Šíp.deník.cz

Jak nejlépe odstartovat den? Tipy na ZDRAVÉ I VYDATNÉ SNÍDANĚ

4 fotografií 4
Benediktinská vejce
Benediktinská vejce
Zdroj: Gurmet
Kukuřičný chlebíček Jogurtová kaše Houby na smetaně
Sdílej článek:

Snídani byste neměli odbýt jen hrnkem kávy a kouskem suchého rohlíku. Vybrali jsme recepty, kterými lze příjemně odstartovat pracovní i víkendová rána.

Benediktinská vejce

Suroviny (pro 4 osoby): 6 plátků slaniny, lžíce oleje, 6 plátků opečeného toastového chleba, 6 vajec
Omáčka: 6 žloutků, 2 lžičky citronové šťávy, pepř, šálek másla

Jak na to: Na pánvi usmažíme slaninu. Poté ji naskládáme na toastový chleba. Nalijeme vodu do hrnce, a když voda zavře vřít, stáhneme plamen. Rozbijeme jedno vejce do talíře a přesuneme je do vody. Stejný postup zopakujeme s ostatními vejci. Zakryté vaříme 5 minut. Vejce vyjmeme z vody, naskládáme je na slaninu. Do mixéru vložíme žloutky, šťávu z citronu a pepř. Rozpuštěné máslo vlijeme do mixéru. Mixujeme do zhoustnutí. Doba: 15 minut

Kukuřičný chlebíček

Suroviny (pro 4 osoby): 125 g hladké mouky, 4 lžičky prášku do pečiva, ¾ lžičky soli, 30 g cukru, 125 g instantní kukuřičné kaše, 2 vejce, šálek mléka, 30 g rostlinného tuku, máslo dle chuti

Jak na to: Prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí, vmícháme cukr a kukuřičnou kaši a přidáme vejce, mléko a rozpuštěný tuk. Mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Těsto nalijeme do vysoké pečicí formy vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C 25 minut. Vyklopíme z formy, nakrájíme na kostky. Podáváme s máslem. Doba: 35 minut

Jogurtová kaše

Suroviny (pro 2 osoby): 2 šálky nízkotučného mléka, 75 g ovesných vloček, 3 lžíce nasekaných sušených jablek, 3 lžíce zlatých rozinek, 1 lžička mleté skořice, 2 lžíce ovocného jogurtu

Jak na to: Mléko nalijeme do hrnce, přidáme ovesné vločky, jablka, zlaté rozinky a skořici a vše důkladně promícháme. Vaříme na mírném plameni za stálého míchání po dobu 5–7 minut, dokud vločky nezměknou. Kaši rozdělíme do misek a podáváme ozdobenou lžící jogurtu. Doba: 10 minut

Houby na smetaně

Suroviny (pro 4 osoby): 2 plátky slaniny, 2 lžíce oleje, 500 g nakrájených hub, sůl, pepř, lžička brandy, 125 ml smetany, toastový chleba

Jak na to: Slaninu nakrájíme na kousky a usmažíme do křupava. Přebytečný tuk necháme vsáknout do papírového ubrousku. Pánev vytřeme tukem a houby dusíme do měkka. Osolíme a opepříme. Těsně před podáváním přidáme do pánve slaninu, vmícháme smetanu a brandy. Servírujeme s trojúhelníky z toastového chleba. Doba: 15 minut

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů