Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Kouzlíme s OVOCEM: Víte, jaký je rozdíl mezi DŽEMEM a ČATNÍ?

Dýňové čatní
Marmeláda z nektarinek
Jablečné čatní
Sdílej článek:

Mít po ruce domácí džem, pikantní čatní nebo ovoce ve skle se určitě vyplatí. Kdykoliv totiž můžete mít potřebné vitaminy v pohotovosti a dopřát si je ve slané i sladké podobě.

Džem z pomerančů

Suroviny (na 2 sklenice 0,3l): 5 ks pomerančů (asi 500 g přírodní ovocné dužiny), 500 g želírovacího cukru 1:1

Jak na to: Oloupejte kůru z jednoho pomeranče na tenké proužky (pokud nemáte bio pomeranče, kůru důkladně očistěte kartáčkem). Do mixéru vložte 250 g ovocné dužiny bez pecek a rozsekejte najemno. Přendejte do hrnce, přidejte k dužině proužky kůry, zbylou část dužiny nakrájenou na kousky, želírovací cukr a vařte po dobu 15 minut. Zkontrolujte, zda je marmeláda tužší, a ihned vložte do čistých sklenic, zašroubujte a obraťte víčkem dolů (nechte v této poloze až do vychladnutí).
Tip: Džemu můžete dodat aroma pomocí 20 g pomerančového likéru
Doba: 30 minut

Jablečné čatní

Suroviny (na 4 skleničky): 1 ks zázvoru velikosti lískového oříšku, 25 g mandlí, 500 g jablek, 75 g cukru, 75 g želírovacího cukru 2:1, 40 g ovocného octa, 35 g rozinek, 5 ml citronové šťávy, 1 čajová lžička kari, špetka mletého hřebíčku, ½ čajové lžičky skořice

Jak na to: Nasekejte nadrobno zázvor. Do mixéru k němu přidejte mandle a též je nasekejte. Ke směsi přidejte jablka a nasekejte nadrobno. Namixovanou směs přendejte do hrnce, přidejte zbývající přísady a povařte cca 15 minut. Uvařenou směsí naplňte skleničky s víčkem, zašroubujte a obraťte víčkem dolů (nechte v této poloze až do vychladnutí).
Tip: Dobře se hodí k masům, nebo sýrovým mísám.
Doba: 30 minut

Dýňové čatní

Suroviny (na 5 skleniček): 400 g cibule, 200 g červené papriky, 350 g dýně nakrájené na velké kousky, 350 g dýně nakrájené na kostičky, 300 g čerstvého ananasu, 100 ml jablečného džusu , 40 g soli, 1 polévková lžíce kari, 1 čajová lžička bílého mletého pepře, 1 čajová lžička mletého kmínu, 1 čajová lžička mletého koriandru, 4 kusy bobkového listu, 250 g želírovacího cukru 2 : 1, 250 ml jablečného octa

Jak na to: Nadrobno nasekejte cibuli. Přidejte papriku a větší kousky dýně a rozmělněte v mixéru. Přidejte kostičky dýně a ananasu, jablečnou šťávu, sůl, pepř, kmín, koriandr a bobkové listy, jednou zamíchejte stěrkou a povařte 20 min. Vyndejte bobkové listy, přidejte želírovací cukr a jablečný ocet a dále vařte 8 minut. Čatní popřípadě ještě dochuťte a ihned plňte do skleniček, uzavřete a na 5 minut postavte na víčko. Doba: 30 minut

Marmeláda z nektarinek

Suroviny (na 4 skleničky): 1 kg vypeckovaných nektarinek, 50 dkg želírovacího cukru 2:1, 5 lžic citronové šťávy

Jak na to: Všechny suroviny vložte do mixovací nádoby a nasekejte na kousky. Poté v hrnci vařte 25 minut. Pokud je již hmota tužší, přelijte ji do vypláchnutých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Obraťte zavařovací sklenice víčkem dolů a nechte vychladnout. Tuhost rozpoznáte, když kápnete trochu marmelády na talířek a při naklonění kapka nestéká.
Tip: Jinou variaci získáte tak, že do hotové marmelády přidáte 50 ml koňaku, broskvového likéru nebo meruňkového brandy.
Doba: 30 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.