovinu těsta naplňte do pohárků na muffiny. Do druhé poloviny těsta přidejte oříšky, promíchejte a těsto rozdělte do zbylých pohárků. Pečte 20 minut dozlatova.
Poleva: Smíchejte moučkový cukr se třemi lžícemi pomerančového džusu tak, aby vznikla hustá a hladká poleva. Rozpusťte čokoládu. Polevou potřete košíčky a čokoládou na nich vytvořte čtyři malá kolečka. Párátkem kreslete čárky od středu ke kraji tak, aby na povrchu každého cup cakes vznikly malby ve tvaru pavučiny. Doba: 60 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.