Pikantní kuřecí špízy
Suroviny na 4 porce: 4 ks kuřecích prsíček, čtvrt lžičky tabaska, 1 lžíce olivového oleje, salsa, 400 g konzervovaných rajčat, 2 prolisované stroužky česneku, půlka červené cibule, 2 lžičky chilli koření, sůl, pepř, 1 lžíce čerstvých lístků koriandru, 1 lžíce olivového oleje, šťáva z půlky citronu, kukuřičné lupínky
Jak na to: Předehřejeme troubu na nejvyšší teplotu. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a napícháme rovnoměrně na 4 jehly nebo špejle. Smícháme tabasko a olej a maso touto pikantní směsí potřeme. Pečeme 30 minut za častého otáčení, dokud není kuřecí maso propečené. Salsu připravíme z nakrájených rajčat, prolisovaného česneku, nakrájené cibule, chilli, soli, pepře, nasekaného koriandru a olivového oleje. Všechny tyto suroviny dáme do misky a dobře promícháme. Přikryjeme a necháme 15 minut odstát, poté přidáme citronovou šťávu. Upečené špízy servírujeme se salsou a s kukuřičnými lupínky. Doba: 45 minut
Anglický rostbíf
Suroviny na 8 porcí: 2 polévkové lžíce horčicové omáčky, 2 stroužky rozetřeného česneku, čtvrt šálku portského vína (60 ml), 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce nasekaného oregána, 2 kg hovězího roštěnce, 200 g tomatové pikantní omáčky, topinky
Jak na to: Smícháme olej, česnek, portské víno, hořčicovou omáčku a oregáno. Směsí potřeme maso, přikryjeme ho a necháme 3 hodiny marinovat. Když je maso naložené, zprudka ho opečeme v rozpálené troubě. Poté teplotu trouby snížíme na 80 °C a maso mírně podlijeme vodou. Do středu masa vpíchneme kovový teploměr a pečeme tak dlouho, až vystoupí teplota v jádře masa na 55 °C. Poté maso vyndáme a krájíme na tenké plátky, které servírujeme s hotovou pikantní omáčkou a křupavými topinkami. Doba: 50 minut + marinování
Kotlety s jablky
Suroviny na 4 porce: oříšek rostlinného tuku, 4 vepřové kotlety (nebo steaky z kýty), 4 jablka, plátek másla, lžíce cukru, lžíce petrželky nasekané najemno, sůl, pepř
Jak na to: Ve velké pánvi rozehřejeme rostlinný tuk. Maso osolíme, opepříme a vložíme do rozpáleného tuku. Po obou stranách osmažíme, poté snížíme teplotu a dusíme 5 minut. Jablka nakrájíme na dílky. V jiné pánvi rozehřejeme máslo. Několik minut na něm jablka smažíme po obou stranách. Posypeme cukrem. Maso rozložíme na servírovací mísu a obložíme je jablky. Ozdobíme petrželkou a podáváme s rýží nebo s pečivem. Doba: 30 minut