Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

RECEPTY: Inspirace letem světem

Norské rybí závitky
Francouzská houbovka
Karpatské roštěnky
Sdílej článek:

Chcete si zpestřit jídelníček? Což takhle zabrousit do cizokrajných kuchyní? Nabízíme inspiraci na lehký jarní oběd nebo večeři.

Řecké krůtí rolky

Suroviny (na 4 porce): 4 krůtí prsní plátky (600 g), 4 plátky šunky, 4 plátky sýra eidam, 100 g másla, 8 mražených baby karotek, 1 pórek, lžička koření oregano, sůl, špetka tymiánu a bazalky, kostka slepičího bujónu.

Jak na to: Plátky masa omyjeme, naklepeme, potřeme máslem a bylinkami, osolíme a posypeme oreganem. Poklademe šunkou a sýrem, vložíme baby karotku, špalíček pórku a úhledně zabalíme. Zapékací nádobu vytřeme zbylým máslem, vložíme vedle sebe rolky a za občasného podlévání vývarem z Maggi zlatého slepičího bujónu dusíme doměkka. Podáváme s vařeným bramborem nebo s rýží. Doba: 45 minut.

Norské rybí závitky

Suroviny (na 4 porce): 4 dlouhé rybí filety (candát, treska), 150 g uzeného, lososa, 2 cibule, 100 g másla, 2 dl suchého bílého vína, svazek kopru, lžíce citronové šťávy, kůra ze 2 citronů, petrželka, sůl, mletý pepř, kostka zeleninového bujónu.

Jak na to: Filety pokapeme citronovou šťávou, opepříme, posypeme najemno nasekanou cibulí, citronovou kůrou a poklademe plátky lososa a snítkou kopru. Stočíme do závitků a ty vložíme nastojato do ohnivzdorné, máslem vymazané misky. Závitky podlijeme trochou vývaru ze zeleninového bujónu, přidáme víno a navrch dáme kousek másla, zakryjeme pokličkou a v horké troubě dusíme asi 15 minut. Hotové závitky posypeme sekanou petrželkou nebo snítkou kopru. Podáváme s bramborovou kaší nebo toastem. Doba: 30 minut.

Francouzská houbovka

Suroviny (na 4 porce): 200 g houbové směsi (hlíva ústřičná, lišky) nebo žampionů, 100 g másla, lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 125 ml smetany, 2 žloutky, petrželová nať, 2 kostky houbového bujónu, 4 plátky veky, 300 ml dezertního vína, sůl, pepř.

Jak na to: Na másle a oleji opečeme jemně nakrájenou šalotku, přidáme na větší kousky nakrájené houby. Opět krátce orestujeme, zalijeme přibližně litrem vody, přidáme kostky Maggi zlatého houbového bujónu a povaříme 15 minut. Přilijeme víno a vaříme dalších 5 minut. Na závěr zjemníme smetanou rozšlehanou se dvěma žloutky a necháme krátce povařit. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme máslem. Podáváme posypané petrželkou s opečenými plátky veky. Doba: 30 minut.

Karpatské roštěnky

Suroviny (na 4 porce): 600 g hovězího z roštěnce, 100 g uzené slaniny, lžíce oleje, lžíce másla, kelímek (250 ml) smetany, 100 g žampionů, 2 zelené papriky, 2 rajčata, 2 cibule, 1 feferonka, lžička sladké papriky, sůl, pepř, kostka karpatského bujónu.

Jak na to: Z masa nakrájíme 4 roštěnky, nařízneme je na okraji a naklepeme. Osolíme, opepříme a na oleji na pánvi opečeme. Vyjmeme je a udržujeme v teple. Na výpeku opečeme nakrájenou cibuli, slaninu, zelené papriky, houby a vše podusíme. Přidáme mletou papriku, nakrájenou feferonku, rajčata a zalijeme trochou vývaru z bujónu. Roštěnky vložíme zpět na pánev a ještě asi 10 minut dusíme. Před podáváním zjemníme smetanou, prohřejeme, ale už nevaříme. Doba: 40 minut.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.